Stratt+ in het veld: Senior Projectmanager

Piet Saint-Gobain_Stratt+ 01

Benieuwd naar het werk van een technisch manager in de praktijk? Ga met Piet Kramer mee het veld in! Als Senior Projectmanager draagt hij bij aan de bouw van een nieuwe hybride glasoven bij Isover Nederland. Hij vertelt ons alles over dit boeiende project en over de kracht van goede samenwerking.

Is leidinggeven jouw sterke kant?

Volgens mij ben ik goed in staat om verbanden te leggen tussen techniek, processen en de persoonlijke belangen en talenten van mensen.

In mijn carrière heb ik vaak processen en organisaties ingericht voor het onderhoud aan installaties. Daarbij moet je vooral rekening houden met hetgeen waar mensen goed in zijn. In het verleden ben ik daarom bij de invulling van functies meer gaan focussen op de kwaliteiten van mensen. Op dat vlak heb ik veel draagvlak gecreëerd.

Daarnaast heb ik veel verbeterprogramma’s ontwikkeld, bijvoorbeeld om een betere performance te realiseren. Hierin heb ik de medewerkers over het algemeen goed meegekregen.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Een groot deel van mijn carrière heb ik doorgebracht bij Hoogovens (nu Tata Steel), maar een jaar of vijftien geleden ben ik verder gaan nadenken over mijn loopbaan en voor mezelf begonnen. Oorspronkelijk heb ik me op onderhoudsmanagement gericht, maar al vrij snel ben ik aan de slag gegaan als interimmer en in functies op projectbasis. Sindsdien heb ik voor diverse opdrachtgevers gewerkt.

Als zelfstandige is het een voordeel dat je zelf kunt bepalen waar je aan wilt werken en je eigen tijd kunt indelen. Daartegenover staat dat je soms geen inkomsten hebt. Om dit risico te beperken, is het een goede keus om voor een detacherings- of projectorganisatie zoals Stratt+ te werken.

Mijn passie is om een professioneel projectteam te vormen, waarbij ik de randvoorwaarden voor het project bewaak en een prettige werksfeer nastreef.

Kun je iets meer vertellen over het project bij Isover Nederland en je rol daarin?

Er moet een nieuwe hybride glasoven gebouwd worden bij Isover Nederland, locatie Etten-Leur. Dit is een heel mooi en complex project. Qua omvang, want op zichzelf is het een kleine fabriek met diverse installaties en daar horen allerlei randvoorwaarden bij, zoals milieu, techniek en nieuwe processen en de inbedding hiervan in de organisatie.

Verder is het technisch uitdagend, omdat het project de energietransitie ondersteunt en er met nieuwe technologie wordt gewerkt. En voor de continuïteit van het bedrijf is de nieuwe oven ontzettend belangrijk.

Ik geef leiding aan de projectleiders die allen zeer deskundig zijn in de verschillende onderdelen van het project. Mijn passie is om een professioneel projectteam te vormen, waarbij ik de randvoorwaarden voor het project bewaak en een prettige werksfeer nastreef. Ik merk aan de feedback die ik krijg dat mijn invulling echt iets bijdraagt.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Hoe verschilt de nieuwe oven van de oude?

Isover Nederland maakt glaswol als isolatiemateriaal voor gebouwen. Daarvoor wordt glas gesmolten in een glasoven. Met een speciale techniek ontstaan als het ware kleine draadjes, die met een binder aan elkaar worden gelijmd. Zo ontstaat een deken met aan elkaar verbonden vezels.

De oven waar het glas ingaat, wordt nu verwarmd door gas en lucht om zo glas te smelten. In de nieuwe situatie is het doel om de CO2-uitstoot en het energieverbruik te verminderen. De nieuwe oven wordt daarom gestookt met een combinatie van gas en zuurstof plus elektrische verwarming. Daardoor werkt de installatie veel efficiënter en ontstaan er minder ongewenste uitlaatgassen.

De elektrische verwarming vindt straks plaats op basis van elektrodes, die in de bodem worden aangebracht. Je kunt het vergelijken met een waterkoker, maar dan op grote schaal. De technologie is bekend, maar een oven van deze omvang tot vijftig procent elektrisch verhitten is nog niet eerder gerealiseerd.

Wat is de grootste uitdaging in het project?

Zorgen dat het werken met de nieuwe oven goed wordt ingebed in de organisatie. De projectleiders ontwerpen en realiseren nieuwe installaties, waarbij kwaliteit, tijd en geld de hoofdbegrippen zijn waarop wordt gestuurd.

Dat is eigenlijk in elk project zo, maar uiteindelijk wordt de installatie niet door projectleiders in gebruik genomen, maar overgedragen aan de gebruiker. Hiervoor is een ‘afnemer’ nodig die de nieuwe installatie en bijbehorende werkwijzen kan en wil opnemen.

Bij Isover is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat de organisatie – operatie, productie, onderhoud, logistiek – begrijpt wat er allemaal op hen afkomt en ook openstaat voor het leveren van ondersteuning aan het project. Dat is essentieel, niet alleen in de bouwfase, maar ook in de engineeringfase die daaraan voorafgaat.

Het risico is dat afdelingen vooral bezig zijn met de dagelijkse gang van zaken en niet – of te laat – betrokken zijn bij het project en zich onvoldoende bewust zijn van de veranderingen. Dat moet je proberen te voorkomen.

Neem bijvoorbeeld de badge charger. Die zorgt ervoor dat de lading in de oven komt, om het simpel uit te drukken. Zo’n machine is heel belangrijk voor de operatie, dus moet je de operators er goed bij betrekken. We hebben hier veel aandacht aan geschonken, waardoor we samen met alle betrokkenen inmiddels de juiste keuzes in het ontwerp hebben gemaakt.

En wat vind je de grootste beloning?

Ik ben resultaatgericht. Als de oven uiteindelijk staat en werkt, geeft dat veel voldoening. Het gevoel van: “Dat hebben we maar mooi met elkaar gefixt”. Een andere beloning is een goede teamspirit en samenwerking, waar ik uiteraard de nodige invloed op heb. Als dat gewaardeerd wordt, is dat mooi om te zien.

De directe samenwerking in het projectteam is heel goed. We kunnen elkaar aanspreken op zaken en dan pakken we dat direct op. En ook de samenwerking met de operationele organisatie om het project heen verloopt goed.

Hoe heeft Stratt+ jou geholpen in je loopbaan?

In de tijd dat ik bij Hoogovens werkte, kwam ik in contact met Stratt+, omdat ik via hen een projecteider inhuurde. Toen ik voor mezelf begon, hadden wij samen een gesprek, waarin we opnieuw kennismaakten en ik mijn plannen toelichtte. Stratt+ zocht destijds iemand voor een afvalbeheersingsproject. Dat is toen niet doorgegaan, maar we hebben altijd contact gehouden.

Toen mijn vorige opdracht gereed was, zocht Stratt+ een senior Projectmanager die een wat groter project overkoepelend kon managen. Op basis van mijn achtergrond, ervaring en interesse vond ik dit goed bij mij passen. De gesprekken daarna waren positief en er was een klik. Isover Nederland is ook een productie-omgeving waarin ik vanuit mijn eerdere ervaringen veel herken.

De samenwerking met Stratt+ is goed. Ze werken voor grotere bedrijven en dat is voor mij heel interessant. Als zelfstandige heb ik eigenlijk altijd wel opdrachten gehad, maar je komt dan vaak niet binnen bij grote bedrijven. Dat gaat vaak via een organisatie zoals Stratt+ en dat bevalt mij prima.

Heb je nog tips voor andere technisch professionals?

Het allerbelangrijkste is een goede samenwerking, dat maakt uiteindelijk het verschil. Veel technisch specialisten verdiepen zich in de techniek en kunnen daar helemaal in opgaan. Er wordt dan wel eens vergeten welke aspecten daaromheen ook een rol spelen.

Mijn advies is daarom: probeer te doorgronden wat anderen voor je kunnen betekenen en welke sterke eigenschappen zij hebben. Probeer daar maximaal gebruik van te maken. Alleen in teamverband bereik je de beste resultaten. Je hebt elkaar altijd nodig. Daarom is het de kunst om te begrijpen waarin de kracht van mensen zit.

Ook verder groeien in de techniek?

Wil je net als Piet aan de slag gaan met een uitdagend technisch project? Dankzij ons grote netwerk biedt Stratt+ jou unieke kansen. Bekijk onze zzp-opdrachten of onze duurzame uitdagingen in de techniek!

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Senior Projectmanager

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!