Met het oog op de energietransitie is er in de industrie veel aandacht voor groene waterstof. De Provincie Zeeland draagt hieraan bij via verschillende projecten, zoals de ontwikkeling van een flexibel waterstofdistributiesysteem. Naast duurzaamheid ontstaan hierdoor interessante techniekkansen.
Nu al behoefte aan flexibel distributiesysteem
Onder de naam Zeeland Waterstofland ontwikkelen verschillende organisaties in Zeeland momenteel het flexibele waterstofdistributiesysteem. Dit project wordt gefinancierd via het REACT-EU-programma en is door de Provincie Zeeland gehonoreerd.
Hoofdpartner is Vitrite Middelburg, een hightech componentenproducent. Dit bedrijf werkt voor de realisatie van het project samen met diverse partners: Blue H Engineering, Yerseke Engine Service (YES), VoltH2 en Impuls Zeeland.
Samen ontwikkelen zij een flexibel systeem, een zogenoemde ‘hydrogen swapping tankcontainer’, voor de distributie van groene waterstof. In de toekomst moet groene waterstof met name via het waterstofnetwerk worden gedistribueerd, maar zover is het nog niet.
Kleine producenten en gebruikers hebben echter nu al behoefte aan distributie. Daarom wordt er eerst gebouwd aan een flexibel distributiesysteem. De projectpartners kunnen dit gebruiken voordat zij in de nabije toekomst worden aangesloten op het waterstofnetwerk.
Het flexibele waterstofsysteem moet qua functionaliteit even goed werken als bestaande distributiesystemen voor fossiele brandstoffen, zoals grijze waterstof.
Distributiesysteem neemt allerlei beperkingen weg
Momenteel zijn er nog veel beperkingen in de distributie van groene waterstof. Zo is er nog geen eenheid die hoeveelheden tussen 350 en 750 kg groene waterstof flexibel en economisch verantwoord kan distribueren. Ook zijn er nog geen veilige en snelle aansluitmethodes om op waterstofterminals te laden en te lossen.
Het flexibele distributiesysteem van Zeeland Waterstofland gaat deze barrières wegnemen.
Verder maakt het systeem de distributie van waterstof naar onder meer bunkerstations, luchthavens en waterstofvulstations kostenefficiënt. Bovendien zorgt het dat groene waterstof kan worden gedistribueerd als schone brandstof voor bijvoorbeeld de binnenvaart en bouw.
Ook gaat het systeem zorgen voor meer openheid op de markt. Momenteel maken namelijk vooral de grote leveranciers van industriële gassen hierop de dienst uit.
Tijdens het Zeeland Waterstofland-project vinden er verschillende tests plaats. De deelnemende partners gaan kijken of de technische kant van het distributiesysteem naar behoren werkt. Daarnaast gaan ze aan de slag met een business case. Hierin willen ze aantonen hoe het systeem werkt en wordt geïmplementeerd.
Volop waterstofprojecten in Zeeland
Er wordt momenteel hard aan duurzaamheid gewerkt in de Provincie Zeeland. Eind 2022 maakte het Rijk bekend bijna achthonderd miljoen euro subsidie te verlenen voor de realisatie van waterstofprojecten. Zoals de bouw van een groene waterstoffabriek door energiebedrijf Ørsted.
Onze opdrachtgever Yara, die zelf ook volop investeert in duurzaamheid, wordt een van de belangrijkste afnemers van waterstof van deze fabriek.
De keuze voor Zeeland is logisch. De provincie heeft grote potentie als locatie voor waterstofproductie. Door de grote windparken op zee is er veel groene stroom beschikbaar. Daarnaast wordt er door de industrie al een hoop waterstof gebruikt, die in theorie verduurzaamd kan worden. Ook is er voldoende ruimte beschikbaar voor productielocaties.
Momenteel wordt er in Zeeland verder onder meer gewerkt aan een praktijklab duurzame waterstof. Onder meer Hogeschool Zeeland-studenten en mensen die zich willen om- of bijscholen kunnen hierin lessen bijwonen over groene waterstof.
Al deze ontwikkelingen vormen ook een boost voor de werkgelegenheid in Zeeland. De provincie wordt een echte waterstofhub. Technici die ervoor kiezen om hier aan de slag gaan, kunnen meewerken aan interessante projecten en een duurzame toekomst.
Ga jij de groene uitdaging aan?
Wil jij met jouw technische werk ook bijdragen aan duurzame projecten, bijvoorbeeld in Zeeland? Wij helpen je graag op weg! Neem eenvoudig contact op.
Bronnen: Petrochem, SeaH2land, Omroep Zeeland