Vijf onmisbare LinkedIn-tips voor technische professionals

Vijf LI tips banner

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Een leuk vooruitzicht! Maar hoe zorg je er nu precies voor dat werkgevers jou benaderen? En niet die andere technicus, die net op zoek is naar dezelfde functie? Dat is prima mogelijk via LinkedIn. LinkedIn is het perfecte platform om nieuwe zakelijke contacten te leggen, zeker voor technici. Steeds meer werkgevers maken namelijk gebruik van het platform om nieuw technisch personeel te werven. Met onze vijf tips zorg je voor een onderscheidend technisch LinkedIn-profiel waarmee je beter gevonden wordt. Lees snel verder en kom erachter hoe je jouw baankansen op LinkedIn vergroot!

Tip 1: De eerste indruk telt

Zodra een recruiter op jouw pagina terechtkomt, kijkt hij of zij als eerste naar je profielfoto. Met een goede foto valt daarom veel te winnen; het kan net het verschil maken tussen wel of niet benaderd worden. Maar wat maakt een goede, professionele foto?

Zorg ten eerste voor een rustige achtergrond. Een drukke achtergrond leidt namelijk alleen maar af van waar de profielfoto om draait, namelijk jezelf. Kies bijvoorbeeld voor rustige kleuren, waardoor jij er echt uit springt. Zorg daarnaast voor een duidelijke foto, waar je goed herkenbaar op staat. En kijk het liefst recht in de camera.
Als technicus kun je ook je vakgebied terug laten komen in de foto. Daardoor zien recruiters direct waar jij voor staat. Kies bijvoorbeeld voor een foto op een plant. Of doe een helm op. Houd het echter wel simpel en zakelijk.

Tip 2: Zorg voor een unieke en duidelijke koptekst

Na het bekijken van je profielfoto, kijkt een recruiter als tweede naar je koptekst. De koptekst is een van de belangrijkste onderdelen van een goed, technisch LinkedIn-profiel. Samen met je foto is deze tekst namelijk altijd zichtbaar, bijvoorbeeld als je ergens op reageert, maar ook als jouw profiel in zoekopdrachten verschijnt.
Zorg dus voor een unieke tekst, waarmee je jezelf onderscheid van anderen. Wees creatief. Een belangrijk middel om jezelf te onderscheiden, is door middel van zoekwoorden (keywords). Bedenk – of check – wat de relevante zoekwoorden zijn binnen jouw technische vakgebied en laat deze terugkomen in je koptekst. Zo word je beter door recruiters gevonden.

Ben je als technicus op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ook dit kun je in je koptekst zetten. Maak in dat geval goed duidelijk wat voor soort technische functie je zoekt.

Tip 3: Verkoop jezelf in de ‘about’

In de samenvatting (of about) op jouw LinkedIn-pagina heb je de ruimte om wat meer over jezelf te vertellen. Ook hiervoor geldt dat het een onmisbaar onderdeel is van een goed LinkedIn-profiel. Een recruiter ziet dit namelijk als eerste als hij of zij naar beneden scrolt op jouw pagina. Gebruik de samenvatting om jezelf voor te stellen. Doe dit in vijf tot zeven zinnen, zodat je echt tot de essentie komt.

Maar wat zet je nu het beste in je about? Probeer creatief te zijn en laat je ambities zien. Maar bovenal: wees jezelf. Gebruik dus niet te veel clichés. Door authentiek te zijn, zien mensen wie je echt bent, waardoor je een veel betere indruk maakt. Met behulp van echte voorbeelden uit eerder werk kun je laten zien waarom techniek jouw passie is. Ook in dit onderdeel van je profiel kun je trouwens gebruikmaken van relevante zoekwoorden binnen jouw technische vakgebied om jezelf beter vindbaar te maken.

Tip 4: Laat zien wat je waard bent

Naast een profielfoto, koptekst en samenvatting biedt LinkedIn je ook de ruimte om te laten zien welke opleidingen je hebt gevolgd en wat je relevante werkervaring is. Je kunt dit onderdeel levendiger maken door een toelichting te geven op wat je hebt gedaan en te benoemen wat je precies hebt bereikt. Voor welke technische verbeteringen heb jij bijvoorbeeld gezorgd in eerdere functies?

Daarnaast kun je op LinkedIn aangeven wat jouw vaardigheden zijn. Vergeet dit zeker niet. Recruiters zoeken soms namelijk naar nieuwe kandidaten op basis van bepaalde technische vaardigheden. Zorg daarom dat je al jouw vaardigheden up-to-date houdt. Heb je bijvoorbeeld bepaalde specialistische kennis binnen jouw vakgebied? Zet het dan hier. Je kunt anderen ook vragen om deze vaardigheden te onderschrijven. Vraag een aantal van je connecties waar je eerder mee hebt gewerkt om jouw vaardigheden te bevestigen. Dit versterkt je geloofwaardigheid en maakt je profiel vollediger. En met een vollediger profiel word je weer sneller gevonden door recruiters.

Tot slot geeft LinkedIn je de mogelijkheid om prestaties toe te voegen. Onder prestaties vallen bijvoorbeeld publicaties, patenten, cursussen en projecten. Heb je aan een interessant technisch project meegewerkt? Of relevante certificaten behaald? Dat kun je hier allemaal vermelden. Zo laat je jouw technische expertise nog beter zien.

Tip 5: Laat zien dat je op zoek bent

En als laatste is het voor recruiters natuurlijk belangrijk om te weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Je kunt dit zoals aangegeven in je koptekst zetten. Maar daarnaast kun je via LinkedIn ook de functie ‘carrière-interesses’ aanzetten. Hierdoor zien recruiters direct dat jij klaar bent voor de volgende stap in jouw technische carrière!

Kom met ons in contact!

Vond jij deze tips interessant? Laat het dan weten via een van onze socialmediakanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of als je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op via 078 – 6 120 320 of mail naar welkom@stratt.nl. We horen graag van je!

Word jij de nieuwe 

Vijf onmisbare LinkedIn-tips voor technische professionals

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!