Als kind ging Nienke Post met haar vader mee aan boord van de Eendracht. Daardoor kwam ze vanaf jongs af aan in aanraking met techniek, onderhoud en varen. Ze had al vroeg interesse in hoe dingen opgebouwd zijn, hoe dingen werken en waarom het soms allemaal niet werkt. Door deze interesse is de keuze voor de zeevaartschool makkelijk te verklaren.
Nadat Nienke haar studie op Terschelling had afgerond, is ze begonnen als Onderhoudsplanner bij Pon Power. Hier heeft ze zich vooral gericht op het preventieve onderhoud van warmtekrachtkoppelingen en noodstroomaggregaten. Door de data uit het telemetriesysteem in combinatie met de terugkoppeling van de Service Technicians te gebruiken, heeft Nienke bijgedragen aan de ontwikkeling van een systeem om de planning van het reguliere onderhoud te kunnen voorspellen. Hierdoor kan preventief onderhoud op tijd en zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden. Binnen Pon Power had ze het erg naar haar zin, maar uiteindelijk vond ze deze functie te ver van de praktijk af staan.
Hierdoor is ze al snel tot de conclusie gekomen dat ze niet meer deed wat ze nou echt leuk vond, namelijk het praktisch bezig zijn en problemen oplossen. Haar zoektocht bracht haar bij IHC Beavers in Sliedrecht als Werkvoorbereider. Daar zorgde ze ervoor dat alle benodigde materialen (inkoopdelen en maakdelen) op de juiste plek waren. Hierdoor kon de productie door met de bouw van Beavers (baggerschepen). Het leukste en meest uitdagende aan deze functie vond ze het oplossen van problemen die tijdens de bouw naar voren kwamen. Dan moest er gedacht worden aan ontwerpfouten, onderdelen die ontbraken of het uitlopen van eerdere werkzaamheden. De problemen die ze kon oplossen, waren een goede motivatie om dit werk te blijven doen.
Doorgroeien
Na een aantal jaar is Nienke Binnen IHC Beavers doorgestroomd naar de functie van Mechanical Engineer. In deze functie hield ze zich bezig met het ontwerpen van baggerschepen zoals Beavers & DMC’s. Het leuke van deze functie vond Nienke dat ze echt van begin tot eind bij een schip betrokken was. Dit begint bij het bestek, waarin de eisen van de klant staan. De specificaties werden vervolgens in zijn geheel uitgeschreven voor inkoop, zodat zij met die informatie op zoek konden naar leveranciers van onderdelen. De offertes van de leveranciers van de onderdelen kregen ze weer terug en die werden beoordeeld door de engineers, die de onderdelen in het ontwerp verwerkten. De tekening van de complete systemen gingen daarna als laatste check naar de klant en werden na goedkeuring doorgezet naar de productie. Tijdens de bouw was Nienke verantwoordelijk voor de basic-engineering, detail-engineering wanneer er problemen naar voren kwamen. Wanneer er tijdens de bouw van een schip problemen ontstonden, dacht zij mee over eventuele oplossingen en zorgde ervoor dat dit ook zo snel mogelijk werd opgelost. Daardoor liep de bouw van een schip zo min mogelijk vertraging op. Uiteindelijk moest er een proefvaart gemaakt worden en kon het schip worden afgeleverd aan de klant. ‘Eigenlijk is de proefvaart de kers op de taart, mits alles werkt natuurlijk!’
Maatschappelijke druk
Gedurende haar carrière ervaarde ze een bepaalde druk vanuit de maatschappij, waarbij er altijd een verwachting was om snel door te groeien en altijd maar meer te willen. Dit is overigens zeker niet verkeerd, maar dit was niet wat ze zelf wilde. In functies zoals werkvoorbereider en engineer is het zeker van belang dat je beschikt over praktische ervaring. Vandaar de keus om een stap terug te doen en verder te zoeken naar een passende uitdaging.
Nieuwe zoektocht
Tijdens deze zoektocht kwam Sebastian van Stratt+ met de volgende suggestie: Technicus bij RWE op de Amercentrale. Vanaf het moment dat Nienke de vacature zag, was ze enthousiast. Een week later was alles geregeld en kon ze direct aan de slag. Tot nu toe heeft ze echt het idee dat ze hier op de juiste plek zit.
‘De sfeer is top, alle collega’s zijn enorm aardig, ik krijg de kans heel veel te leren en het belangrijkste: ik kan met mijn handen werken en ga aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis.’
Als Technicus is Nienke samen met haar collega’s bezig met het uitvoeren van gepland onderhoud en het oplossen van mechanische verstoringen op de Amercentrale. Zo nu en dan is ze ook werkzaam op de centrale in Moerdijk. Ook denkt ze mee over verbeterideeën en de uitvoer hiervan aan apparatuur in de centrale. Het leukste aan deze functie vindt ze dat iedere dag als Technicus anders is, het werk is daardoor heel gevarieerd. Zo vertelde ze ons het volgende: ‘Zo loop ik de ene dag inspectierondes langs bijvoorbeeld de biomassa–toevoerlijn en sta ik ’s middags een verstopping te verhelpen in diezelfde lijn. Vervolgens voeren we onderhoud uit aan allerlei pompen (bijv. seals vervangen/lekkages verhelpen, opnieuw uitlijnen) en zit ik in de namiddag samen met een collega om een verbetervoorstel voor componenten in de centrale uit te werken. Dan sluiten we de dag af door een afsluiter met afgebroken spindel te vervangen in de vliegasleiding.
De volgende dag kan zomaar weer heel anders zijn met bijvoorbeeld het vervangen van filters, onderhouden van de roetblazers, het vervangen van afdichtingen in de transportschroeven en het verhelpen van een aantal verstoringen met bijbehorende reparaties. De grote verscheidenheid aan systemen en componenten in de centrale maakt het werk super afwisselend en daarmee heel leuk.’
Toekomst
In de nabije toekomst wilt Nienke eerst haar praktische ervaring verder uitbouwen. Daarna zou ze graag weer een functie als Werkvoorbereider of Maintenance Engineer oppakken. Bij voorkeur in de maritieme of de energiesector.
Als laatste wilt Nienke nog iets meegeven aan (jonge) Technicus: ‘Zorg dat je een redelijke technische basis hebt, toon veel enthousiasme, initiatief en inzet en dan komt het helemaal goed!’