Nederland is een belangrijk initiatief voor de energietransitie rijker: Missie H2 heeft samen met TKI Nieuw Gas een waterstofkaart ontwikkeld. Deze interactieve kaart laat het meest complete overzicht zien van waterstofinitiatieven in Nederland.
Missie H2 presenteerde haar waterstofkaart tijdens het internationale evenement Dutch Water Week. Voor dit event wordt alleen stroom uit groene waterstof gebruikt.
De bedoeling is dat de waterstofkaart up-to-date blijft. Daarom vraagt Missie H2 bedrijven die aan waterstofprojecten werken om deze aan de kaart toe te voegen. De kaart laat echter niet alleen de huidige initiatieven zien, maar ook hoe Nederland zich als waterstofland gaat ontwikkelen tot 2030. Daarmee biedt het een blik in onze duurzamere toekomst.
Op de waterstofkaart kun je projecten zien in ieder onderdeel van de waardeketen, van onderzoek tot levering aan de eindgebruiker. Door middel van een kleurcodering kun je precies zien wat de huidige status van een project is. De Rotterdamse haven (onder meer de Maasvlakte) en de Eemshaven zijn twee van de drie gebieden waar de meeste waterstofprojecten te vinden zijn.
Nederland in 2030 hét Waterstofland
Missie H2 is een initiatief van Eneco, Gasunie, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Remeha, Toyota, Shell Nederland en Vopak. Zij nemen de leiding bij het opbouwen van de Nederlandse waterstofeconomie. Hun doel is helder: Nederland moet in 2030 hét Waterstofland zijn.
Om in 2030 voldoende vermogen uit groene waterstof te kunnen halen, is er echter werk aan de winkel. Bedrijven en overheden moeten hiervoor in de zomer van 2024 samen voldoende investeringsbeslissingen hebben getekend. Missie H2 draagt hieraan bij.
Daarnaast heeft Missie H2 een belangrijk aandeel in de verduurzaming van de Nederlandse sport en sportfaciliteiten. De deelnemende bedrijven willen ervoor zorgen dat de sporters van TeamNL zo duurzaam mogelijk kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Waterstof is een belangrijk duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en kan eenvoudig in grote hoeveelheden worden opgeslagen. Hierdoor kan waterstof als reserve dienen wanneer andere duurzame energiebronnen, zoals wind en de zon, even niet voldoende energie opleveren (of juist te veel).
Ook bijdragen aan waterstofinnovatie?
Onze opdrachtgevers zetten elke dag stappen om verder te verduurzamen en jij kan hier als technicus aan meewerken. Neem eenvoudig contact op!
Bronnen: Industrielinqs, Missie H2