Air Products bouwt CO2-afvanginstallatie in Rotterdam

Air Products - CO2 - Stratt+ 01

Air Products heeft bekengemaakt dat het een installatie voor de afvang en behandeling van CO2 gaat bouwen. Deze nieuwe installatie komt naast haar bestaande waterstoffabriek in Rotterdam te staan en moet vanaf 2026 operationeel zijn.

Halvering CO2-emissies

Met behulp van de nieuwe installatie gaat Air Products blauwe waterstof leveren aan de raffinaderij van onze opdrachtgever ExxonMobil. Hiervoor vangt het internationale bedrijf, gespecialiseerd in industriële gassen, CO2 af bij haar eigen fabriek en bij de ExxonMobil-raffinaderij.

De overgebleven blauwe waterstof zal Air Products aan haar andere klanten gaan leveren. Air Products sluit de nieuwe installatie aan op het Porthos-systeem. Dit wordt het eerste grote Nederlandse systeem voor het transport en de opslag van CO2.

De bouw van het Porthos-systeem start in 2024. Hiermee zal Air Products in staat zijn om haar CO2-emissies meer dan te halveren.

Europa’s grootste faciliteit voor blauwe waterstof

Volgens Air Products wordt haar waterstoffabriek dankzij de nieuwe installatie Europa’s grootste faciliteit voor blauwe waterstofproductie. Daarmee zal het systeem een aanzienlijke impact hebben op het energie- en milieulandschap in de regio.

Tegelijk ontwikkelt Air Products plannen om groene waterstof te gaan leveren in de haven van Rotterdam. Hierbij focust het bedrijf op geïmporteerde groene waterstof(bronnen). Dit project is een reactie op langetermijnafspraken die ExxonMobil met de Nederlandse overheid heeft gemaakt.

Ook aan de slag met een duurzame uitdaging?

Bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam? Bekijk onze duurzaamheidskansen voor technici en kom in contact. We helpen je graag!

Bron: Industrielinqs

Word jij de nieuwe 

Air Products bouwt CO2-afvanginstallatie in Rotterdam

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!