Thuiswerken, tips en tricks voor continuïteit en productiviteit

De meeste mensen werken inmiddels alweer bijna een jaar thuis, hier gaven we in deze blog een introductie over. Hoelang gaat deze situatie nog duren? Sommige mensen hebben nieuwe (thuis)werkgewoontes ontwikkeld, anderen willen dolgraag terug naar kantoor. Ook zijn er genoeg mensen die graag altijd thuis werken of een hybride vorm willen vinden.

In deze blog geven de recruiters van Stratt+ een aantal tips en tricks om het thuiswerken productiever te maken. Zo kan jij het meeste uit je werkdag halen, want de verwachtingen zijn dat we voorlopig nog wel even thuis moeten werken. 

Vijf tips om de productiviteit te verhogen en veilig te werken 

Thuiswerken is iets waar veel technische professionals aan hebben moeten wennen. Voor de één was het makkelijker aanpassen dan voor de ander. Hieronder staan vijf tips om productief en veilig te blijven werken komende tijd.

In industriële werkomgevingen zijn mensen al gewend om veilig te werken. Hierdoor zijn de werknemers vertrouwd met strikte procedures en veiligheidsvoorschriften. Wat kun je zelf doen om productiever te werken thuis?

Maak goede afspraken met je team 

Voor veel bedrijven was thuiswerken voor Corona nog een nieuw of een weinig gebruikt concept. Afspraken werden op kantoor gemaakt, waarbij mensen elkaar konden zien en begroeten. Als iedereen thuiswerkt is dit misschien iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

Goede afspraken maken is hierbij essentieel. Stel met elkaar duidelijke richtlijnen op met betrekking tot verantwoordelijkheden, tijd, beschikbaarheid, communicatie en deadlines. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en wat er wordt verwacht. Bij onduidelijkheden kan er altijd verwezen worden naar de gemaakte afspraken. 

Communicatie is key 

Te allen tijde is goede communicatie met je collega’s van groot belang. Wanneer iedereen thuiswerkt is dit misschien nog belangrijker. Je wil namelijk wel dat iedereen betrokken blijft bij de werkzaamheden en doelen. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk dat er regelmatig contact is. Dit kan zijn via de telefoon, chatfuncties of email, maar het is ook belangrijk om elkaars gezicht tenminste 1-3 x per week even te zien.

Dit kan via videobellen, denk aan Microsoft Teams, Skype of Zoom. Als thuiswerker maak je deel uit van het geheel en door elkaars gezicht even te zien, voelt iedereen zich deel van het team. Dit is essentieel voor het motivatieniveau en voor het behalen van de KPI´s. Het belang van persoonlijk contact is in deze crisis extra belangrijk. Vraag ook eens hoe het met iemand gaat en stel niet alleen zakelijke vragen. 

Zorg voor een geschikte werkplek 

Een goede werkplek is een van de belangrijkste punten om het thuiswerken te laten slagen. Vaak wordt er gekozen voor de keukentafel of de woonkamer. Soms kan het niet anders, maar indien je een keuze hebt, zorg dan voor een bureau in een aparte ruimte. 

Dit zorgt ervoor dat je bent afgesloten van afleiding in huis en zo gefocust kan werken. Maak er echt jouw werkplek van. Een plek waar wordt gewerkt en waar je bij voorkeur niet je vrije tijd besteed. Daarnaast moet je denken aan een goede en veilige internetverbinding. Je werkt met bestanden met een bepaalde vertrouwde waarde. Ga dus vooral niet via een openbaar wifinetwerk werken.  

Zorg voor voldoende uitdaging  

Als iets te makkelijk gaat, is het geen uitdaging. Zorg dus voor doelen waarvan je misschien wel zoiets hebt: dit ga ik niet halen… Het voordeel hiervan is dat je jouw eigen grenzen verlegt en jezelf hierdoor beter ontwikkelt. Wat wil je vandaag en deze week allemaal afronden? En hoe lang heb je hiervoor nodig? Kan het in 1 uur of misschien wel in een half uur? Blijf jezelf dus motiveren met een uitdagende planning.  

Werk gedisciplineerd en deel de dag op in blokken 

Er is niemand die zich 8 uur achter elkaar kan concentreren. Dit mag ook niet verwacht worden van een medewerker. Iemand die te veel uren achter elkaar werkt, wordt steeds minder productief. Je hebt immers pauzes nodig om weer energie te tanken.

Op kantoor kon je naar het koffieapparaat lopen om met collega’s te praten. Thuis zijn er geen collega’s. Maak blokken van bijvoorbeeld anderhalf uur, waarin je een bepaalde taak gaat uitvoeren met al je focus. Neem daarna even een korte pauze. Na deze pauze kun je weer met nieuwe energie met je volgende taak aan de slag. 

Conclusie 

Thuiswerken is wellicht voor veel bedrijven een uitdaging, maar is ook een manier om medewerkers veel productiever te laten werken. Veel afleidingen, zoals een babbeltje met een collega, zijn er niet thuis. Dat heeft voor- en nadelen. Uiteraard zijn er thuis weer andere afleidingen waar een medewerker gedisciplineerd mee om moeten gaan.

De switch van 100% op kantoor werken naar deels of voltijd thuiswerken is een stap vooruit op het gebied van de digitale transformatie. Dit proces, dat al een tijdje gaande was, is door Corona alleen maar versneld. Thuiswerken zal ongetwijfeld een grotere rol krijgen in de toekomst, waarbij een hybride vorm van kantoor en thuiswerken de meeste kans van slagen heeft. Hoe je daarmee om gaat, is aan jou. We hopen dat we je in ieder geval een stap in de goede richting op hebben geholpen. 

Ben je op zoek naar een functie waar thuiswerken centraal staat of werk jij liever op kantoor/locatie? Bij Stratt+ hebben wij diverse technische functies beschikbaar voor beide gevallen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Word jij de nieuwe 

Thuiswerken, tips en tricks voor continuïteit en productiviteit

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!