Technisch zzp’er worden: de voor- en nadelen

Overweeg je om technisch zzp’er te worden, dan wil je natuurlijk goed weten waar je aan toe bent. Er zitten namelijk voor- én nadelen aan het ondernemerschap. Wij leggen uit welke dit zijn. Zo kun je goed bepalen of je als zzp’er in de techniek wil starten.

Overweeg je om technisch zzp’er te worden, dan wil je natuurlijk goed weten waar je aan toe bent. Er zitten namelijk voor- én nadelen aan het ondernemerschap. Wij leggen uit welke dit zijn. Zo kun je goed bepalen of je als zzp’er in de techniek wil starten. 

De voordelen als je technisch zzp’er wordt

We beginnen met de grootste voordelen als je freelancer wordt in de techniek. Want wat maakt het ondernemerschap nou zo mooi?

Voordeel 1. Je hebt meer vrijheid

Een van de grootste voordelen als technisch zzp’er is dat je meer vrijheid krijgt. Je zit niet langer vast aan kantooruren en bepaalt zelf wanneer je werkt. Begin je het liefst ’s ochtends vroeg? Of ga je ’s avonds juist graag wat langer door? Het kan allemaal. En je kunt vaker op vakantie gaan, want je hebt geen werkgever.

Wel geldt dat je als technisch zzp’er meestal aan grotere projecten werkt. Dit betekent dat niet alleen jouw tijdschema de gang van zaken bepaalt. Je hebt bijvoorbeeld te maken met opleverdata die je met de klant hebt afgesproken. Er zitten dus ook limieten aan de eigen indeling van jouw werk.

Voordeel 2. Je bepaalt zelf waaraan je werkt

Een ander voordeel als je technisch zzp’er wordt, is dat je zelf bepaalt waaraan je werkt. Meestal ga je aan de slag voor verschillende opdrachtgevers en werk je aan meerdere technische projecten. Hierdoor heb je een hoop afwisseling en is geen enkele dag hetzelfde.

Omdat je als technisch zzp’er zelf je werk bepaalt, heb je ook veel ruimte voor persoonlijke groei. Je kiest immers waarin je ervaring opdoet. Daarnaast groei je door over de randzaken van het ondernemerschap te leren. Hoe vind je snel goede opdrachten en nieuwe klanten? En hoe schrijf je een businessplan?

Voordeel 3. Je bepaalt je eigen zzp-tarief

Een laatste groot voordeel is dat je als technisch zzp’er zelf je uurtarief bepaalt. Dit is vaak meer dan in loondienst en dus stijgt je inkomen. Er zijn wel een aantal zaken waar je goed over moet nadenken bij het bepalen van je uurtarief.

Aan de ene kant wil je niet te veel vragen, want dat kan opdrachtgevers afschrikken. Aan de andere kant is het ook zonde als je te weinig vraagt. Dit is niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten, het betekent ook dat je misschien te weinig gaat verdienen als freelancer.

De vraag naar goed technisch personeel stijgt nog altijd. Er is meer vraag naar personeel voor de ‘flexibele schil’. Hierdoor heb je meer opties bij het bepalen van jouw uurtarief als technisch zzp’er. Vooral als je een veelgevraagd beroep hebt of over een bepaald specialisme beschikt, kun je vaak een hoger uurtarief vragen dan gemiddeld.

De nadelen als je start als technisch zzp’er

Het bestaan van een freelancer kent niet alleen maar mooie kanten. Wil je zzp’er worden in de techniek, dan is het ook heel belangrijk om de nadelen van het freelancen te kennen.

Nadeel 1. Je bent altijd zelf verantwoordelijk

Een groot nadeel als je technisch zzp’er wordt, is dat je meer risico’s loopt dan iemand met een vaste baan. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuw werk. Daarom moet je je bezighouden met acquisitie om nieuwe klanten te vinden.

Werk daarom altijd aan je eigen merk. Zorg onder meer dat je goed vindbaar bent op social media en bezoek evenementen in jouw branche. Het is belangrijk dat je jouw netwerk continu blijft uitbreiden. Gelukkig kom je als technisch zzp’er met volop nieuwe mensen in contact, dus hiervoor zijn mogelijkheden genoeg.

Ga je aan de slag als technisch zzp’er bij Stratt+, dan profiteer je van de voordelen van ons grote netwerk.

Verder ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw werk. Denk daarom goed na over welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij jouw onderneming past. Lever je geen goede kwaliteit of veroorzaak je letsel of schade, dan kan een opdrachtgever jou hiervoor namelijk aansprakelijk stellen.

Nadeel 2. Je werk is onzekerder

Een ander nadeel is financiële onzekerheid. In loondienst weet je zeker dat je elke maand een vast salaris krijgt, maar als technisch zzp’er geldt dat niet. Heb je geen opdrachten, dan verdien je niets – je hebt als zelfstandige namelijk geen recht op een WW-uitkering.

Vooral als startende ondernemer kan dit lastig zijn, bijvoorbeeld als je nog niet zoveel klanten hebt.

Gelukkig zijn er vanuit de overheid wel verschillende aftrekposten voor zelfstandigen. Zo heb je bijvoorbeeld de ondernemersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Meer hierover weten? Kijk dan op de website van de KVK.

Daarnaast kun je eventuele mindere periodes compenseren door een goede financiële buffer. Bijvoorbeeld als er plotseling een opdracht wegvalt. Of als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Als technisch zzp’er ben je trouwens zelf verantwoordelijk voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Verder moet je als technisch zzp’er zelf pensioen opbouwen. Daarom is het belangrijk om oog te hebben voor later en hier geld voor opzij te zetten. Spaar bijvoorbeeld pensioen op een speciale spaarrekening of sluit je aan bij een collectieve pensioenregeling voor zzp’ers.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Nadeel 3. Je moet je als technisch zzp’er bezighouden met administratie

Of dit laatste punt een nadeel is, verschilt van persoon tot persoon. Voor de meeste ondernemers is het echter geen hobby: hun administratie bijhouden. Facturen, inkomstenbelasting, omzetbelasting… administratie kan best wat tijd kosten.

Als technisch zzp’er ben je echter verplicht om dit goed te doen. Gelukkig zijn hier boekhoudprogramma’s voor. Een goede investering, want zo’n programma is minder foutgevoelig dan zelf lijstjes bijhouden in Excel. Bovendien kun je zo stukken sneller (en goedkoper) samenwerken met een boekhouder.

Aan de slag als technisch zzp’er bij Stratt+

Hou jij je liever niet bezig met acquisitie en administratie, maar profiteer je wel graag van de voordelen als technisch zzp’er? Overweeg dan een freelance-opdracht bij Stratt+! Lees hier meer over de mogelijkheden.

Word jij de nieuwe 

Technisch zzp’er worden: de voor- en nadelen

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!