Toe aan de tweede stap in je technische carrière? Zo doe je dat!

De tweede stap in je technische carrière - Stratt+

Je hebt inmiddels wat jaren ervaring in de techniek en bent klaar voor de volgende stap in jouw carrière. Hoe zorg je dat deze tweede stap een succes wordt? Ontdek hoe je dit als young technisch professional het beste aanpakt.

Tweede stap in de techniek levert veel op

Niet elke technicus heeft als doel om door te groeien. De meeste young technisch professionals willen echter niet hun hele leven hetzelfde werk doen voor dezelfde werkgever. Je hebt immers nog een hele loopbaan voor je. Ga jij voor de tweede stap in je technische carrière? Dan profiteer je van verschillende voordelen.

Je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden en doet in korte tijd veel nieuwe kennis op. Daarnaast breid je door het zetten van de tweede stap je netwerk uit. Verder wacht jou vaak een hoger salaris, omdat je inmiddels een aantal jaren ervaring hebt als technicus. En, niet heel onbelangrijk, je groeit ook door als persoon.

Het levert jou en je carrière kortom veel op om de tweede stap te zetten als young technisch professional. Maar wat moet je doen om van die nieuwe stap een succes te maken? Ontdek hoe jij je hier het beste op kunt voorbereiden.

Bepaal goed welke verwachtingen je hebt

Heb jij het gevoel dat je klaar bent voor de tweede stap in je carrière? Dan is het verleidelijk om snel aan iets nieuws te beginnen. Jong talent is schaars en er zijn enorm veel baankansen in de techniek. Hierdoor liggen de carrièremogelijkheden voor jou als young technisch professional voor het oprapen.

Voordat je aan iets nieuws begint, is het echter slim om eerst goed te reflecteren. Wat wil jij nu echt bereiken in je technische carrière? En in welke functie(s) gaat jou dit lukken? Besef daarnaast dat niet ieder bedrijf bij jou als young professional past. Daarom is het ook heel belangrijk om jezelf af te vragen wáár je zou willen werken voor je de tweede stap zet.

Om meer te weten te komen over je verwachtingen, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Welke technische vaardigheden en soft skills bezit je? Wat vind je leuk aan je huidige werk (en wat juist niet)? Waar zie je jezelf in de toekomst en hoe kun je dit bereiken? En werk je liever voor een klein of juist een groot technisch bedrijf?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je gericht op zoek gaan naar de volgende uitdaging in je carrière. Zo ben je als young professional optimaal voorbereid op jouw tweede stap in de techniek.

Spijker je technische kennis continu bij

Als young technisch professional is het belangrijk om je continu te blijven ontwikkelen. De techniek staat immers nooit stil en er is altijd wel iets nieuws te leren. Dit geldt zeker als je de tweede stap wilt zetten in jouw technische carrière.

Heb jij de ambitie om vanuit je huidige baan door te groeien naar een hogere functie? Dan kan het zo zijn dat je nog niet over alle benodigde kennis beschikt voor die nieuwe rol. In dat geval is het slim om een extra training, cursus of zelfs een opleiding te volgen. Tegenwoordig kan dit ook vaak online.

Dit kan jou net dat steuntje in de rug bieden om de tweede stap in je technische carrière te zetten. Bovendien laat je hiermee jouw ambitie zien aan potentiële nieuwe werkgevers.

Kijk rond in je netwerk

Als young technisch professional beschik je misschien nog niet over een heel uitgebreid netwerk. Toch kan het jou zeker wat opleveren om mensen uit je netwerk te benaderen voor je tweede carrièrestap. Bezoek hiervoor bijvoorbeeld een conferentie of borrel binnen je vakgebied. Of maak jezelf als young professional online zichtbaar op LinkedIn .

Dit kan je allerlei nieuwe nuttige contacten opleveren en wie weet zelfs een nieuwe technische uitdaging. Daarnaast levert het je belangrijke informatie op. Mensen in jouw sector kunnen je namelijk vertellen hoe het is om daadwerkelijk de tweede stap te zetten in de techniek. Of ze kunnen je vertellen hoe een technische functie waarin jij geïnteresseerd bent er in de praktijk uitziet.

Voor netwerken geldt overigens dat het niet alleen belangrijk is om nieuwe contacten te leggen, maar ook om deze te onderhouden. Ga dus regelmatig (online) het gesprek aan met jouw netwerk. Bijvoorbeeld met andere young professionals of technici. Anderen zullen dan eerder aan je denken als er ergens een interessante technische functie vrijkomt.

Bereid je optimaal voor op sollicitatie

Mag je na al jouw goede voorbereidingen op sollicitatiegesprek komen? Zorg dan dat je optimaal voorbereid aan dit gesprek begint. Zo vergroot je jouw kansen op een succesvolle tweede carrièrestap als young technisch professional.

Het is belangrijk dat je jouw antwoorden goed afstemt op de technische functie in kwestie. Daarnaast wil je het bedrijf er natuurlijk van overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de rol. Wees daarom niet bang om jouw goede eigenschappen en rol in geslaagde technische projecten te benoemen.

Oefen hiervoor bijvoorbeeld een elevator pitch. In deze korte presentatie overtuig je anderen in maximaal twee minuten van jouw potentie als technicus. Hierbij benoem je de meerwaarde die je een werkgever kunt bieden in vergelijking met jouw technische concurrenten.

Daarnaast is een sollicitatiegesprek het perfecte moment om nieuwe carrièrekansen voor jezelf als young professional te creëren. Je kunt namelijk direct vragen naar de doorgroeikansen in de functie en bij het bedrijf. Vraag om voorbeelden van eerdere werknemers die binnen het bedrijf zijn doorgegroeid. Of naar de mogelijkheden om opleidingen of trainingen te volgen. Naast dat dit je nuttige informatie oplevert, laat je hiermee opnieuw je technische ambities zien.

Schakel de juiste hulp in

Door het grote aanbod in de techniek kan het als young professional lastig zijn om een keuze te maken. Welke tweede carrièrestap past het beste bij jou? Vind je het lastig om deze vraag te beantwoorden, dan kan technische detachering een uitkomst zijn. Ontdek welke voordelen technische detachering jou als young professional kan opleveren.

Bij Stratt+ bieden we jou graag de juiste begeleiding om de tweede stap in je technische carrière te zetten. Lees alles over onze doorgroeimogelijkheden voor young professionals.

Helemaal klaar voor de tweede stap in je technische carrière?

We leren graag alles over jouw dromen en ambities als young professional. Neem contact op en zet nu die tweede stap in de techniek!

Bronnen: Nationale Vacaturebank, Randstad

Word jij de nieuwe 

Toe aan de tweede stap in je technische carrière? Zo doe je dat!

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!