Kunststofproducenten investeren 235 miljard euro in circulaire transitie

Europese kunststofproducenten Investeren 235 miljard euro - Stratt+ 01

Europese fabrikanten van kunststof hebben ingestemd met een ‘plastic transitie’ routekaart met als doel om tegen 2050 circulaire en klimaatneutrale plastic in Europa te realiseren.

Om deze doelstellingen te behalen, zullen Europese kunststofproducenten de komende jaren 235 miljard euro investeren in nieuwe productiemethoden om deze overgang mogelijk te maken.

De routekaart omvat maatregelen en acties om de overgang naar circulaire plastic te versnellen, om de netto-uitstoot gedurende de levenscyclus tot nul te reduceren en om het duurzame gebruik van plastic te bevorderen. Zo moet tegen 2050 nieuw plastic voor 65% uit gerecycled materiaal bestaan en volledig emissievrij zijn.

Nederland is met een aandeel van 10% een van de grootste plasticproducenten in Europa.

De overeenkomst tussen Europese kunststofproducenten moet in 2030 al leiden tot een CO2-reductie van 28%. Tegen die tijd moet een kwart van de in Europa verkochte plastic al circulair zijn. Momenteel is slechts 9% van de geproduceerde plastic circulair.

Deze afspraak heeft ook aanzienlijke gevolgen voor de Nederlandse industrie. Nederland is met een aandeel van 10% een van de grootste plasticproducenten in Europa. Van de dertig krakers in Europa zijn er vijf gevestigd in Nederland.

De routekaart maakt deel uit van een bredere dialoog over plastic die de koepelorganisatie Plastics Europe wil voeren. Om het slagen van hun missie te waarborgen, kijken ze ook naar Brussel en regionale overheden voor subsidies of kredietgaranties om de concurrentiekracht van de industrie te behouden en te voorkomen dat industriële activiteiten en investeringen naar regio’s buiten Europa worden verplaatst.

Ook onze opdrachtgevers in de industrie investeren in het recyclen van plastic. Bijvoorbeeld LyondellBasell, dat een aandeel heeft genomen van vijftig procent in plasticrecyclingbedrijf Stiphout Industries.

Ga jij ook voor duurzaam?

Samen kunnen we de toekomst (van plastic) vormgeven. Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan deze transitie op onze pagina over technische kansen in de verduurzaming. Indien je vragen hebt of eens met ons wilt sparren over jouw carrièremogelijkheden, kom dan zeker in contact!

Bronnen: Plastics Europe, Petrochem

Word jij de nieuwe 

Kunststofproducenten investeren 235 miljard euro in circulaire transitie

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!