Veiligheidskundigen houden de technische werkplek veilig. Simpel, toch? Niet helemaal! Bij het werk van een Veiligheidskundige komt meer kijken dan je waarschijnlijk denkt. Daarom vertellen wij je meer over wat deze onmisbare functie inhoudt.
Verschillende soorten Veiligheidskundigen
Veiligheidskundigen zijn ontzettend belangrijk binnen de techniek. Bij veel technische bedrijven is de werkdruk hoger dan ooit en hierdoor gebeuren er sneller ongelukken. Juist in deze situaties, waar technici met elektriciteit, gereedschap en machines werken, kan dit ernstige gevolgen hebben.
Er zijn verschillende soorten Veiligheidskundigen. In de techniek komen we vooral MVK’ers (Middelbaar Veiligheidskundigen) en HVK’ers (Hogere Veiligheidskundigen) tegen. Deze functies hebben veel overeenkomsten, maar zijn zeker niet hetzelfde!
Het werk van de HVK’er is een stukje complexer dan dat van de MVK’er. Een MVK’er kijkt vooral naar de veiligheid in de praktijk: werken veiligheidsmaatregelen op de werkvloer? En leeft iedereen de veiligheidsregels na? Een HVK’er kijkt of een bedrijf in zijn geheel veilig werkt. Hij of zij focust op risicobeheersing en stuurt het management aan in het veiligheidsbeleid.
Een dag als Veiligheidskundige: altijd klaarstaan voor het onverwachtse
Een ‘gewone’ werkdag bestaat eigenlijk niet voor de Veiligheidskundige. Je reageert namelijk altijd op wat er op de werkvloer gebeurt en dat valt nooit te voorspellen. Daarom geven wij een globaal idee van hoe de werkdag van een Veiligheidskundige eruit kan zien.
Om half 8 start je fris aan de nieuwe werkdag. Zoals altijd begint dat met vooruitkijken: wat staat er voor jouw collega’s op de planning? Om te zorgen dat zij hun werk veilig kunnen doen, heb je eerst een meeting met de uitvoerders. Hierbij wijs jij ze op alle punten waar ze die dag op moeten letten.
Nadat je jouw collega’s de nodige uitleg hebt gegeven, kunnen zij aan de slag. Voor jou is het dan tijd om een werkplekinspectie uit te voeren. Hierbij ga je met jouw collega’s in gesprek en check je of zij veilig werken.
Het kantoorpersoneel komt vandaag naar het werk op de vloer kijken. Je ziet dat een van de medewerkers niet de juiste PBM’s draagt. Hij heeft geen veiligheidsbril op terwijl hij zich in de buurt bevindt van slijpwerkzaamheden. Op een open manier ga jij het gesprek met hem aan om hem bewust te maken van het feit dat hij voor zijn eigen gezondheid beter wél een veiligheidsbril op kan zetten. Door proactief te handelen, heb je mogelijk letsel voorkomen.
Na de inspectie ga je terug naar kantoor. Een van je taken deze week is het updaten van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) van het bedrijf. De vorige dag heb je daar input voor verzameld en nu is het tijd om deze uit te werken. Terwijl je hier de laatste hand aan legt, loopt een van je collega’s het kantoor binnen met een vraag. Je legt het werk even naast je neer om hem te helpen. Samen gaan jullie de vloer op zodat jij de situatie ter plaatse kunt beoordelen.
Je collega wil graag advies over zijn arbeidssituatie. Hij vraagt zich af wat voor hulpmiddel hij het beste kan gebruiken om een zware lading te verplaatsen. Je adviseert hem om in dit geval hijsbanden in te zetten. Nadat je jouw collega hebt geholpen, rond jij jouw werk aan de RI&E af. Zo, deze is ook weer geüpdatet.
Gelukkig is de dag zonder ongevallen verlopen. Mede dankzij jou vertrekt iedereen veilig naar huis. Met een gerust hart stap je de deur uit. Morgen weer een interessante en belangrijke dag als Veiligheidskundige!
Meer lezen over het werk van een Veiligheidskundige? Lees het interview met onze collega Faisel Baboe, HSE-specialist bij Rijkswaterstaat.
Communicatie maakt als Veiligheidskundige het verschil
Als Veiligheidskundige heb je met veel verschillende werksituaties te maken. Helaas kunnen er ook ongewenste dingen gebeuren, zoals een ongeval. Het is belangrijk dat jij het benodigde aanpassingsvermogen hebt om dit soort lastige situaties op te lossen. Wat heb je daarnaast nodig om een goede Veiligheidskundige te worden?
Mensenkennis is heel belangrijk. Jij wilt voor iedereen een veilige werkomgeving creëren. Daarom is het belangrijk om mensen gelijk te behandelen. Je bereikt veel door open en vriendelijke communicatie. Leg duidelijk uit waarom een situatie of handeling onveilig is en luister hierbij oprecht naar wat de ander te zeggen heeft.
Geef daarnaast aan wat mensen moeten doen om juist wél veilig te werken. Het is belangrijk om met (pragmatische) oplossingen te komen voor onveilige situaties. Zo creëer je draagvlak, vergroot je het veiligheidsbewustzijn en zorg je dat de te nemen maatregel ook daadwerkelijk bijdraagt aan de risicoreductie die je voor ogen hebt.
Als Veiligheidskundige neem je aardig wat verschillende rollen op je. De ene keer ben jij de expert die anderen vertelt over de gevaarlijke eigenschappen van een machine. De andere keer coach je jouw collega’s naar een veilige werksituatie door hen zelf na te laten denken over oplossingen voor een veiligheidsprobleem.
Naast het sociale aspect is het ook belangrijk dat je interesse hebt in het juridische deel van het vak. Bij veiligheidskunde komen aardig wat wetten en regels kijken, bijvoorbeeld vanuit de Arbo. Als Veiligheidskundige moet je op de hoogte zijn van alle relevante wet- en regelgeving voor jouw branche. Daarnaast zijn een goede dosis gezond verstand en technisch inzicht onmisbaar.
Prima baankansen voor de Veiligheidskundige
De vraag naar technici is momenteel groot. Bovendien staat veiligheid bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Dankzij deze ontwikkelingen zijn de baankansen voor Veiligheidskundigen goed en dat blijft waarschijnlijk nog wel even zo.
Waar kun je als Veiligheidskundige gaan werken? Vaak is dat bij een (middel)groot bedrijf in de techniek. Veiligheid speelt hier meestal een grotere rol dan bij bedrijven in andere sectoren. Welke kennis je nodig hebt, kan echter per bedrijf verschillen. Zo moet een Veiligheidskundige in de (petro)chemie andere dingen weten dan een Veiligheidskundige in de bouw.
Ga je bij een grote organisatie aan de slag, dan kom je waarschijnlijk op een afdeling terecht die dagelijks met veiligheid bezig is. Je werkt dan met veel andere veiligheidsspecialisten samen.
Je kunt echter ook als zelfstandig Veiligheidskundige aan de slag gaan. Bijvoorbeeld als externe consultant bij verschillende opdrachtgevers. Bekijk hier onze mogelijkheden voor technisch zzp’ers.
Binnen de veiligheidskunde heb je verschillende niveaus. Naast MVK en HVK onderscheiden we ook nog het lagere niveau BVK (Basis Veiligheidskundige). HVK is van deze drie de hoogste functie. Als BVK’er of MVK’er kun je ervoor kiezen om door te groeien naar de functie van HVK’er. Hiervoor moet je wel een technische hbo- of wo-opleiding hebben afgerond of een niet-technische hbo- of wo-opleiding aangevuld met een diploma MVK.
Veel bedrijven zoeken veiligheidskundigen met meerdere jaren ervaring. Maar hoe doe je deze ervaring op als je net begint of doorstroomt vanuit een andere (technische) rol? Nadat je jouw MVK- of HVK-diploma hebt behaald, is het een optie om eerst een andere veiligheidsfunctie uit te oefenen, zoals Arbeidsdeskundige of Preventiemedewerker.
Wil jij jezelf nog breder ontwikkelen als Veiligheidskundige? Volg dan cursussen, bijvoorbeeld via Kader Group. Zij bieden diverse veiligheidscursussen en -trainingen, van de cursus ATEX Professional tot een training over de Veiligheidsladder.
Slimme software en robots: de veiligheidsuitdagingen van de toekomst
In de veiligheidskunde spelen nieuwe technologieën en digitalisering een steeds grotere rol. Digitale instructies, zoals poortinstructiefilms, vormen hiervan een goed voorbeeld. Ook zijn er meer en meer speciale apps waarmee je onveilige situaties kunt melden via jouw telefoon.
Software helpt de Veiligheidskundige vooruit. Onveilige situaties via je mobieltje melden werkt een stuk sneller dan van de werkplaats naar het kantoor van de Veiligheidskundige lopen. Ook documentatie bijhouden wordt efficiënter dankzij software. Tegelijk kan het gebruik van software een valkuil zijn. Bijvoorbeeld als iemand een digitale instructie niet goed begrijpt. Je moet je er dan van verzekeren dat een technicus de inhoud écht snapt door dit achteraf te checken.
Naast software kunnen robots de veiligheid van mensen in de techniek gaan borgen. Een robot kan checken of een deur open of gesloten is of een situatie bewaken waarin sprake is van brandgevaar. Daarnaast kunnen robots til- of hijswerkzaamheden gaan uitvoeren. Maar ook robots kunnen risico’s met zich meebrengen. Er kan bijvoorbeeld altijd iets op de werkvloer gebeuren waar de robotontwerper of -programmeur geen rekening mee had gehouden.
Ten slotte is de automatisering van processen een uitdaging voor de Veiligheidskundige van de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop machines en processen beveiligd worden tegen ongeautoriseerde (digitale) toegang. Of aan softwareaanpassingen en de benodigde kennis hiervoor op het gebied van techniek, wetgeving en normeringen.
Samen zorgen voor veilige technische projecten
Vraag jij je af aan wat voor projecten je als Veiligheidskundige kunt werken? Het aanbod is heel breed, omdat veiligheid binnen elke technische sector van belang is. Zo kun je bijvoorbeeld toezien op veiligheid tijdens de aanleg of renovatie van infrastructuur. Of ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren tijdens de shutdown van een fabriek.
Ook zou je bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan met het borgen van de veiligheid in een energiecentrale, waar de veiligheidsnormen erg strikt zijn. Of je gaat nieuwe protocollen opstellen voor het beheer van gevaarlijke stoffen in een chemische fabriek. Kortom, de mogelijkheden zijn haast eindeloos.
Grote technische projecten kunnen qua veiligheid erg uitdagend zijn. Als Veiligheidskundige werk je hierin met veel specialisten samen, die een heleboel vraagstukken moeten oplossen. Je komt dan in korte tijd met veel nieuwe (veiligheids)situaties in aanraking en dat is erg leerzaam. Binnen dit soort grote projecten is goede samenwerking essentieel om de veiligheid te borgen.
Als veiligheidsspecialist is het daarom erg leerzaam om aan grote projecten mee te werken. Maar ook binnen een klein bedrijf is het werk divers en uitdagend. Als jij de enige veiligheidsexpert bent, is het namelijk een grotere uitdaging om veiligheidsproblemen op te lossen, vooral bij een incident. Ook hier kun je als Veiligheidskundige veel van leren.
Klaar voor een nieuwe uitdaging?
Sta jij open voor een nieuwe technische uitdaging, misschien wel als Veiligheidskundige? Stratt+ helpt jou om je ambities waar te maken! Bekijk hier alle vacatures of neem direct eenvoudig contact met ons op.