Dit is waarom jij als technisch manager in de haven wilt werken

Manager in de haven - Stratt+ 02

De havens van Rotterdam en Antwerpen-Brugge zijn belangrijke hubs voor internationale handel en transport. Als technisch manager kun je hier belangrijke processen aansturen. Maar dat is lang niet het enige. In deze blog lees je waarom jij als technisch manager absoluut in de haven wilt werken.

Werken in een dynamische omgeving

De havens van Rotterdam en Antwerpen-Brugge zijn dynamische omgevingen waarin het werk nooit stilstaat. Met duizenden schepen die jaarlijks aanmeren en een constante stroom van mensen en goederen, gebeurt er altijd wel iets nieuws.

Als technisch manager ben jij de spil in het onderhoud en de reparatie van diverse apparaten en machines in de haven. Je hebt hier legio mogelijkheden om werkzaamheden te managen. Je kunt bijvoorbeeld bijdragen aan de bouw van of het onderhoud aan bruggen of schepen of in een fabriek voor duurzame grondstoffen aan de slag gaan. Of wat dacht je van het managen van innovatieve projecten voor het opwekken van zonne-energie op water?

Jij zorgt dat storingen of problemen in de haven snel en adequaat worden opgelost. Hierbij heb je te maken met allerlei stakeholders. Denk aan leveranciers, klanten, (haven)arbeiders en overheidsinstanties. Door uitstekend met hen te communiceren en te onderhandelen, zorg jij als technisch manager voor de beste samenwerking. Zo bereiken jullie samen gemeenschappelijke doelen.

Verder zijn er in de havens van Rotterdam en Antwerpen-Brugge tal van technische sectoren vertegenwoordigd: van transportbedrijven tot scheepswerven en raffinaderijen. Daarnaast zijn er bedrijven actief in onder meer de (petro)chemie, voedingsmiddelenindustrie en maakindustrie. Ook dit maakt de havens zo dynamisch.

Al deze factoren maken het werk als technisch manager in de haven afwisselend en altijd interessant. Geen dag is hetzelfde en je krijgt volop mogelijkheden om jouw technische kennis en ervaring toe te passen.

Volop uitdaging in de haven

Bij het werk als technisch manager in de haven van Rotterdam of Antwerpen-Brugge komen er behoorlijk wat verantwoordelijkheden op je af. Dit maakt jouw baan heel uitdagend.

Als technisch manager stuur je een team van technici aan en plan je onderhoudswerkzaamheden in. Zo zorg je dat alles in topconditie blijft. Daarnaast houd jij machineprestaties nauwlettend in de gaten. Door je technische expertise efficiënt toe te passen, weet je eventuele problemen snel te herkennen en op te lossen. Op die manier zorg je dat de havenprocessen soepel blijven verlopen.

In de haven wordt met strikte veiligheidsnormen en -voorschriften gewerkt. Uiteraard moet je hier als technisch manager rekening mee houden. Deze regels veranderen namelijk continu en gelden zowel voor de havenmedewerkers als de omgeving. Jij zorgt dat jouw team veilig werkt en dat de apparatuur aan de eisen en richtlijnen van de havenautoriteiten voldoet.

Bijdragen aan innovatie

Werken in de haven van Rotterdam of Antwerpen-Brugge biedt jou als technisch manager dus een hoop uitdaging. Maar dat is nog niet alles: de havens zijn ook ontzettend innovatieve omgevingen.

Wil je hier werken, dan moet je op de hoogte blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen om de haven te verbeteren en te verduurzamen. Zo draag je als technisch manager bij aan een betere toekomst.

We zetten een aantal van deze ontwikkelingen voor je op een rijtje:

Smart Port: in de haven wordt gebruikmaakt van verschillende geavanceerde ‘slimme’ technologieën. Denk aan Internet of Things (IoT), Big Data, Artificial Intelligence (AI) en Blockchain. Met behulp van deze concepten kan men de efficiëntie en veiligheid van de havenactiviteiten verbeteren. Zowel in Rotterdam als Antwerpen-Brugge worden deze concepten steeds belangrijker.

Autonome scheepvaart: deze ontwikkeling neemt een steeds grotere vlucht in de haven. Dit betekent dat schepen zonder bemanning kunnen varen. Hiervoor gebruikt men geavanceerde technologieën als sensoren, radar en GPS.

Alternatieve brandstoffen: de havens zijn volop bezig met verduurzamen. Zowel Rotterdam als Antwerpen-Brugge willen in 2050 klimaatneutraal zijn. Hiervoor zijn ze onder meer betrokken bij de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen, zoals LNG (Liquified Natural Gas) en waterstof. Deze kunnen de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen verminderen.

Digital Twin: zowel de haven van Rotterdam als die van Antwerpen-Brugge maakt gebruik van dit innovatieve concept. Een Digital Twin is een digitale replica van de haven die real-time gegevens verzamelt over de havenactiviteiten. Bijvoorbeeld welke schepen in welke sluizen en dokken liggen en hoeveel energie de windturbines in de haven produceren. Deze informatie wordt gebruikt om de efficiëntie en veiligheid te verbeteren.

Drones: tot slot worden ook drones steeds belangrijker in de haven. Deze worden ingezet om inspecties uit te voeren van containerschepen, kades en bruggen. Antwerpen-Brugge bouwt zelfs aan een netwerk van autonome drones. Deze dragen bij aan onder meer de inspectie van infrastructuur, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie.

Kortom, er vinden tal van interessante en innovatieve ontwikkelingen plaats in de haven. Ga je hier als technisch manager aan de slag, dan heb je een unieke positie waarin je dit van dichtbij meemaakt en hier bovendien actief aan kunt bijdragen.

Ook aan de slag in de haven?

Samen met onze partner Bennet Engineering leveren wij projectmanagement en technische ondersteuning aan de havens van Rotterdam en Antwerpen-Brugge. Wil je hier ook aan de slag gaan als technisch manager? Neem dan contact op!

Word jij de nieuwe 

Dit is waarom jij als technisch manager in de haven wilt werken

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!