RWE gaat nieuw windpark bouwen op Noordzee

RWE windpark Noordzee Stratt+ 01

Energieconcern RWE gaat het vierde grote windpark voor de kust van Nederland bouwen. Dit park, onderdeel van het windenergiegebied Hollandse Kust West, is straks goed voor 700 megawatt (MW) aan elektriciteit.

Voor de gunning van deze opdracht was een tender uitgezet door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Oranje Wind Power II, een dochteronderneming van onze opdrachtgever RWE, heeft deze gewonnen.

Hollandse Kust West bestaat uit twee windparken en komt ten westen van IJmuiden te liggen, zo’n 53 kilometer uit de Nederlandse kust. Het is het derde grote windpark dat ons land zonder subsidie aanlegt, na Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord.

In december wordt bekendgemaakt welke partij de andere helft van Hollandse Kust West mag gaan bouwen. RWE dingt dan opnieuw mee, net als onder meer Vattenfall, BP en Shell & Eneco.

21 GW elektriciteitsproductie in 2030

De komende jaren lopen er volop tenders voor duurzame projecten op de Noordzee. Het oorspronkelijke doel van het kabinet om voor 2030 11 GW te bouwen is inmiddels bijgesteld naar 21 GW. Hiermee voldoet ons land aan de aangescherpte Europese doelstellingen. Ook ontstaat hierdoor ruimte voor waterstofproductie.

Volgens Minister Jetten (Klimaat en Energie) is Hollandse Kust West na ingebruikname goed voor circa zes procent van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik. De windturbines op het park kunnen dus stroom gaan leveren aan zo’n één miljoen huishoudens. Hij noemt de bouw van het park “een concrete stap in het doel naar 21 GW rond 2030.”

RWE investeert volop in duurzaamheid

De tender voor Hollandse Kust West was anders dan voorgaande aanbestedingen. Deelnemende partijen kregen een speciale uitdaging van het kabinet: oplossingen verzinnen voor het efficiënt integreren van alle opgewekte elektriciteit in het energiesysteem van Nederland.

Dit houdt in dat als de windturbines meer elektriciteit opwekken dan op dat moment nodig is, deze op een andere manier wordt ingezet. Oranje Wind Power II heeft hiervoor verschillende innovatieve plannen, waaronder 600 MW aan elektrolysers op land voor de productie van groene waterstof en 225 MW aan e-boilers voor industriële toepassingen en stadsverwarming.

Verder heeft RWE nog diverse andere duurzaamheidsprojecten lopen. Zo wil het concern met elektriciteit van Hollandse Kust West groene waterstof gaan produceren. Recent nam RWE voor hetzelfde doel al de Magnum-energiecentrale over van Vattenfall. Ook is er het plan om te investeren in zonnepanelen die op zee tussen de windmolens van Hollandse Kust West komen te liggen.

Ook meebouwen aan duurzaamheid?

Wil jij je verder ontwikkelen in de techniek, misschien wel in de richting van duurzaamheid? Neem dan contact met ons op! Meer technieknieuws lezen? Volg onze socials voor interessante content.

Bronnen: NOS, RVO

Word jij de nieuwe 

RWE gaat nieuw windpark bouwen op Noordzee

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!