Isover en Stratt+ smeden samen aan een duurzame toekomst

Isover-Stratt+ partnercase 1200-04

De synergie tussen Isover en Stratt+ belichaamt de kracht van technologie en strategisch partnerschap, waarbij beide partijen gedreven zijn door een gedeelde visie op innovatie en duurzaamheid. Lenny van der Leun, Manager Nieuwbouw/CapEx, en ‘Stratts+’ Piet Kramer, Senior Projectmanager hybride glasoven, geven ons een diepgaand inzicht in de uitdagende wereld van hun nieuwbouwprojecten en de cruciale rol van technisch talent.

Isover, als onderdeel van Saint-Gobain, is marktleider op het gebied van isolatiematerialen. Het streven naar het ontwikkelen van hoogwaardige, duurzame isolatie-oplossingen die bijdragen aan een comfortabele en energie-efficiënte leefomgeving staat centraal.

In het hart van Isover Nederlands technische vernuft staat Lenny van der Leun, Manager Nieuwbouw, die multidisciplinaire en complexe (investerings)projecten leidt op het gebied van mechanica, elektronica, automatisering, en meet- en regeltechniek. Met zijn achtergrond in werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde is zijn rol niet alleen technisch inhoudelijk van aard, maar ook doordrongen van communicatie en samenwerking.

De dynamiek in nieuwbouw

Als Manager Nieuwbouw vertegenwoordigt Lenny de afdeling engineering en is hij verantwoordelijk voor de uitgaves en investeringen van de nieuwe installaties in de fabriek in Etten-Leur. Lenny van der Leun: “De complexe mix van technische disciplines maakt ons werk niet alleen uitdagend, maar bovenal interessant. Het team van gespecialiseerde projectleiders werkt nauw samen om projecten, zoals de hybride glasoven, efficiënt en succesvol af te ronden. De dynamiek in het team en een positieve werkomgeving zijn daarin wezenlijke onderdelen.”

Hij faciliteert de projectleiders, waarbij hij hen voorziet van de benodigde middelen, en controleert op cruciale mijlpalen. Geld, tijd en kwaliteit zijn de sleutels. Hij benadrukt de noodzaak van ervaring, maar erkent tegelijkertijd dat communicatie vaak de zwakste schakel is. Desondanks geniet hij ervan om potentiële problemen te signaleren en deze proactief te benaderen als onderdeel van risicomanagement. “Een intrigerend onderdeel van mijn functie.”

Een opmerkelijk aspect van Lenny’s aanpak is zijn focus op eigenaarschap en ontwikkelmogelijkheden voor het personeel. Feedbackrondes worden ingezet om verantwoordelijkheid te stimuleren, waardoor projectleiders worden aangemoedigd om hun verzoeken voor tijd, geld of capaciteit goed te onderbouwen.

“Je pusht ze om verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze vragen,” zegt Lenny, terwijl hij wijst op de ontwikkelingsmogelijkheden die Isover biedt, zoals het leiden van aanzienlijk meer projecten. “Een projectleider die voorheen één project trok, doet nu wel het tienvoudige aan projecten. Sommigen willen blijven doen wat ze doen. Dat is ook goed.”

In de samenwerking met Stratt+ komen technisch vakmanschap, talentmanagement en strategisch partnerschap samen.

De hybride glasoven: innovatie met vergaande impact

Isover maakte in oktober 2020 een plan, aan de hand van een hoogstaand technisch ontwerp, met als doel de twaalfjarige glasoven te vervangen voor een meer duurzame oven. Uitgangspunt is om tot maar liefst vijftig procent elektrisch te verwarmen (het overige deel bestaat uit zuurstof en gas). Dit model is daarmee goed voor een uniek concept. De hybride oven werkt efficiënter; deze verbruikt immers minder energie en produceert minder uitstoot.

De methodiek, waarbij er wordt gewerkt met nieuwe technologie, ondersteunt de energietransitie en is in het belang van de continuïteit van de organisatie. Er is met succes een subsidieregeling getroffen met het European Innovation Fund voor vernieuwende emissie verlagende processen. In september 2024 moet de oven in gebruik zijn. Een omvangrijke technische uitdaging welke impact heeft op milieu, techniek, nieuwe processen en de inbedding in de organisatie.

Het was dan ook niet vreemd dat bij de start van het glasovenproject de behoefte aan meer slagkracht ontstond ten aanzien van de flexibele inzetbaarheid van technische professionals. Er werd besloten eerst op senior level iemand aan te nemen.

Extra uitdagend was de nadrukkelijke wens om uit te kijken naar een projectmanager met uitgebreide kennis van ovens. Toch slaagde Stratt+ ook hier in het maken van een uitstekende match. Piet Kramer, Senior Projectmanager, draagt sinds anderhalf jaar bij aan de bouw van deze nieuwe hybride glasoven. Over dit unieke project vertelt hij in een eerder interview.

Warmlopen voor de klus

Piet heeft ruim veertig jaar werkervaring opgedaan binnen de techniek en in de operatie, komt uit de ‘staalwereld’, is vertrouwd met industriële bedrijven, ovens en logistiek en heeft leidinggegeven aan zo’n 150 technici (op mbo- en hbo-niveau). Na een aantal jaar vanuit een vast dienstverband interim opdrachten te hebben uitgevoerd, besloot hij als zelfstandige verder te gaan. Hij heeft opdrachten vervuld op het gebied van asset management, interim management en projectmanagement. Stratt+ wist hem warm te krijgen voor het bouwen van de nieuwe hybride glasoven.

Piet: “In het verleden had ik al wel met Stratt+ samengewerkt, maar nu dus voor het eerst in een opdracht voor hen. Ik werd na een kennismaking met het bureau aan twee projectleiders van Isover gekoppeld, waarna ik met Lenny in gesprek ging en een rondleiding kreeg. Na een tweede gesprek met de fabrieksdirecteur was de opdracht rond. Zo snel kan het gaan.”

Piet is sterk in het professionaliseren en doorvoeren van veranderingen; zijn werk levert betere werkprocessen op welke de nieuwe standaard worden. “Maar ik vind vooral de samenwerking binnen teams essentieel. Men typeert mij als een verbinder. Ik kan mensen goed meenemen in een verandertraject. Zo houd ik altijd oog voor talenten, kwaliteiten, teamspirit en het met elkaar klaren van de klus. Er is echt meer dan techniek voor nodig.” Hoewel de uitdaging in de techniek en de innovaties zijn werk leuk maken, is het breder belang voor hem steeds belangrijker geworden

Isover-Stratt-partnercase-1200-01

Het maatschappelijk verduurzamen én het feit dat men bij Isover oprecht betrokken is maakt mij trots.

De plus

De samenwerking met Stratt+ gaat verder dan het plaatsen van geschikte professionals. “Stratt+ kent Isover en de mensen. Zij begrijpen niet alleen de technische aspecten, maar kennen ook onze bedrijfscultuur,” zegt Lenny, eraan toevoegend dat Stratt+ niet alleen ‘poppetjes plaatst’, maar een bredere relatie opbouwt. Lenny benadrukt het belang van de investering in uitgebreide gesprekken met de accountmanager van Stratt+, Olger Rutte.

Wanneer een kandidaat op gesprek komt, wordt er in het selectieproces een gesprek gevoerd met twee projectleiders – één gericht op inhoud, de ander kijkt naar karakter en persoonlijkheid. Door regelmatige on-site bezoeken van het Stratt+ team, waaronder Sebastiaan Hoving, Michael van der Burg en Olger Rutte, wordt tussen beide partijen een kenmerkend kwaliteitsgevoel gecreëerd. “Ze investeren in relaties en kwaliteit,” besluit Lenny.

Stratt+ als strategisch partner

De samenwerking tussen Isover en Stratt+ heeft zich bewezen in het oplossen van complexe capaciteitsvraagstukken. Vanuit strategisch partnerschap voorzag Stratt+ in deze behoefte waarbij niet alleen technische expertise werd geleverd, maar ook aandacht werd besteed aan de persoonlijkheid en het karakter van de kandidaten. Zo werd Wout van der Stel, een ervaren en veelzijdige technicus, succesvol bemiddeld. Hij houdt zich bezig met capaciteitsuitbreiding voor de productie van glaswol. Een uitdagend project.

Stratt+ is specialist in het aantrekken van specifieke, hooggekwalificeerde interim professionals en toptalent maar heeft tegelijkertijd meer te bieden dan alleen werving. “Ze leveren diensten buiten de techniek, zoals het verzorgen van stresstests, of faciliteren workshops over machineveiligheid.” Maar Lenny ziet ook een kans voor het aanbieden van meer strategische oplossingen: “Stratt+ zou middels trainingen projectmanagementtechnieken kunnen bieden op milieutechnisch en energetisch vlak; ‘beter voor mens en natuur’.

Toekomstige uitdagingen en unieke profielen

Lenny: “De focus ligt nu op toekomstige uitdagingen, zoals vergrijzing en specifieke technische posities waarvoor hoogwaardige professionals nodig zijn. Hier blijft Stratt+ van onschatbare waarde.” Lenny voorziet uitdagingen in schaarse profielen, zoals installatieverantwoordelijken, hoogspanningsexperts en radioactieve specialisten. “Hier komt Stratt+ opnieuw in beeld als betrouwbare partner met expertise in de piek van techniek.”

Onmogelijk wordt mogelijk

In conclusie is de samenwerking tussen Isover en Stratt+ niet alleen gebaseerd op technische expertise maar ook op het begrip van elkaars behoeften, investeringen in relaties en het leveren van kwaliteit. Voor Lenny en Isover is Stratt+ meer dan een detacheringsbureau. In de woorden van Lenny: “Moeilijke opdrachten zijn niet moeilijk, onmogelijke opdrachten zijn dat wel. Maar met extra vaardigheden die we je leren, wordt onmogelijk mogelijk.”

Isover en Stratt+ blijven samenwerken aan innovatie en duurzaamheid, waarbij de kracht van samenwerking resulteert in succesvolle projecten en een sterke basis voor de toekomst. Samen creëren zij de ‘plus’. Benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk hier de recent gelanceerde brandvideo.

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Ben jij ook enthousiast geworden? Ontdek of werken bij Isover een mogelijkheid voor je is. Neem eenvoudig contact met ons op en vraag naar de carrièremogelijkheden bij Isover.

Word jij de nieuwe 

Isover en Stratt+ smeden samen aan een duurzame toekomst

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!