Het sollicitatiegesprek, bijna iedereen ziet er tegen op, maar is dit wel nodig? Vooraf het nodige angstzweet, de onzekerheid over degene die straks tegenover je zit, zeg je eigenlijk wel de juiste dingen en waarom wil ik überhaupt deze baan? Allemaal punten waar de meeste technici de nodige uurtjes over nadenken voordat ze op gesprek gaan bij een toekomstige werkgever. Dagelijks zien wij deze punten terugkomen bij veel van onze kandidaten. Een goede voorbereiding kan veel stress voorkomen, en daar proberen wij hen persoonlijk bij te helpen. In deze blog geven wij een aantal tips om de kans op sollicitatie succes te verhogen.
Dress to impress, maar maak het niet te bont
Oké, laten we beginnen met iets vanzelfsprekends, maar ook een punt dat vaak onderschat wordt. Kleding, het is een essentieel onderdeel van jouw sollicitatie. Het draagt immers bij aan de indruk die een mogelijke werkgever van jou krijgt. Eigenlijk is het vrij simpel, kleed je niet té casual en kies iets waar jij je lekker in voelt. Dit onderdeel doe je namelijk niet alleen voor het bedrijf, maar vooral ook voor jezelf. Als jij je kleed in iets waar jij je 100% goed in voelt, zal je merken dat het gesprek ook beter verloopt. Dat komt omdat je zelfverzekerder overkomt. Daarnaast is het voor je werkgever ook fijn, want als jij jezelf bent, weet hij ook direct met wat voor persoon hij te maken heeft. Het kan soms lastig zijn om aandacht aan je kleding te besteden. Vaak vind het kennismakingsgesprek na het werk plaats en wil jij ook geen argwaan wekken bij je huidige werkgever. Als je er moeite mee hebt om jezelf representatief te kleden, leg dan een extra setje kleding in je auto en verkleed je na het werk.
Tip: De technische man/vrouw werkt vaak een deel van de werktijd met z’n handen. Kijk daarom voordat je op sollicitatie gaat nog even naar je nagels. Het staat namelijk niet heel fris als er nog allerlei viezigheid onder zit.
Lees je in over het bedrijf waar je op gesprek gaat
Niks is zo vervelend als het niet kunnen beantwoorden van standaard vragen over jouw toekomstige werkgever. Daarom is het belangrijk om vooraf jezelf goed in te lezen over het bedrijf waar jij gaat solliciteren. Niemand solliciteert bij een bedrijf waar hij of zij helemaal niks van af weet, maar kijk ook verder dan het topje van de ijsberg. Welke investeringen hebben ze het afgelopen jaar gedaan, in welke landen zijn ze actief en waarin zijn ze innovatief. Zo krijg je een goede indruk van het bedrijf en kan je tijdens het gesprek ook nog relevante vragen stellen. Een win-winsituatie zouden wij zeggen. Daarnaast voelt een bedrijf zich gevleid als jij precies weet wat ze doen en waarom ze het doen. Je hebt dus al een streepje voor op deze manier.
Tip: Google de persoon waarmee je in gesprek gaat. Misschien vind je wel gemeenschappelijke interesses waarover je kan praten.
Weet wat je zoekt in een functie
Voor technici is er hedendaags veel keuze in banen. Daarom is het goed om voor jezelf duidelijk te hebben waar jij energie van krijgt en waarvan niet. Denk hierbij niet alleen aan projecten, maar zeker ook aan de cultuur en de arbeidsvoorwaarden. Nu zouden arbeidsvoorwaarden nooit de hoofdreden moeten zijn om van baan te wisselen, maar het is wel verstandig om enigszins voor jezelf in kaart te brengen waar jouw grenzen liggen. Zo moet jij ook duidelijk voor jezelf maken of jij liever in een informele of formele organisatie werkt. Of dat je vaste uren hebt of liever flexibeler te werk gaat. Heb dit vooraf helder en bespreek deze punten ook tijdens het gesprek, dan weet je direct waar je aan toe bent. Doe je dit niet, dan krijg je geen goed beeld van de organisatie en zit je uiteindelijk misschien helemaal niet op je plek. Daarnaast is het belangrijk dat je van te voren al weet dat het functie inhoudelijk ook echt is wat je wilt. Alleen dan kan je jouw enthousiasme echt goed naar voren laten komen in een gesprek. De drive om ergens te werken is namelijk net zo belangrijk als de ervaringen die je hiervoor hebt opgedaan. Misschien nog wel belangijker.
Tip: Schrijf vooraf op welke punten jij belangrijk vindt in een baan. Weet je niet wat je wilt of wat je belangrijk vindt? Kijk dan eens naar de blog; 3 tips om jouw carrière een boost te geven in 2019. Hier geven wij een aantal tips om jouw ambities duidelijk in kaart te brengen.
Weet goed te verwoorden wie jij bent en wat je skills zijn
De werkgever heeft jouw CV doorgenomen, een social media check gedaan en wellicht een referentie opgevraagd bij een recente werkgever. In het gesprek heeft het dus geen zin om deze onderwerpen nogmaals aan te kaarten (tenzij de werkgever hier meer informatie over wil). Ga in plaats hiervan in op je ‘soft skills’, je manier van werken (proces) en het resultaat ervan. Laat zien waar je kwaliteiten liggen, maar ook zeker waar jij van geleerd hebt in het verleden. Als jij aan je werkgever kan laten zien dat je flexibel bent en graag wilt leren en reflecteren, dan toon je aan dat je instaat bent om te groeien. Bedrijven zijn hier vaak gevoelig voor. Omdat je als technici vaak in verschillende teams werkt is het belangrijk dat je goed kan communiceren en samenwerken. Zelfreflectie is hier ook een onderdeel van. Hiermee toon je aan dat je instaat bent te sturen op je eigen handelen.
Tip: Kijk naar projecten waar je in het verleden aan hebt gewerkt. Neem hiervan (indien mogelijk) voorbeelden mee waaruit blijkt dat je goed in je werk bent. Neem bijvoorbeeld een AutoCAD tekening mee, dit laat zien dat jij met het programma om kan gaan en de kennis hebt om een technische tekening op te stellen.
Zorg dat je antwoord krijgt op je vragen
Creëer voor jezelf zoveel mogelijk duidelijkheid. Je weet nu of de punten die jij belangrijk vindt in lijn liggen met de ideeën en de cultuur van het bedrijf. Je weet wat het bedrijf doet en wat de mogelijkheden voor jou binnen het bedrijf zijn. Aan het einde van het gesprek moet je voor jezelf duidelijk krijgen wat de vervolgstappen zijn. Vond je gesprekspartner het ook een prettig gesprek? Wat is de vervolgprocedure? Bij een klik tussen jou en het bedrijf, moet je misschien vragen of je een dagje mee kan lopen. Zorg er in ieder geval voor dat alles wat je wilde weten in het gesprek naar voren is gekomen en je tot de onderkant van de ijsberg bent gekomen. Of in ieder geval in de buurt hiervan.
Tot slot, ga ervoor!
Om een lang verhaal kort te maken; blijf jezelf. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent, maar je moet wel voorbereid voor de dag komen. Wees niet zenuwachtig, laat je goede wil zien en heb vertrouwen in jezelf. Dan zijn wij er 100% zeker van dat jij de baan vindt die bij jou past. Heb jij na deze blog nog steeds het gevoel dat je niet precies weet wat je moet verwachten van een sollicitatiegesprek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg naar succes tijdens dat belangrijke gesprek! Mail je vragen naar recruitment@stratt.nl