Stratt+ in het veld: Technisch manager en ondernemer

Stratt+ in het veld - Technisch manager 01

Benieuwd hoe onze collega’s op locatie werken? In deze rubriek ontdek je het! Deze keer interviewen we Martijn Kennis. Zijn bedrijf Promasafe ontzorgt bedrijven op het gebied van machineveiligheid. Daarnaast is hij via Stratt+ actief als interim-Technisch Manager bij Rijkswaterstaat. Martijn vertelt ons meer over zijn werk en wat dit zo uitdagend maakt.

Hoe ben jij begonnen in de techniek?

Toen ik een studierichting moest kiezen, wilde ik voor Werktuigbouwkunde gaan en dat is uiteindelijk een combinatieopleiding WTB en Industriële Automatiseringstechniek aan het Koning Willem 1 College geworden. Van hieruit ben ik me eigenlijk altijd in de techniek blijven interesseren en daar ook in verdergegaan.

Hierna ben ik doorgestroomd naar de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde, waarna ik bij een bedrijf terechtkwam dat gespecialiseerd is in machineveiligheid en industriële automatisering. Eigenlijk is die combinatie van werktuigbouwkunde, industriële automatiseringstechniek en machineveiligheid er voor mij altijd wel geweest, want ook bij Promasafe richt ik me op dit vakgebied.

Hierbij gaat het vaak om mechanische gevaren, die met mechanische maar ook met industriële automatiseringsoplossingen verholpen kunnen worden. Ik krijg dus niet alleen veel met automatisering te maken, maar ook nog steeds met werktuigbouwkunde. In veel gevallen is het met elkaar verbonden. Als je een machine hebt die een beweging maakt, dan heb je een mechaniek (WTB) en de aansturing daarvan is dan eigenlijk weer automatiseringstechniek.

Waarom ben je gestart met je eigen onderneming?

Dat was een wens die ik al een jaar of vijf had. Hiervoor heb ik altijd voor een baas gewerkt, maar wat me aanspreekt aan het ondernemerschap is dat je vrijheid hebt, eigen keuzes kunt maken en zelf de richting kunt bepalen waar je naartoe wil.

Daarnaast zie ik ook in de markt dat er kansen liggen. Daar ben ik samen met mijn collega bij Promasafe op ingesprongen. En dat gaat goed.

Als ondernemer kan ik zelf de lijn uitzetten van hoe ik praktische machineveiligheid voor ogen zie.

Hoe heb je jezelf in de afgelopen jaren als technicus ontwikkeld?

Daar zit best een proces achter. Tot twee, drie jaar geleden werkte ik dus bij een specialist in machineveiligheid en industriële automatisering, als Sales Engineer en later Sales Manager. Vervolgens heb ik in een managementfunctie een kleine tussenstap gemaakt bij een ander bedrijf in de machineveiligheid. Behalve kennis over machineveiligheid heb ik daar ook wat leidinggevende en managementskills opgedaan.

Vervolgens ben ik voor mezelf gestart en kreeg ik werkzaamheden als de inkoop en administratie erbij. Hierdoor heb ik me niet alleen ontwikkeld op technisch vlak, maar ook op het vlak van management en nu dan bedrijfskunde.

Daarnaast loop ik al tien jaar rond in de markt. Hierdoor houd ik er zelf ook bepaalde ideeën op na, over hoe we de klant het beste kunnen bedienen. We zitten vast aan strikte wetten, zoals de machinerichtlijn, maar voor de klant proberen we het zo praktisch mogelijk te houden.

Als je bijvoorbeeld een gevaarlijke beweging hebt, dan zou je deze eventueel kunnen afschermen. Maar als deze een belemmering vormt voor een operator om zijn werk uit te voeren, dan is het dus niet zo’n goede oplossing. Als er belemmeringen zijn, dan gaan mensen namelijk toch weer manieren verzinnen om deze te omzeilen.

Daarom wil je een zo praktisch mogelijke oplossing, die tegelijk voldoet aan de wetgeving. Tegelijk moet je als je aan een machinerichtlijn wilt voldoen, veel documentatie op orde hebben. Dat is ook een uitdaging. Voor mij is dat een leertraject dat altijd doorgaat. En als ondernemer kan ik nu die lijn uitzetten, van hoe ik dat voor ogen zie.

Wat vind je de grootste beloning in je werk?

Voor mij is dat een tevreden klant. Dat is voor ons ook de beste reclame voor potentiële nieuwe klanten. We willen graag onze naam vestigen op het gebied van industriële veiligheid. Dat potentiële klanten aan ons denken als ze tegen problemen aanlopen of iets nodig hebben op het gebied van machineveiligheid.

Hoe heeft Stratt+ jou geholpen in je technische loopbaan?

Toen ik voor mezelf begon als technisch ondernemer zocht ik een nieuwe opdracht en kwam Stratt+ om de hoek kijken. Ze hadden toen een hele mooie klus voor mij bij Rijkswaterstaat, waar ik nu nog steeds aan werk.

Bij Rijkswaterstaat ben ik actief als interim-Technisch Manager voor de regio Midden-Nederland. Hierbij gaat het met name om onderhoud aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Hierin zitten meerdere bewegende objecten, zoals sluizen en bruggen. Een onderhoudspartij voert dit onderhoud uit en ik heb hierin een coördinerende techniekrol. Dus ik zorg dat het werk tussen de aannemer en de adviseurs en managers bij RWS wordt afgestemd.

Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen. Het gaat om een verouderd areaal, dus sommige sluizen staan er al vijftig jaar en daarvan is de stand der techniek niet altijd up-to-date. Maar dat wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk houden, dus daar is onderhoud voor nodig.

Hoe ziet de samenwerking met Stratt+ er verder uit?

Promasafe en Stratt+ werken al een tijdje samen en we hebben altijd goed contact gehad. Vanuit deze sterke basis gaan we binnenkort samen met Stratt+ een workshop organiseren, over machineveiligheid en CE-markering. Het CE-markeringsproces doen wij in zeven stappen en in de workshop nemen we de deelnemers in dit proces mee.

De workshop is bedoeld voor een brede doelgroep. Bijvoorbeeld voor constructeurs die de machines ontwerpen en veiligheidskundigen, maar ook voor eigenaren of beheerders van een machinepark, die zo kunnen leren waar ze qua machineveiligheid aan moeten voldoen.

Heb je nog tips voor technisch professionals die voor zichzelf willen beginnen?

Mijn tip is om veel met andere (technisch) ondernemers of zzp’ers te communiceren. Zo kun je namelijk controleren of je eigen verwachtingen overeenkomen met hoe het er in de praktijk aan toegaat als ondernemer. En daarnaast is mijn advies dat als je iets heel graag wil – zoals voor jezelf beginnen – je gewoon de uitdaging moet aangaan.

Ook klaar voor een nieuwe technische uitdaging?

Wil jij net als Martijn aan de slag met een mooie technische uitdaging? Neem dan contact met ons op! Ben jij een freelancer? Bekijk dan onze mooie kansen voor technisch zzp’ers.

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Technisch manager en ondernemer

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!