Stratt+ in het veld: Technisch Manager

Stratt+ in het Veld - Technisch Manager Cover

In deze rubriek bieden we je een kijkje achter de technische schermen. Dit keer spraken we Thierry Böhm. Als freelance Technisch Manager houdt hij zich bezig met veranderprocessen. Lees alles over de uitdagingen en beloningen in zijn werk.

Waarom heb je gekozen voor een carrière in de techniek?

Op mijn twaalfde reed ik al op brommertjes rond die ik zelf in elkaar had geknutseld. Ik heb hts Werktuigbouwkunde gestudeerd en daarna Installatietechniek. Vervolgens ben ik het leger ingegaan, voordat ik in de techniek ging werken. Het was best een lastige tijd toen ik begon, maar in de installatietechniek is er altijd werk. Zo ben ik erin gerold. Maar pas nadat ik was begonnen, merkte ik hoe breed en aantrekkelijk het vak is.

Tegenwoordig zit ik niet meer in de installatietechniek. Privé ben ik nog steeds een ongelooflijke techneut, maar mijn kracht zit in het aansturen van mensen. In die zin maakt het niet uit waar ik werk. Al is het fijn als het een technisch bedrijf is, omdat ik de taal spreek.

En waarom ben je zzp’er geworden?

Ik heb wel eens aan anderen gevraagd: wat vinden jullie dat ik goed kan? Die zeiden: we vinden dat je goed bent in veranderingen managen en mensen motiveren. Maar als een verandering is doorgevoerd, word je weer een operationeel manager. Dat maakt me niet gelukkig, want dat heb ik al vaak genoeg gedaan. Ik wil uitgedaagd worden en als zelfstandige lukt dat. Ik ben nu zo’n tien jaar freelancer en de vrijheid bevalt me heel goed.

Wat vind je de grootste beloning in jouw werk als Technisch Manager?

Ik ben eigenlijk verandermanager, dus ik help technische bedrijven met veranderprocessen. Ik inventariseer wat er moet wijzigen, maak een plan en implementeer dat. Daarbij zoek ik onder andere KPI’s, zodat mensen zich met de verandering kunnen identificeren. De meeste mensen willen wel veranderen, maar ze moeten de effecten zien.

De grootste beloning voor mij is dat je met die mensen, in een team, een doel behaalt. Dat ze zien dat veranderingen effect kunnen hebben. Als je vandaag denkt: ik ga het anders doen en je ziet morgen het positieve effect, dan doe je het overmorgen uit jezelf.  

Stratt+ in het veld - Technisch Manager 04

Leer een technicus de basisvaardigheden. Nu moeten bedrijven die opleidende taak overnemen, maar niet elk bedrijf is daar even goed in.

En wat zijn de grootste uitdagingen in je werk als Technisch Manager?

Werkbare KPI’s vinden, zodat mensen zich daarmee kunnen vereenzelvigen. Bij Defensie heb ik geleerd dat je verantwoordelijkheid zo laag mogelijk moet neerleggen. Zorg dat iedereen de doelstelling begrijpt en zich verantwoordelijk voelt. Daarvoor moet je het effect voor iemand zichtbaar maken.

Een andere grote uitdaging is het vinden van de juiste mensen. Dat is superlastig, vooral in een verandertraject. Iemand werkt misschien al jaren in een functie. En op een gegeven moment moet een bedrijf veranderen. Zit diegene dan nog steeds op de juiste positie? En zo nee, hoe krijg je mensen bereid om mee te veranderen?

Hoe heb je jouw werkgebied de afgelopen jaren zien veranderen?

Wat ik zie, is dat de kennis wegloopt. De mts en lts zijn verdwenen en er wordt van een werkgever veel meer verwacht op het gebied van training. Vroeger nam je iemand aan van school en kon je er blind vanuit gaan dat diegene bepaalde handelingen beheerste. Maar tegenwoordig moet je dat als werkgever toetsen en iemand trainen.

Nu zegt men: in de techniek kunnen we bijna geen mensen meer krijgen. Ik denk dat je dat had kunnen zien aankomen toen we dertig jaar geleden die scholen sloten. Wat mij betreft komen ze terug en haal je die differentiering eruit. Leer een technicus de basisvaardigheden. Nu moeten bedrijven die opleidende taak overnemen, maar niet elk bedrijf is daar even goed in.

Hoe heeft Stratt+ jou geholpen in je technische loopbaan?

Dat is heel goed gegaan. Olger, mijn aanspreekpunt bij Stratt+, staat erg open voor de wensen van een zzp’er. Hij heeft een goede feel om dat in te passen bij een bedrijf en heeft mij benaderd voor een functie bij HVC. Dat heeft hij goed voorbereid, waardoor het gesprek heel logisch verliep. Als Stratt+ je ergens voorstelt, ben je dus ook gewoon een geschikte kandidaat. Het voorwerk is gedaan. Je hoeft dan alleen nog maar jezelf te verkopen.

Een groot voordeel is dat hun netwerk veel groter is dan dat van mij. Zij kunnen gemakkelijk die verbinding leggen en dat doen ze ook. Het gaat erom dat je goede, leuke opdrachten vindt en dat weet Stratt+ goed in te vullen. En daarnaast komen ze hun afspraken na. 

Wat deed je precies via Stratt+ bij HVC?

Alle projecten bij HVC worden door een afdeling Projectmanagement begeleid. En ik moest die afdeling professionaliseren. Maar het bijzondere was dat men dat in het begin nog niet goed wist. Dus mijn functieomschrijving is pas bepaald toen ik daar zat.

Vraag één was: heeft de afdeling Projectmanagement überhaupt bestaansrecht? En twee: kun je een plan maken om deze verder te professionaliseren. Vraag drie – die kwam later en is eigenlijk nog niet afgerond – is: kun je dit ook implementeren? Dat is lastig, want HVC heeft meerdere business units met verschillende directeuren. Projectmanagement is een stafafdeling en werkt samen met alle business units. Daarvoor moeten alle directeuren op één lijn zitten, en dus is veranderen binnen HVC een tactiek van de lange adem.

Mijn opdracht was voornamelijk om het in kaart te brengen en een plan te bedenken. En daarbij operationeel leiding te geven. Dat heb ik afgerond, maar de implementatie duurt lang en daar ben ik niet de juiste persoon voor. Daar zoeken ze nu een vast iemand voor.

Zou je in de toekomst weer met Stratt+ willen samenwerken?

Ja, zeker. En ik verwacht ook dat dat lukt. Het netwerk van Stratt+ in de branche waarin ik wil werken, de energiesector, is groot. En in de Randstad, waar ik woon. Dat is voor mij heel belangrijk, want als manager moet je er fysiek zijn als dat nodig is. Daar geloof ik heilig in.

Daarnaast organiseert Stratt+ ook nog wel eens leuke dingen, zoals een medewerkersevent. Dat is erg leuk, want ik wil geen nummer zijn. Ik wil het gevoel hebben dat ik word gewaardeerd. En ik geloof wel dat Stratt+ haar mensen waardeert.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Heb je tips voor professionals die Technisch Manager willen worden?

Je moet een paar keer in je werkzame leven een moment nemen om naar jezelf te kijken, hoe moeilijk dat ook is. Wat doe ik goed en wat moet ik nou niet willen? En daar moet je naar luisteren.

Een goed manager neemt vooral zichzelf mee. Natuurlijk heb je kennis en kunde nodig, en dat kun je allemaal leren. En je kunt de juiste opleiding volgen. Maar uiteindelijk breng je vooral jezelf mee en daarvoor moet je jezelf kennen. Dan ben je veel beter inzetbaar.

Klaar voor een nieuwe (zzp-)uitdaging?

Wil je net als Thierry een technische opdracht die echt bij jou past? Wij vinden hem voor je! Bekijk onze kansen en voordelen voor zzp’ers of neem direct contact op.

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Technisch Manager

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!