Vier voordelen van duurzaam technisch werk

Voordelen van duurzaam technisch werk - Stratt+ 01

Heb jij als technicus wel eens aan gedacht aan een ‘groene’ technische carrière? Het belang van duurzaamheid wordt steeds groter, dus waarom zou je er niet je werk van maken? Wij vertellen je alles over de voordelen van duurzaam technisch werk.

Waarom is duurzaam technisch werk belangrijk?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ons land wil de CO2-uitstoot tot ten minste 55 procent reduceren voor 2030. En wereldwijd moet de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95 procent zijn afgenomen. Dit is nodig om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en onze toekomst veilig te stellen. 

Voor een duurzame samenleving moeten we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Momenteel wordt er daarom volop geïnvesteerd in de energietransitie, waarbij we de overstap maken naar hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Daarnaast is het onder meer belangrijk dat we transport verduurzamen en gebouwen energiezuinig maken.

Voor al deze veranderingen zijn technische vakmensen nodig. Zonder hen kunnen we niet de benodigde duurzaamheidstappen zetten. Helaas komen we echter duizenden bekwame technici tekort die dit werk kunnen doen. Uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat er naar schatting 23 duizend tot 28 duizend extra werknemers nodig zijn om onze klimaatdoelen te halen.

Het is dus heel belangrijk dat meer professionals voor duurzaam technisch werk kiezen. Daarom vertellen wij je welke voordelen een duurzame carrière jou oplevert.

Stratt+ Liggende banner verduurzaming

Voordeel 1: jouw werk maakt het verschil

Een groot voordeel van werken in de duurzaamheidssector is de impact die dit heeft. Kies je voor een duurzame technische baan, dan maak je een positief verschil. Of je nu energiezuinige installaties beheert of meewerkt aan de aanleg van een zonnepark: jij zorgt er elke dag voor dat onze klimaatdoelen een stukje dichterbij komen.

Jij maakt het als technicus mogelijk dat er efficiënter met energie wordt omgegaan en er minder energie wordt verspild. Hierdoor draag je bij aan het beschermen van ecosystemen, het behoud van biodiversiteit en het verminderen van de impact van klimaatverandering

Als je voor een duurzame technische uitdaging kiest, dan kun je daarom met recht trots zijn op wat je doet en de impact die dit heeft op ons klimaat. En dat is een belangrijk persoonlijk voordeel, want hierdoor zul je veel voldoening uit je werk halen. 

Voordeel 2: je werkt aan innovatieve projecten

Een tweede belangrijk voordeel van duurzaam technisch werk is dat je bij kunt dragen aan allerlei soorten innovatieve projecten. De duurzaamheidsector blijft zich namelijk continu ontwikkelen en hiervoor worden de nieuwste technieken en innovaties ingezet. Een duurzame technische baan is dan ook heel inspirerend.

Je kunt jouw expertise bijvoorbeeld inzetten om windturbines te installeren of aan de slag gaan met het beheer van bestaande turbines. Maar bijvoorbeeld ook voor de ontwikkeling van efficiënte zonnesystemen. Of wat dacht je ervan om mee te bouwen aan een nieuwe waterstoffabriek? En ook als technisch zzp’er heb je volop kansen om aan duurzaamheidsprojecten mee te werken.

Verder kun je met verschillende soorten innovatieve technologieën werken. Wat dacht je van slimme energienetwerken, elektrische voertuigen of geavanceerde batterijopslagsystemen? Kies je voor duurzaam technisch werk, dan profiteer je dus van verschillende voordelen: je wordt volop uitgedaagd en leert continu bij over de nieuwste technieken. 

De komende jaren ontstaan er duizenden extra banen door de energietransitie

Voordeel 3: je hebt uitstekende doorgroeimogelijkheden

Een derde voordeel van duurzaam technisch werk is dat veel duurzaamheidsinitiatieven relatief nieuw zijn. De energietransitie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en Nederland investeert volop in vergroening. Er worden dan ook continu nieuwe initiatieven bedacht en vormgegeven.

Voor ambitieuze technici biedt dit grote voordelen, want hierdoor zijn er overal in de duurzaamheidssector doorgroeimogelijkheden. Als technicus kun je jouw expertise verder ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en heb je uiteindelijk de kans om door te groeien naar interessante leidinggevende posities.

Duurzaam werk biedt jou als technicus uitstekende carrièrekansen. Of je nu geïnteresseerd bent in hernieuwbare energie, groene bouw, milieutechniek of duurzaam transport, er zijn volop doorgroeikansen in de duurzaamheidssector. Hierdoor heb je de flexibiliteit om jouw loopbaan in te vullen zoals je zelf wilt.

Voordeel 4: jouw baan zal niet snel verdwijnen

Dat brengt ons bij een vierde voordeel van duurzaam technisch werk, namelijk dat jouw baan niet snel zal verdwijnen. Zoals je hebt kunnen lezen is er nu al een groot tekort aan vakbekwame technici in de duurzaamheidssector. Bovendien neemt het belang van duurzaamheid de komende decennia alleen maar verder toe. De verwachting is daarom dat de vraag naar technische vakmensen blijft stijgen.

Daarnaast zorgt de wereldwijde verduurzaming ervoor dat traditionele, minder groene banen in de industrie in de toekomst kunnen verdwijnen. Vergroot je jouw kennis en skills op het gebied van duurzaamheid, dan zul je hier niet snel last van hebben; je vergroot dan juist jouw kansen op de technische arbeidsmarkt.

Kortom, met een duurzame technische baan heb je interessant werk, volop doorgroeikansen, baanzekerheid én maak je echt een verschil in de wereld. Genoeg voordelen dus!

Ook aan de slag met een duurzame job?

Dan zit je goed bij Stratt+. Onze opdrachtgevers innoveren continu om duurzamer te worden. Hier kun jij als technicus een belangrijke bijdrage aan leveren. Neem nu contact op.

Word jij de nieuwe 

Vier voordelen van duurzaam technisch werk

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!