Starten als technisch zzp’er: vermijd deze valkuilen

Valkuilen voor startende ZZP'ers Stratt+

Ga je starten als technisch zzp’er? Dan profiteer je binnenkort van allerlei voordelen. Als zzp’er bepaal je zelf welke opdrachten je doet en verdien je vaak meer dan in loondienst. Klinkt goed, toch? Er zijn echter ook een aantal valkuilen die je liever wil vermijden als je start als technisch zzp’er. Wij vertellen je welke en bieden oplossingen.

Valkuil 1: geen goede voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk kunt starten als technisch zzp’er, moet je best wat zaken regelen. Doe je dit niet of niet op de juiste manier, dan kun je later voor vervelende verrassingen komen te staan.

Zorg ten eerste dat je goed verzekerd bent. Als technisch zzp’er ben je namelijk aansprakelijk voor jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld als je letsel of schade veroorzaakt bij een opdrachtgever. Het is daarom essentieel om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten erg belangrijk. Word je als technisch zzp’er ziek of krijg je een ongeval, dan heb je namelijk geen recht op een uitkering. Langdurige arbeidsongeschiktheid is een groot inkomensrisico voor zzp’ers, omdat je in zo’n geval dus geen inkomen hebt. Ook dit moet je daarom goed regelen.

Naast verzekeringen voor nu is het ook belangrijk om na te denken over later. Werk je in loondienst dan bouw je meestal automatisch pensioen op. Als technisch zzp’er moet je dit echter zelf regelen. Wil je later dus niet alleen afhankelijk zijn van een AOW-uitkering, dan is het zaak om nu al geld opzij te gaan zetten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om als freelancer pensioen op te bouwen. Zo bestaan er collectieve pensioenregelingen speciaal bedoel voor freelancers. Ook kun je ervoor kiezen om een deel van je winst in een fiscale oudedagsreserve te stoppen. Daarnaast kun je kiezen voor pensioensparen op een spaarrekening of beleggen op een beleggingsrekening, afhankelijk van wat voor jouw onderneming het handigste is.

Verder moet je als technisch zzp’er zorgen dat je jouw administratie goed op orde houdt. Dit is verplicht voor elke ondernemer. Hiermee behoud je niet alleen overzicht over je zakelijke inkomsten en uitgaven; je kunt zo ook aantonen dat je voldoet aan het urencriterium voor ondernemers. Wil je als zzp’er in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals de ondernemersaftrek, dan moet je namelijk minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf stoppen.

Check ook de website van de KVK voor meer informatie over alles wat je moet regelen als startend zzp’er.

Valkuil 2: niet werken aan je eigen merk

Zodra je start als technisch zzp’er is het heel belangrijk om aan je eigen merk te gaan werken. De kans is namelijk groot dat je netwerk nog niet zo groot is. Bovendien komen er steeds meer zzp’ers bij, waardoor de concurrentie stijgt. Daarom wil je jouw technische kwaliteiten onder de aandacht brengen van een groot publiek.

Veel technisch zzp’ers werken echter van klus naar klus. Van acquisitie komt weinig terecht. Lopen de zaken goed, dan is dit geen probleem. Maar heb je even wat minder werk, dan kan dit het lastig maken om een goede zzp-opdracht te vinden in de techniek.

Durf jezelf als startend technisch zzp’er te promoten. Wees niet bang om opschepperig over te komen; veel mensen vinden dit juist verhelderend. Ze zien zo namelijk precies waarvoor jij staat. Zorg dat je in een paar zinnen kunt vertellen wat je doet en wat jouw meerwaarde is als technisch zzp’er. Bijvoorbeeld via een elevator pitch . Overdrijf hierbij niet, maar wees authentiek. Mensen hebben dan veel sneller interesse in jouw verhaal.

Zorg daarnaast dat je online zichtbaar bent. Bijvoorbeeld via een website voor zzp’ers, zoals Freelance.nl. Maak een profiel aan en geef duidelijk aan wat jouw technische expertise is en wanneer je beschikbaar bent voor zzp-opdrachten.

Ook social media, zoals LinkedIn en Twitter, is ideaal als je start als technisch zzp’er. Vermeld al je diploma’s en ervaring en kies een professionele profielfoto. Vraag eerdere collega’s en werkgevers ook om een review te schrijven over jouw dienstverlening. Tot slot kun je een bedrijfsprofiel aanmaken als je start als technisch zzp’er. Hiermee ben je nog beter vindbaar voor (potentiële) opdrachtgevers.

Je kunt social media daarnaast gebruiken om meer te delen over jouw kennis en het werk dat je op dit moment doet. Meld je aan voor groepen in jouw branche om met vakgenoten en klanten te communiceren. Plaats comments, neem deel aan discussies en deel interessant nieuws over jouw vakgebied. Zo vergroot je vanzelf je zichtbaarheid als startend technisch zzp’er.

Valkuil 3: beloftes niet nakomen

Met alleen een goed verhaal ben je er als startend zzp’er natuurlijk nog niet. Je technische dienstverlening moet ook kloppen tot in de puntjes. Kom daarom altijd je gemaakte afspraken na en zorg dat je deadlines haalt. Zeg je iets toe, maar doe je het vervolgens niet, dan vinden anderen je al snel ongeloofwaardig. Dit heeft een hoop negatieve gevolgen en kan je zelfs potentiële zzp-opdrachten kosten.

Natuurlijk kan er altijd iets onverwachts gebeuren, waardoor het niet lukt om je aan een deadline te houden. In dat geval is het heel belangrijk om direct met een opdrachtgever te communiceren. Zo weet je klant waar hij aan toe is. Je zult merken dat openheid gewaardeerd wordt. Bovendien loopt jouw reputatie hierdoor geen schade op. Dit is essentieel, want als startend technisch zzp’er ben je jouw eigen visitekaartje.

Je zult ook ervaren dat een goede reputatie prima reclame is. Anderen praten positief over je en hierdoor haal je als starter eerder nieuwe zzp-opdrachten binnen in de techniek.

Valkuil 4: overal ‘ja’ op zeggen

Wanneer je start als technisch zzp’er, is het heel verleidelijk: alle klussen aannemen die op je pad komen. Hoe mooi dit ook lijkt, op de lange termijn is het geen goed idee. Zeg je overal ‘ja’ op, dan wordt het vaak onmogelijk om een goede werk-privébalans te behouden. Op de lange termijn kan er zelfs een burn-out op de loer liggen. Ook omdat de werkdruk binnen veel technische bedrijven al hoog ligt, door de krapte op de arbeidsmarkt.

Daarnaast is de kans groot dat je klussen aanneemt die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Dit kan je veel energie kosten. Bedenk maar eens hoeveel makkelijker je iets gedaan krijgt als je er enthousiast van wordt. Bovendien kun je door het inplannen van een heleboel kleine klussen niet meer genoeg ruimte overhouden voor een droomopdracht die plotseling op je pad komt.

Vooral als startend technisch zzp’er is het vaak spannend om ‘nee’ te zeggen tegen een opdrachtgever. Wat nou als hij nooit meer bij je aanklopt voor nieuw werk? In de praktijk zul je merken dat het zo’n vaart meestal niet loopt. Lever je kwalitatief goed werk, dan is dát hetgeen wat blijft hangen, niet die keer dat je een klus weigerde.

Besef ook dat je misschien nog zoekende bent als startend technisch zzp’er. Je zult merken dat je voor de ene opdracht meer inspanning moet leveren dan voor de andere. Gun jezelf daarom de tijd om te ontdekken wat echt bij je past. 

Starten als technisch zzp’er bij Stratt+?

Ben jij als startende zzp’er op zoek naar een mooie opdracht bij een technisch topbedrijf? Wij leren je graag beter kennen om te kijken welke technische opdracht bij je past. Bekijk de mogelijkheden hier!

Word jij de nieuwe 

Starten als technisch zzp’er: vermijd deze valkuilen

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!