Zeven tips voor een technisch top-cv

Banner CV optimalisatie 3 S+

Technici stellen hun cv vaak samen aan de hand van hun technische skills en opleidingen. Dat is niet gek, natuurlijk, want zo laten ze zien wat ze kunnen op technisch vlak. Een cv is echter meer dan alleen een opsomming van (technische) vaardigheden: het is ook je persoonlijke visitekaartje. Daarom in dit artikel zeven tips van de recruiters van Stratt+ waarmee je het optimale technische cv kunt opstellen. Kun je ook wel wat tips voor je cv gebruiken? En wil je weten waar recruiters nu echt op letten? Lees dan vooral verder!

Tip 1: Benoem alleen wat relevant is

De meeste mensen willen in hun cv alles benoemen wat ze ooit geleerd of gedaan hebben. Ze stellen een algemeen cv op, met daarin een opsomming van al hun technische skills, ervaringen en behaalde opleidingen. Voor een open sollicitatie is dat prima. Een recruiter ziet dan precies wat je in huis hebt en wat eventueel bij je past.

Ga je echter solliciteren op een specifieke functie? Dan kun je je cv beter bondiger houden. In dit geval is het namelijk van belang dat de recruiter in één oogopslag ziet waarom juist jij de beste kandidaat voor de functie bent. Beschrijf daarom waarom de functie bij jou past en geef niet slechts een opsomming van al jouw ervaringen, skills, opleidingen en certificaten. Benoem alleen datgene wat relevant is voor de functie. Een recruiter ziet dan direct waarom jij een goede match bent en wordt niet afgeleid door randzaken.

Tip 2: Vermeld ook je ‘zachte’ vaardigheden

Los van relevante technische vaardigheden is het ook belangrijk om je softskills, oftewel je persoonlijke vaardigheden, te benoemen. Een werkgever is meestal niet alleen maar op zoek naar ‘iemand die de klus klaart’. Natuurlijk is dat wel het belangrijkste, maar een werkgever zoekt vaak ook mensen met bepaalde eigenschappen. Iemand die proactief is, bijvoorbeeld, of iemand die goed kan samenwerken en communiceren. Benoem daarom zeker ook je persoonlijke skills in je cv. Zo ziet een werkgever uit wat voor hout jij gesneden bent en of je echt bij het bedrijf past.

Tip 3: Benoem je technische ervaring apart

Vaak zetten technici al hun ervaringen op een rijtje onder elkaar. Daarbij benoemen ze voor elk bedrijf afzonderlijk wat hierbinnen hun functie was. Het komt daarbij regelmatig voor dat het om dezelfde soort functies gaat. Stel, je bent een werkvoorbereider en hebt deze baan al binnen drie verschillende bedrijven uitgeoefend. Als je dit onder elkaar zet, dan krijg je inderdaad een lijst waarin drie keer dezelfde functie vermeld staat. Het is logisch om je cv zo in te delen, maar het maakt hem niet overzichtelijker, laat staan spannender.

Je kan er beter voor kiezen om de periode te benoemen waarin je een bepaalde functie hebt uitgeoefend. Vervolgens zet je daaronder neer wat daarbij je je belangrijkste werkzaamheden waren. En vergeet ook de competenties niet die je ergens nodig had of juist hebt ontwikkeld. Voor een werkgever wordt jouw cv zo veel overzichtelijker. Hij of zij ziet direct of jij de competenties bezit die nodig zijn om de functie te vervullen.

Tip 4: Vergeet de opmaak niet

De inhoud van je cv is het belangrijkst. Maar vergeet ook zeker de opmaak niet! Met de opmaak kun je direct al een professionele indruk maken: hiermee creëer je namelijk overzicht en toon je een stukje creativiteit. Een mooie opmaak nodigt bovendien uit om verder te lezen. En met een template kun je indirect al veel zeggen, bijvoorbeeld over je eigen persoonlijkheid.

Stratt+ heeft een aantal tips voor het kiezen van de juiste template. Ten eerste: kies een template die bij jou past. Ben jij een energiek persoon? Kies dan voor een kleurrijke, creatieve template. Heb je juist een rustige persoonlijkheid? Kies dan voor lichtere kleuren of een eenvoudiger ontwerp. Je kunt je template ook aanpassen op het bedrijf waar je solliciteert. Wat voor kleuren gebruikt dit bedrijf bijvoorbeeld zelf? Is het een zakelijk bedrijf of staan ze juist voor creativiteit? Ook deze zaken kun je in je template verwerken. En ten slotte is het handig om jezelf met je template te onderscheiden: kies niet voor het standaard ontwerp, maar zoek verder en bekijk de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Ook je foto is heel belangrijk voor de uitstraling van je cv. Kun je hier nog tips voor gebruiken? Of wil je nog meer informatie over het schrijven van het optimale cv? Check dan dit artikel dat we in 2020 schreven: een cv dat scoort.

Tip 5: Neem je tijd

Met bovenstaande tips kun je veel verbeteren aan de inhoud van je cv. Maar dan nog kan het schrijven op zichzelf een lastige klus zijn. Onze tip vanuit Stratt+ is: neem je tijd. Het schrijven van een cv is best wat werk en het loont om dit niet te willen overhaasten. Zorg voordat je gaat schrijven voor een goede werkplek met niet te veel afleiding. Probeer actief en met passie te schrijven. Merk je dat je afdwaalt? Neem dan even een pauze, zodat je er later weer tegenaan kunt.

Zodra je klaar bent met het schrijven van jouw cv, is het goed om er op een later moment nogmaals naar te kijken. Misschien ben je wel een belangrijk(e) vaardigheid of trefwoord of relevante werkervaring vergeten te vermelden. Of staat er nog een spellingsfout in die je eerst niet zag, omdat je al een tijdje met het maken van je cv bezig was.

Tip 6: Vraag om feedback

Heb je alle tips opgevolgd en ben je er zeker van dat je cv af is? Laat hem dan nog een keer door iemand anders lezen. Zorg dat diegene die hem leest jou goed kent en wellicht ook weet wat belangrijk is voor de functie waarnaar jij solliciteert. Iemand die je kent, kan je sneller vertellen welke dingen je over het hoofd hebt gezien, zoals een goede eigenschap die je bezit. Vaak zijn we te bescheiden naar onszelf toe en zetten we dingen die we eigenlijk wel kunnen niet op ons cv. Een ander zal het je eerder vertellen als je ergens goed in bent.

De recruiters van Stratt+ voorzien je ook graag van feedback. Wij kunnen je cv bijvoorbeeld samen met jou een keer goed doorlezen, waardoor jij je kansen op succes nog verder vergroot!

Tip 7: Weet hoe je jouw cv opslaat

Nadat je zo hard hebt gewerkt om het perfecte cv in elkaar te zetten, wil je natuurlijk ook dat deze goed bij anderen aankomt. Sla het eindresultaat daarom altijd als PDF-bestand op. Hierdoor zorg je ervoor dat je cv op elk apparaat op dezelfde manier aankomt. Vooral als je gebruikmaakt van een template is het van belang dat je jouw document als PDF verstuurt. Als je het als word-bestand verstuurt, bestaat de kans dat er allerlei dingen van plek veranderen. Dat is natuurlijk zonde van alle moeite die je hebt gedaan en kan bovendien onprofessioneel overkomen.

We horen graag van je!

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over hoe je jouw cv kan optimaliseren? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag verder om meer succes te behalen op de arbeidsmarkt. Mail je vragen naar: welkom@stratt.nl.

Word jij de nieuwe 

Zeven tips voor een technisch top-cv

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!