Het aantal vrouwelijke technisch studenten neemt toe, en dat is mooi. Tegelijk zien we helaas dat het percentage werkende vrouwen in de techniek achterblijft en dat veel vrouwen de sector ook weer verlaten. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen.
Veertien procent van de technici is vrouw
Er is al veel geschreven over het onderwerp vrouwen in de techniek. Hierbij is de vraag vaak: hoe verleiden we meer vrouwen tot een technische functie? In de blogreeks ‘Vrouw en techniek’ onderzochten wij al eerder wat vrouwen in de techniek nodig hebben.
Zo hebben vrouwen een sterke behoefte aan flexibelere werktijden en een vrouwelijk rolmodel op de werkvloer.
Ondanks de ruime aandacht voor het onderwerp en genoemde verbeterpunten is nog altijd maar veertien procent van de technici vrouw. Dit duidt erop dat er meer nodig is om vrouwen voor de techniek te motiveren. Hoe kunnen we dit percentage laten stijgen?
Waar lopen vrouwen tegenaan?
De techniek is een uitdagende sector voor vrouwen. Dat zit hem niet alleen in het werk zelf. Vrouwen krijgen vaak te maken met verschillende obstakels op de werkvloer. Gelukkig zijn er maatregelen die werkgevers kunnen nemen om deze obstakels (deels) weg te nemen.
Dat de techniek nog voornamelijk een mannenwereld is, staat vast. Door de zogenoemde ‘mannencultuur’ nemen bedrijven in de techniek soms eerder een mannelijke kandidaat aan. Of voelen vrouwen zich niet altijd thuis op de werkvloer.
Hoe er met ze wordt omgegaan, is vaak bepalend in de keuze van vrouwen om wel of niet in de techniek te (blijven) werken. Ze worden bijvoorbeeld anders behandeld en beoordeeld dan hun mannelijke collega’s. Sommige vrouwen krijgen zelfs te horen dat ze hun mannelijke collega’s zouden afleiden met hun aanwezigheid. Veel vrouwen hebben hierdoor het gevoel dat ze zich dubbel moeten bewijzen.
Daarnaast kunnen vrouwen tegen meer praktische problemen aanlopen. Er is bijvoorbeeld geen passende werkkleding beschikbaar. Of alleen veiligheidsschoenen in grote maten.
En hoe lossen we dit op?
Goed nieuws: veel van deze zaken zijn prima op te lossen. Een wc voor vrouwen of werkkleding in vrouwenmaten zijn snel geregeld.
Naast deze praktische zaken gaat het vooral om begrip. Het belangrijkste is dat vrouwen in de techniek vertrouwen krijgen. En de bevestiging dat ze serieus worden genomen. Diva Correia, Production Engineer bij BMC Moerdijk, beaamt dit. Ze benadrukt dat het essentieel is dat een technisch werkgever laat zien dat er geen verschil bestaat tussen mannen en vrouwen.
Daarnaast zijn er diverse andere dingen die bedrijven kunnen doen waardoor vrouwen zich meer thuisvoelen in de techniek. Denk aan een mentorprogramma of vaste stageplekken voor vrouwelijke technisch studenten. Ook een vrouwennetwerk kan uitkomst bieden. Hierdoor vinden vrouwen makkelijker aansluiting binnen een bedrijf.
Ten slotte kan het helpen om niet één, maar twee vrouwen tegelijk aan te nemen. Op die manier kunnen vrouwen elkaar ondersteunen en een rolmodel voor elkaar zijn.
Kortom, technisch werkgevers hebben volop mogelijkheden om de werkplek aantrekkelijker te maken voor vrouwen. En dat levert vele voordelen op. Zo wordt de werkvloer meer divers. En dat zorgt weer voor een betere sfeer en meer productiviteit. Zolang de werkgever maar bereid is om dingen aan te passen, is er veel mogelijk.
Stratt+ gaat voor meer vrouwen in de techniek
Stratt+ streeft naar meer diversiteit op de (technische) werkvloer. We willen bijdragen aan het wegnemen van obstakels voor vrouwen in de techniek. Zo begeleiden we vrouwen die willen switchen naar de sector, maar geen technische achtergrond hebben.
Zo ook Scarlett Kraak. Eerder was zij actief in onder meer de evenementenbranche, maar wilde ze graag overstappen naar de bouwsector. Dankzij de hulp van Stratt+ heeft ze het nu helemaal naar haar zin als Planvoorbereider bij bouwbedrijf elk in Zwijndrecht.
Technische vrouw? Wij helpen jou!
Ben jij als vrouw op zoek naar een nieuwe uitdaging in de techniek? Bij Stratt+ nemen we jouw wensen en behoeften serieus. Neem eenvoudig contact met ons op. We helpen je graag!
Bronnen: EenVandaag, Emerce