Veilig terug aan het werk na de vakantie

Stratt+ Veilig terug aan het werk na de vakantie - werken in de techniek 01

Zit de vakantieperiode er voor jou ook (bijna) op? Tijd om weer aan de slag te gaan met nieuwe technische projecten en uitdagingen. Natuurlijk wil je dit wel veilig doen. In deze blog lees je hoe je als technicus veilig terug aan het werk gaat na de vakantie.

Het belang van veiligheid in de techniek

Dat veiligheid van het grootste belang is in de techniek hoeven we jou niet uit te leggen. Als technisch professional loop je immers vaak de nodige risico’s in je werk. Je werkt met complexe machines en installaties of met gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën.

Een verkeerde keuze, zoals het niet goed bedienen van een machine of het verkeerd afsluiten van een opslagtank, kan de veiligheid op de technische werkvloer ernstig in gevaar brengen. Gaat er iets mis, dan kan dat grote gevolgen hebben voor jouw gezondheid en die van je collega-technici.

Daarnaast kunnen ongelukken op de technische werkvloer leiden tot kostbare materiële schade en projectvertragingen. Om al deze redenen moet veiligheid voor jou als technisch professional altijd de hoogste prioriteit hebben, wat je vak(gebied) ook is. 

Veiligheid begint met een goede voorbereiding

Zit jouw vakantie er net op? En sta je op het punt om weer fris te beginnen met jouw technische baan of project? Loop dan niet gelijk te hard van stapel. Het kan verleidelijk zijn om direct met nieuwe energie aan de slag te gaan en je werk snel af te ronden. Maar hierdoor liggen onoplettendheid en fouten op de loer.

Veiligheid begint met een goede voorbereiding. Wees dus direct alert op mogelijke gevaren en neem de tijd om elk onderdeel van jouw technische werk zorgvuldig uit te voeren. Neem daarbij geen onnodige risico’s.

Controleer voor je begint of je werkplek nog veilig is. Dit is essentieel om ongelukken te voorkomen als je net terugkomt van vakantie. Check of alle apparatuur waarmee je werkt nog goed functioneert. Controleer ook of deze correct is onderhouden tijdens jouw afwezigheid. Is er sprake van slijtage of beschadigingen? Pak dit dan direct aan.

Blijf up-to-date over veiligheidsprocedures

Na je vakantie is de kans groter dat je bepaalde details op het gebied van veiligheid bent vergeten. Zorgt daarom dat je de veiligheidsprocedures binnen jouw technische organisatie goed doorneemt voor je weer aan de slag gaat. Hierbij kan het gebruik van de juiste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) niet ontbreken.

De techniek staat nooit stil, ook niet wat betreft veiligheid. Het kan zijn dat er nieuwe veiligheidstechnologieën zijn geïntroduceerd sinds je laatste werkdag. Denk aan geavanceerde veiligheidssensoren, machine learning-toepassingen voor risicopreventie of verbeterde LOTOTO-systemen.

Zorg dat je op de hoogte bent van deze ontwikkelingen, ook als je net terugkomt van vakantie. Leer daarnaast hoe je ze optimaal kunt benutten om de veiligheid op de technische werkvloer te verbeteren. Op die manier voorkom je risico’s. 

Veiligheid bevorderen als leidinggevende

Geef je als technicus leiding aan een team? Wat ons betreft is veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Binnen technische teams speelt iedereen een rol bij het creëren van een veilige werkomgeving. Alleen door een goede samenwerking kun je voor de juiste veiligheidscultuur zorgen.

Daarom is het als technisch leidinggevende belangrijk om je collega’s vanaf het begin te betrekken bij (nieuwe) veiligheidsinitiatieven. Bijvoorbeeld als ze een vakantie achter de rug hebben en er nieuwe regels of maatregelen zijn ingevoerd. Bespreek mogelijke risico’s en hoe jullie deze op de werkplek kunnen voorkomen of wegnemen.

Daarbij is het belangrijk om open communicatie aan te moedigen. Zorg dat jouw teamleden openstaan voor elkaars zienswijzen en biedt ruimte aan constructieve discussies. Zorg er ook voor dat technici elkaar durven aan te spreken op eventuele fouten.

Geef uiteraard zelf ook het goede voorbeeld als technisch leidinggevende door alle veiligheidsregels na te leven. Kom je zelf net terug van een vakantie? Stel jezelf dan direct op de hoogte van eventuele nieuwe maatregelen om veilig te kunnen werken. 

Door de tips uit deze blog toe te passen, werk je ook na een vakantieperiode veilig in de techniek.

Ga veilig aan de slag bij Stratt+

Wij zetten altijd een stap extra voor jouw veiligheid. Ben je toe aan een nieuwe technische uitdaging in een veilige en inspirerende omgeving? Neem dan nu contact op!

Word jij de nieuwe 

Veilig terug aan het werk na de vakantie

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!