Doorgroeien: van Projectleider naar Projectmanager

Doorgroeien van projectleider naar projectmanager stratt+ 1

Ben jij Projectleider in de techniek? Dan heb je er vast wel eens over nagedacht om door te groeien naar de rol van Projectmanager. Benieuwd wat je nodig hebt om deze stap te zetten? Wij leggen het je uit!

Klaar voor meer verantwoordelijkheid?

Er bestaan geen specifieke opleidingen om Projectmanager te worden. Vaak groei je door naar deze functie vanuit een coördinerende rol. Als Projectleider heb je een goede uitgangspositie. Maar ook als Werkvoorbereider of Projectcoördinator kun je Projectmanager worden.

Zonder een achtergrond in de techniek of industrie kun je geen technisch Projectmanager worden. Daarnaast is hbo- werk- en -denkniveau vaak essentieel. Als Projectmanager stuur je namelijk technische of industriële projecten aan van A tot Z. Je bent eindverantwoordelijk voor zaken als kwaliteit, budget, planning en veiligheid. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid!

Ben jij klaar om deze verantwoordelijkheid op je te nemen? Er zijn verschillende zaken die jou kunnen helpen om daadwerkelijk de stap naar een rol als Projectmanager te zetten. We vertellen je welke skills en certificeringen onmisbaar zijn.

Ontwikkel je managementskills

De functies Projectleider en Projectmanager kennen veel overlap. Je moet in beide rollen flexibel en resultaatgericht zijn. Daarnaast kun je niet zonder zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. En je moet leiderschap durven tonen. Als Projectmanager zijn deze eigenschappen het meest onmisbaar. Vadim Biryukov, Projectmanager bij HMT, vertelt: “Je moet op elk moment een leider zijn. Jij bent de locomotief die de wagens voorttrekt. Ga er altijd vanuit dat jij degene bent die actie moet ondernemen.”

Toch is er ook één belangrijk onderscheid tussen beide rollen: als Projectleider heb je niet dezelfde bevoegdheden als een Projectmanager. Je beslist (meestal) niet zelfstandig over de voortgang van een technisch project. In plaats daarvan rapporteer je eerst aan de Projectmanager(s). Daarnaast hebben de projecten die je als Projectleider wel zelfstandig managet een kleiner budget dan als Projectmanager.

Als Projectmanager beslis je wél zelfstandig over de projectinhoud. Je doet dit volgens de projectdoelen die door de opdrachtgever en/of stakeholders vooraf zijn bepaald. Bovendien ben je verantwoordelijk voor het gehele project, terwijl je als Projectleider vaak alleen aan één specifiek projectdeel werkt. Jouw werk wordt als Projectmanager dus een stuk complexer.

Wil je doorgroeien als Projectmanager dan zijn managementskills – niet heel verrassend – onmisbaar. Lester van der Staal, Projectmanager bij Leemberg Pipelines, legt uit: “Als projectmanager ben je de spin in het web. Het allerbelangrijkste is echter dat jij je (project)team motiveert en coacht zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen”.

Een cursus Technisch Projectmanager komt dan ook bijzonder goed van pas. Hierbij leer je zowel gedragsmatig als vakinhoudelijk bepalen wat nodig is om een project goed te kunnen managen. De cursus Technisch Projectmanagement kun je bij diverse opleidingsinstituten in Nederland volgen.

Deze cursus vormt bovendien een uitstekende voorbereiding om wereldwijd erkende managementcertificaten als IPMA en PMI te behalen. We vertellen je meer over deze cursussen.

Certificeringen waarmee jij je als Projectmanager onderscheidt

Er bestaan verschillende Projectmanagementcertificeringen. Meestal moet je er een of zelfs meerdere behalen als je Projectmanager wilt worden. De bekendste certificaten zijn IPMA, PRINCE2 en PMI. We leggen kort uit wat deze jou te bieden hebben.

IPMA staat voor ‘International Project Management Association’. Dit is een internationale overkoepelende organisatie voor projectmanagement. IPMA heeft richtlijnen ontwikkeld waarin staat waaraan een projectmanager moet voldoen. Tijdens de cursus leer je vooral over instrumenten en technieken waarmee jij je projectteam kunt aansturen.

PRINCE2 is een wereldwijd erkende methode voor projectmanagement op procesbasis. Deze cursus richt zich vooral op kennis van het methodische procesmodel. Hiervoor heb je geen praktische ervaring nodig. PRINCE2 is een veelgevraagde kwalificatie en van grote meerwaarde als je Projectmanager wilt worden. Je kunt de training op verschillende manieren volgen.

PMI, ten slotte, staat voor Project Management Institute. PMI biedt diverse trainingen die jou kunnen helpen de stap naar projectmanagement te maken. Het gaat vooral om het leren kennen en toepassen van projectmanagementconcepten. Je kunt het zien als een handleiding voor de projectmanager. PMI vraagt overigens minimaal drie jaar praktijkervaring voordat je examen mag doen.

Ervaring is essentieel als Projectmanager

Naast de skills en certificeringen die we hierboven beschreven, kun je niet zonder een flinke bak technische ervaring als je Projectmanager wilt worden. Onderschat dit niet! Deze ervaring kun je op verschillende manieren opdoen. Het meest gebruikelijke is om als Project Engineer of Projectleider geleidelijk steeds meer coördinerende taken op je nemen.

Hoeveel jaar ervaring je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Ook is het afhankelijk van je huidige werksituatie. Bij een aannemer zijn de projecten korter en meer gericht op tijd en geld. Je groeit hierdoor waarschijnlijk sneller door dan bij een plant owner, waarbij de doorlooptijd van projecten minder hoog ligt. Bij een aannemer heeft een vergissing echter meer impact dan bij een plant owner, waar de marges vaak groter zijn.

Naast ervaring is het ook van belang dat je sociaal bent en zowel met medewerkers als opdrachtgevers in gesprek kunt gaan. Het is belangrijk om op alle niveaus van de organisatie draagvlak te creëren. Lester van der Staal: “Vergeet niet dat het naast de harde kant, zoals planning en financiën, uiteindelijk om mensen gaat. ‘Vertrouwen moet je verdienen’ is onzin. Je teamleden kunnen dit vertrouwen nooit ‘verdienen’ als jij dit niet aan ze geeft”.

Verder heb je als Projectmanager kennis nodig van een breed scala aan bedrijfstakken. Elk project vraagt immers weer om andere, specifieke kennis. Daarom is het bijvoorbeeld ook handig om kennis te hebben van de financiële kant van projecten. Ontwikkel jezelf dus zo breed mogelijk. Maar zoals Vadim Biryukov benadrukt: het technische aspect blijft het belangrijkste!

Ten slotte heeft Lester van der Staal nog een goede tip voor technici die Projectmanager willen worden: “Vraag veel en luister naar de meningen en oplossingen van anderen. Groeien kun je pas doen als je doorhebt dat andere teamleden inhoudelijk meer specifieke kennis hebben binnen hun vakgebied dan jij.”

Wil jij jezelf als technicus ontwikkelen, maar liever vanuit een andere functie? We schreven al eerder over wat je nodig hebt om door te groeien van Voorman naar Uitvoerder.

Ook doorgroeien in de techniek?

Wil jij de stap maken naar technisch projectmanagement? Stratt+ heeft opdrachtgevers in zowel de techniek als diverse industrieën. Hierdoor heb je bij ons veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Ken jij andere technici die aan de slag willen gaan als Projectmanager? Help hen en word ambassadeur van ons belonigsprogramma.

Word jij de nieuwe 

Doorgroeien: van Projectleider naar Projectmanager

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!