Starten als zzp’er in de techniek op latere leeftijd: 5 voordelen

Zzp techniek op latere leeftijd Stratt+ 01

Heb jij er wel eens over nagedacht om op latere leeftijd als technisch zzp’er te starten? Veel zeer ervaren technici denken dat een eigen onderneming starten iets voor jongere mensen is. Maar juist op latere leeftijd technisch zelfstandige worden heeft een hoop voordelen. Wij zetten ze op een rij.

Voordeel 1: jij hebt ruime ervaring en expertise

Start je op latere leeftijd als zzp’er in de techniek, dan neem je een schat aan ervaring en expertise met je mee. Dit is een groot voordeel als je begint als zelfstandige. In jouw loopbaan heb je waarschijnlijk al talloze technische projecten afgerond en uitdagingen overwonnen. Hierdoor heb je diepgaande kennis opgebouwd in jouw vakgebied.

Daarnaast heb je ervaren wat wel en juist niet goed werkte binnen technische bedrijven. Jij weet zelf al precies wat jij anders zou doen in je eigen bedrijf. Ook heb je ongetwijfeld een goed beeld van de klantbehoefte in jouw technische branche.

Deze expertise is goud waard als je op latere leeftijd als technisch zzp’er start. Hierdoor kun je jouw klanten specifieke kennis bieden die ze niet snel ergens anders zullen vinden. Bovendien helpt jouw technische ervaring en expertise je om complexe problemen op te lossen. Dit zijn allemaal voordelen als je op latere leeftijd met het technisch zzp-vak start.

Voordeel 2: je beschikt over een sterk netwerk

Start je op latere leeftijd als technisch zzp’er, dan beschik je meestal al over een sterk netwerk in jouw branche. Dit netwerk bestaat bijvoorbeeld uit (vroegere) collega’s, leveranciers en potentiële klanten.

Dit is een groot voordeel als je met jouw eigen onderneming start. Vooral in vergelijking met jongere technici, die meestal nog geen groot netwerk hebben. Beschik je over een uitgebreid netwerk, dan ben je als technicus sneller in staat om geschikte (vervolg)opdrachten te vinden.

Daarnaast kunnen mensen uit jouw netwerk je ook van de nodige adviezen voorzien, wat erg handig is als je net start als technisch zzp’er. De kans is dan immers groot dat je nog niet alles van het zzp-vak afweet. Het is slim om een beroep te doen op collega-freelancers.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Voordeel 3: jij bent zelfstandig en flexibel

Als zzp’er in de techniek heb je veel vrijheid om zelf beslissingen te maken en je eigen werkschema te bepalen. Als jonge technisch professional kan deze vrijheid overweldigend zijn. Start je op latere leeftijd als technisch zzp’er, dan ben je meestal al een stuk zelfverzekerder en onafhankelijker.

Werken als freelancer kan jou dan de flexibiliteit bieden die je zoekt. Je kunt projecten aannemen die goed aansluiten op jouw technische interesses en vaardigheden. Daardoor zul je meer voldoening uit je werk halen.

Bovendien zit je niet meer vast aan de eisen van een traditionele technische functie en ben je meestal flexibeler in je tijd. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer ruimte voor vrije tijd. Dit zijn grote voordelen als je op latere leeftijd als technisch zzp’er start.

Voordeel 4: je beschikt al over een ondernemersmentaliteit

Na jaren in de techniek te hebben gewerkt, heb jij waarschijnlijk een sterke ondernemersmentaliteit ontwikkeld. Op latere leeftijd begrijp jij maar al te goed waarom zaken als efficiëntie, kostenbeheersing en klanttevredenheid belangrijk zijn. En dit zijn onmisbare factoren als je als technisch zzp’er start.

Als ervaren technicus heb je al tal van complexe projecten beheerd, waarbij je hebt geleerd hoe je middelen optimaal kunt inzetten om resultaten te behalen. Deze ervaring is ontzettend waardevol voor het runnen van je eigen onderneming op latere leeftijd. Daarnaast weet jij hoe je problemen oplost en beslissingen neemt onder druk.

Deze ondernemersmentaliteit is erg belangrijk als je op latere leeftijd start als technisch zzp’er. Met goed werk leveren alleen ben je er namelijk nog niet. Om klanten en opdrachten te vinden is het ook belangrijk dat je een sales- en marketingplan ontwikkelt. Als technisch zelfstandige moet je kansen kunnen signaleren en deze met beide handen aangrijpen. En lef hebben. Als ervaren technisch professional heb jij deze eigenschappen meestal al in huis.

Voordeel 5: jij hebt passie voor je vak

Een van de grootste voordelen als je op latere leeftijd als technisch zzp’er start, is dat je dit waarschijnlijk doet omdat je gepassioneerd bent over je vakgebied. Je hebt niet alleen de benodigde ervaring, maar werkt ook oprecht graag in de techniek en hebt de drive om succesvol te zijn als technisch zelfstandige.

Start je op latere leeftijd als technisch zzp’er, dan heb je de mogelijkheid om projecten te kiezen die jou niet alleen financieel wat opleveren, maar je ook voldoening schenken. Bijvoorbeeld omdat je met innovatieve technieken kunt werken of kunt bijdragen aan projecten voor een duurzamere wereld. Hierdoor haal je als technisch zzp’er nog meer voldoening uit je vak en dat is een groot voordeel.

Dankzij deze passie kun je jouw klanten bovendien beter van dienst zijn. Je gaat immers niet alleen voor de financiële beloning, maar ook voor de voldoening van het leveren van hoogwaardige diensten. Opdrachtgevers zullen dit merken en dat resulteert weer in positieve mond-tot-mondreclame over jouw diensten en langdurige zakelijke relaties.

Kortom, starten als technisch zzp’er op latere leeftijd biedt jou vele voordelen. Je hebt de kans om jouw ervaring, ondernemersmentaliteit en passie voor techniek te vertalen naar een eigen onderneming. En dat levert je meer flexibiliteit en voldoening op in jouw werk.

Klaar voor een zzp-uitdaging in de techniek?

Ben jij al werkzaam als technisch zzp’er of ben je van plan hier binnenkort mee te starten? Bij Stratt+ vind je de beste zzp-opdrachten in de techniek en hoef jij je niet bezig te houden met acquisitie. Kom eenvoudig met ons in contact om de mogelijkheden te bespreken!

Bron: De Ondernemer, Loopbaanhulp

Word jij de nieuwe 

Starten als zzp’er in de techniek op latere leeftijd: 5 voordelen

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!