Doe wat je leuk vindt!

Nienke Stratt+ in het Veld RWE 01

Als kind ging Nienke Post met haar vader mee aan boord van de Eendracht. Daardoor kwam ze in aanraking met techniek, onderhoud en varen. Ze had al vroeg interesse in hoe dingen opgebouwd zijn en hoe ze werken (en waarom ze soms juist níet werken). Haar keuze voor de zeevaartschool kwam dan ook niet uit de lucht vallen.

Focus op preventief onderhoud

Nadat Nienke haar studie op Terschelling had afgerond, begon ze als Onderhoudsplanner bij Pon Power. In deze functie richtte ze zich vooral op het preventieve onderhoud van warmtekrachtkoppelingen en noodstroomaggregaten.

Als Onderhoudsplanner droeg ze bij aan de ontwikkeling van een systeem waarmee Pon Power de planning van het reguliere onderhoud kan voorspellen. Hiervoor combineerde ze data uit het telemetriesysteem met feedback van de Service Technicians. Dankzij dit systeem kunnen de medewerkers preventief onderhoud op tijd en zo efficiënt mogelijk uitvoeren.

Bij Pon Power had Nienke het erg naar haar zin, maar uiteindelijk vond ze dat haar functie te ver van de praktijk afstond. Hierdoor moest ze concluderen dat ze niet meer deed wat ze écht leuk vond in de techniek: praktisch bezig zijn en problemen oplossen.

IHC Beavers

Haar zoektocht naar een nieuwe functie bracht Nienke als Werkvoorbereider bij IHC Beavers in Sliedrecht. Daar zorgde ze dat alle benodigde materialen (inkoop- en maakdelen) zich op de juiste plek bevonden voor de bouw van de Beavers (baggerschepen).

Het leukste en uitdagendste aan deze functie was dat ze problemen moest oplossen die tijdens de bouw naar voren kwamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontwerpfouten, maar ook aan ontbrekende onderdelen of de uitloop van eerdere werkzaamheden. De problemen die ze kon oplossen waren voor Nienke een belangrijke motivatie om dit werk te doen.

Van Werkvoorbereider naar Mechanical Engineer

Na een aantal jaar is Nienke Binnen IHC Beavers doorgegroeid naar de functie van Mechanical Engineer. In deze rol ontwierp ze baggerschepen, zoals Beavers en DMC’s.

Het leuke aan haar werk als Mechanical Engineer was dat Nienke echt van begin tot eind bij het bouwproces van de schepen betrokken was. Dit begon bij het bestek, waarin de eisen van de klant staan. Deze specificaties werden in zijn geheel uitgeschreven voor de Inkoop. De Inkoop ging vervolgens met die informatie op zoek naar leveranciers van onderdelen.

Daarna kregen Nienke en haar collega-engineers de offertes weer terug van de onderdelenleveranciers. Ze beoordeelden deze, waarna ze de onderdelen in het ontwerp verwerkten. Als laatste check gingen de tekeningen van de complete systemen naar de klant en na goedkeuring werden ze doorgezet naar de productie.

Tijdens de bouw was Nienke verantwoordelijk voor de basic-engineering en de detail-engineering als er problemen naar voren kwamen. Als er tijdens de bouw van een schip problemen ontstonden, dacht zij mee over eventuele oplossingen en zorgde ze dat die ook zo snel mogelijk werden geïmplementeerd. Daardoor liep de bouw van de schepen zo min mogelijk vertraging op.

Na een geslaagde proefvaart konden de schepen aan de klant worden opgeleverd. Nienke: “Eigenlijk is de proefvaart de kers op de taart, mits alles werkt natuurlijk!”

De Amercentrale in Geertruidenberg (Fotocredits: RWE)

Nieuwe zoektocht in de techniek

In haar carrière ervaarde Nienke maatschappelijke druk om snel door te groeien en altijd maar meer te willen. Snel doorgroeien is zeker niet verkeerd, maar dit was niet wat zij zelf wilde.

Nienke besefte namelijk goed dat je voor technische functies als Werkvoorbereider en Engineer veel praktische ervaring nodig hebt. Daarom koos zij ervoor om juist een stap terug te doen en vanuit daar verder te zoeken naar een passende uitdaging in de techniek.

Tijdens deze zoektocht kwam ze in contact met Sebastian van Stratt+. Hij kwam met het volgende aanbod: Technicus worden bij RWE op de Amercentrale. Toen Nienke de vacature zag, was ze direct enthousiast. Een week later was alles al geregeld en kon ze aan de slag. Tot nu toe heeft ze het gevoel dat ze bij RWE echt op de juiste plek zit.

De sfeer is top, alle collega’s zijn enorm aardig. Ik krijg de kans om heel veel te leren en het belangrijkste: ik kan met mijn handen werken en ga aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis.

Iedere dag anders

Als Technicus voert Nienke samen met haar collega’s gepland onderhoud uit en lost ze mechanische verstoringen op in de Amercentrale. Zo nu en dan is ze ook werkzaam op de centrale in Moerdijk. Daarnaast denkt ze mee over verbeterideeën en de uitvoering hiervan aan apparatuur in de centrale.

Het leukste aan haar werk als Technicus is dat iedere dag anders is. Dat maakt het werk heel gevarieerd. Nienke neemt ons mee in hoe haar werkdag eruit kan zien:

“’s Morgens loop ik inspectierondes langs de biomassa–toevoerlijn en in de middag verhelp ik een verstopping in diezelfde lijn. Vervolgens voeren we onderhoud uit aan allerlei pompen. Bijvoorbeeld om seals te vervangen, lekkages te verhelpen of pompen opnieuw uit te lijnen. In de namiddag zit ik samen met een collega om een verbetervoorstel voor componenten in de centrale uit te werken. En we sluiten de dag af door een afsluiter met afgebroken spindel in de vliegasleiding te vervangen.

De volgende dag kan zomaar weer heel anders zijn. Dan vervangen we filters, voeren we onderhoud uit aan de roetblazers, vervangen we afdichtingen in de transportschroeven en verhelpen we een aantal verstoringen met alle bijbehorende reparaties. De grote verscheidenheid aan systemen en componenten in de centrale maakt het werk superafwisselend en daarmee heel leuk.”

Meer technische praktijkervaring opdoen

In de nabije toekomst wil Nienke eerst nog meer praktijkervaring opdoen. Daarna zou ze graag weer een functie als Werkvoorbereider of Maintenance Engineer oppakken, het liefst in de maritieme of de energiesector.

Ter afsluiting wil ze graag nog een tip meegeven aan (jonge) technici: “Zorg dat je een redelijke technische basis hebt en toon veel enthousiasme, initiatief en inzet. Dan komt het helemaal goed!”

Benieuwd naar meer ervaringen van vrouwen in de techniek? Lees ook ons interview met Diva Correira, Production Engineer bij BMC Moerdijk. Ontdek daarnaast hoe Stratt+ zich inzet voor meer vrouwen in de techniek.

Pak ook die technische kans

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Wij vinden voor jou de ultieme technische match, in welke sector je ook aan de slag wilt gaan. Neem nu contact op!

Word jij de nieuwe 

Doe wat je leuk vindt!

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!