5 voordelen van werken in de haven voor engineers

Werken in de Haven - Engineer - Stratt+ 03

Werken als engineer in de haven is een interessante carrièrekeuze die tal van voordelen met zich meebrengt. Kies jij voor een engineersfunctie in de haven, dan kun je jouw technische expertise en ervaring op een unieke manier inzetten. Ontdek in deze blog 5 voordelen van werken in de haven voor engineers.

Voordeel 1: diversiteit in projecten

Een van de grote voordelen van werken in de haven is de verscheidenheid aan projecten waarmee je als engineer in aanraking komt. De haven is namelijk een complexe en dynamische omgeving, waarin tal van disciplines samenkomen.

In de haven zijn scheepswerven en raffinaderijen gevestigd, maar bijvoorbeeld ook logistieke bedrijven. Verder zijn disciplines als de maakindustrie, food & farma en (petro)chemie uitstekend in de haven vertegenwoordigd.

Door deze samenkomst van disciplines en werkzaamheden kun je als engineer in de haven aan diverse soorten projecten meewerken. Dit varieert van de bouw van nieuwe kades en opslagfaciliteiten tot het ontwerpen van geavanceerde beveiligingssystemen. Waar jij je ook voor wilt inzetten, de kans is groot dat er in de haven een leuke en geschikte engineersfunctie voor je te vinden is.

Voordeel 2: innovatie en vooruitgang

Innovatie staat hoog op de agenda in de haven. Er worden continu nieuwe ‘slimme’ technologieën ontwikkeld. Zo werkt men in de havens steeds vaker met onder meer Internet of Things (IoT) en Big Data. Als engineer is de kans groot dat je met dit soort technieken in aanraking komt als je voor werk in de haven kiest.

De havens streven voortdurend naar efficiëntie en optimalisatie om veranderingen als de energietransitie en digitalisering mogelijk te maken. Als engineer word je in de haven dan ook uitgedaagd om creatieve oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken.

Stel bijvoorbeeld dat je als engineer aan de slag gaat met de implementatie van geavanceerde automatiseringssystemen in een containerterminal. In dat geval heb je serieuze kennis nodig van robotica en besturingssystemen.

Werken aan innovatie en vooruitgang zal jou een hoop inspiratie bieden als engineer. Bovendien doe je waardevolle ervaring op met cutting edge technieken. Dit kan leiden tot nieuwe carrièrekansen of jou een concurrentievoordeel op de technische arbeidsmarkt opleveren.

Werken in de haven - Stratt+ liggende banner 01

Voordeel 3: internationale samenwerking

De havens zijn belangrijke schakels in de mondiale toeleveringsketen en vormen knooppunten voor internationale handel. Als engineer kun je in de haven samenwerken met (technische) professionals van over de hele wereld.

Dankzij het internationale karakter van veel havenprojecten bouw je als engineer aan een wereldwijd netwerk van professionals in de techniek en daarbuiten. Dit kan jou in de toekomst boeiende technische kansen opleveren, misschien wel in (een haven) in het buitenland.

Daarnaast levert de internationale samenwerking in de haven nog andere voordelen op voor je toekomst als engineer. Je maakt hierdoor kennis met nieuwe culturen en leert om goed samen te werken binnen verschillende soorten teams. Zo vergroot je jouw professionele groei.

Voordeel 4: impact op de samenleving

Een ander voordeel van engineerswerk in de haven is dat je een positieve invloed kunt uitoefenen op zowel de samenleving als het milieu. Door het ontwerpen en het implementeren van groene oplossingen draag je bij aan een duurzamere samenleving. En dat is essentieel, want het verduurzamen van de havens is erg belangrijk voor het behalen van onze klimaatdoelen.

Engineers zijn onmisbaar in de haven om energieverbruik te optimaliseren en groene technieken te implementeren. Er zijn tal van manieren waarop jij dit kunt doen.

Zo kun je innovatieve waterzuiveringssystemen implementeren voor een betere biodiversiteit in de haven of geavanceerde systemen ontwikkelen voor een betere havenlogistiek. Of je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het installeren van zonne-energiesystemen en windturbines in de haven.

Door als engineer bij te dragen aan havenprojecten stimuleer je daarnaast ook de economische ontwikkeling van en werkgelegenheid in de regio. Moderne en efficiënte havenfaciliteiten hebben vaak een positief effect op de handel en creëren banen voor de (lokale) bevolking.

Voordeel 5: constante vraag naar talent

De groeiende globalisering en de toenemende complexiteit van havenoperaties zorgen voor een constante vraag naar getalenteerde engineers. Of het nu gaat om het ontwerpen van intelligente transportsystemen, het implementeren van geavanceerde beveiligingsmaatregelen of het optimaliseren van laad- en losprocessen: de expertise van engineers is onmisbaar in de moderne haven.

Deze constante vraag naar talent zorgt ervoor dat je als engineer in de haven volop carrièremogelijkheden hebt. Vaak kun je daarbij rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden.

De haven biedt daarmee ook uitstekende kansen voor zelfstandige engineers. Ben jij een technisch zzp’er? Dan word je in de haven continu uitgedaagd om jouw expertise in te zetten tijdens unieke projecten.

Kortom, als engineer profiteer je van allerlei voordelen als je gaat werken in de haven. Je gaat binnen multidisciplinaire teams aan de slag met afwisselende projecten. Met jouw werk stimuleer je innovatie en lever je een positieve bijdrage aan de samenleving. Bovendien levert werken in de haven jou als engineer uitstekende carrièrekansen op.

Ook aan de slag met een havenuitdaging?

Wij hebben interessante havenfuncties voor elk technisch profiel, bijvoorbeeld als engineer. Bekijk van welke voordelen jij profiteert als je via Stratt+ in de haven aan de slag gaat of neem direct contact op!

Word jij de nieuwe 

5 voordelen van werken in de haven voor engineers

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!