Met deze tips vind je een groene baan in de techniek

Tips voor een groene baan - Techniek en duurzaamheid Stratt+

Overweeg jij om de stap te zetten naar een duurzame uitdaging in de techniek? Een goede keuze, want de duurzaamheidssector heeft technici ontzettend veel te bieden. Maar hoe vind je die groene baan in de techniek die echt bij je past? Met deze handige tips lukt het je!

Tip 1: Bepaal waar je aan wilt bijdragen

Veel technici denken na over een duurzamere baan. Maar wat houdt dit in? Een baan is duurzaam of groen als je hiermee op een constructieve manier bijdraagt aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door als technicus mee te werken aan de toepassing van zonne-energie of duurzame brandstoffen.

De industrie moet in 2050 honderd procent circulair en klimaatneutraal zijn. Duurzaamheid is en blijft dan ook een ontzettend belangrijk thema. De overheid wil industriebedrijven in Nederland houden en hen tegelijk een handje helpen om duurzamer te worden. Dit is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor onze kennis op het gebied van duurzaamheid.

Het aantal groene banen in de techniek zal de komende decennia dan ook blijven stijgen. Dit is een van de grote voordelen van duurzaam technisch werk. Tegelijk kan het hierdoor lastig zijn om te kiezen waar jij je voor wilt inzetten. Wil jij als technicus bijvoorbeeld een steentje bijdragen aan de energietransitie? Zorgen dat er efficiënter met afval wordt omgegaan? Of mensen helpen om duurzamer te wonen? De mogelijkheden voor een groene techniekbaan zijn eindeloos.

Denk daarom goed na waaraan je precies wilt bijdragen. Welke duurzame uitdagingen zijn voor jou belangrijk? Wat zie je op het nieuws? En welke thema’s bespreek je op de werkvloer? Bepaal vervolgens of je een aantal thema’s kunt identificeren die je het liefst zou veranderen. Door te bepalen waaraan je wilt bijdragen, begin je gericht aan jouw zoektocht naar een groene baan in de techniek.

Stratt+ Liggende banner verduurzaming

Tip 2: Zoek een geschikte duurzame rol

Weet jij aan welk duurzaam doel je als technicus wilt bijdragen? Mooi, dan is het tijd voor stap twee: kijken welke technische rol hierop aansluit. Denk hiervoor eerst goed na over je eigen interesses. Welke aspecten van techniek vind je het meest interessant?

Wil je bijvoorbeeld bijdragen aan duurzame energieoplossingen? Hernieuwbare materialen ontwikkelen? Of heb je juist veel passie voor waterbeheer of groene infrastructuur?

Als je dit in beeld hebt, kun je onderzoeken welke baanopties hierop aansluiten. Onderzoek welke duurzame technische banen er zijn binnen jouw vakgebied. Kijk welke taken en verantwoordelijkheden hierbij horen en of deze aansluiten op wat jij wilt en kunt. Misschien kom je wel een functie tegen waar je helemaal nog niet aan had gedacht, maar die wel heel interessant blijkt.

Heb jij de juiste kennis en vaardigheden nog niet in huis, maar denk je wel dat deze groene baan echt bij je past? Kijk dan eerst hoe jij je verder kunt ontwikkelen om deze duurzame rol te kunnen oppakken. Bijvoorbeeld door je kennis en vaardigheden uit te breiden. Of door eerst in een andere (groene) technische functie aan de slag te gaan die jou hierop voorbereidt.

Stel hierbij je korte- én langetermijndoelen vast. Op die manier kun je gerichter zoeken naar banen die jou echt vooruithelpen in je duurzame carrière. Realiseer je ook dat de ene baan meer kansen biedt voor loopbaangroei en professionele ontwikkeling dan de andere. Soms zul je flexibel moeten zijn en een andere weg in moeten slaan om je ideale groene baan in de techniek te vinden.

Twijfel je welke groene techniekbaan bij je past? Door de vele kansen in de duurzaamheidsector kan het lastig zijn om een keuze te maken. De hulp van Stratt+ kan uitkomst bieden. Wij leren jou graag goed kennen om een groene uitdaging te vinden die helemaal aansluit op jouw wensen en vaardigheden. Niet op zoek naar een vaste baan maar naar losse opdrachten? Ook als technisch zzp’er hebben wij mooie duurzame uitdagingen voor jou.

Tip 3: Kijk goed bij welk technisch bedrijf je wilt werken

Voor het vinden van een groene techniekbaan is het daarnaast belangrijk om goed te kijken bij welk bedrijf je wilt werken. Sommige bedrijven leggen meer nadruk op duurzaamheid dan andere, en je zult niet overal dezelfde kansen krijgen. Bovendien profileren veel bedrijven zich als duurzaam, terwijl ze dat in de praktijk niet altijd even sterk waarmaken.

Wil je weten hoe groen een bedrijf is? Je komt veel te weten door de missie en waarden van een organisatie te onderzoeken. Daarnaast haal je veel nuttige informatie uit duurzaamheidsrapporten. Hierin staat welke groene prestaties en doelen een bedrijf heeft behaald. Verder kunnen de certificeringen van een bedrijf je vertellen of het duurzaam bezig is. Denk hierbij onder meer aan ISO 14001 en de B Corp-certificering.

Tot slot kun je externe bronnen zoeken om te checken of een bedrijf bij jouw groene ambities past. Vergelijk het bedrijf bijvoorbeeld met andere spelers in dezelfde branche om te zien hoe zich qua duurzaamheid tot elkaar verhouden. Kijk daarnaast ook naar de publieke opinie: komt het bedrijf positief in het nieuws als het gaat om duurzaamheid? En hoe staat het bekend onder voormalige werknemers en klanten?

Door dit te checken, weet je zeker of een bedrijf de juiste groene baan voor jou in huis heeft.

Tip 4: Neem gerichte stappen naar jouw groene techniekbaan

Nu je weet aan welk duurzaam doel je wilt bijdragen, en een idee hebt hoe en waar je dit wilt gaan doen, is het tijd om gerichte stappen te zetten. Hiervoor geven we je nog een laatste handige tip: kijk goed om je heen. Anderen kunnen jou namelijk volop inspiratie geven als je een groene baan in de techniek zoekt.

Ga in gesprek met andere technisch professionals, het liefst mensen die al een groene baan in de techniek hebben. Vraag hen naar de positieve kanten en uitdagingen van hun functie. Dit levert je gegarandeerd nuttige inzichten op, waardoor je beter weet wat je van een groene baan kunt verwachten.

Daarnaast weten andere technici hierdoor dat jij ook een groene baan in de techniek zoekt. Hierdoor zullen ze eerder aan je denken als er een interessante groene vacature voorbijkomt. Om je kansen op een groene baan te vergroten, is het handig om je duurzame netwerk uit te breiden. Stuur interessante mensen een persoonlijk berichtje op LinkedIn om met ze in contact te komen. Dit kunnen ook mensen zijn die bij een bedrijf werken waar je zelf aan de slag wilt gaan.

Schrijf je daarnaast in voor nieuwsbrieven van duurzame bedrijven die jij interessant vindt. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt op het gebied van duurzaamheid én van interessante groene banen in de techniek.

Met bovenstaande tips lukt het jou als technisch professional zeker om een groene baan te vinden in de techniek.

De ultieme groene match vind je bij Stratt+

Onze technisch opdrachtgevers zetten elke dag stappen om duurzamer te worden. Wil jij hier als technicus aan bijdragen en impact maken met jouw werk? Bekijk dan alle mogelijkheden op onze vacaturepagina voor de verduurzaming van de technische sector of neem dan contact op!

Bronnen: BetekenisBaan, Sustainablejobs

Word jij de nieuwe 

Met deze tips vind je een groene baan in de techniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!