VARO bouwt grote fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof

VARO Energy - fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof - Stratt+ 01

Onze Zwitserse partner VARO Energy heeft een plan aangekondigd voor de bouw van een fabriek in Rotterdam. Deze productiefaciliteit gaat 245 duizend ton duurzame vliegtuigbrandstof (sustainable aviation fuel, SAF) per jaar produceren.

Nieuwe fabriek eind 2026 in bedrijf

VARO Energy investeert 600 miljoen dollar in de bouw van de nieuwe fabriek. Deze zal tot 7 procent gaan bijdragen aan de EU-SAF-doelstelling van 2030. De faciliteit komt op de Gunvor Energy-locatie in de Europoort te staan en gaat deels gebruikmaken van bestaande infrastructuur op deze site.

De investering is goed nieuws voor duurzame werkgelegenheid in Rotterdam: hiermee worden naar verwachting tot 70 groene banen voor hoogopgeleiden gecreëerd.

De fabriek moet eind 2026 in bedrijf gaan en zal dan jaarlijks 245 duizend ton vliegtuigbrandstof gaan produceren uit bioafval. Dit afval zal voornamelijk uit oliën en vetten bestaan. Daarnaast gaat de faciliteit jaarlijks ruim 100 duizend ton bio-nafta en bio-propaan produceren.

Stratt+ Liggende banner verduurzaming

SAF zorgt voor 90 procent minder uitstoot

Momenteel wordt vrijwel alle vliegtuigbrandstof nog uit ruwe olie gemaakt. In 2030 moet 6 procent van de vliegtuigbrandstof in Europa echter duurzaam zijn. Vijf jaar later, in 2035, moet dat 20 procent zijn en in 2050 70 procent.

Verschillende bedrijven zijn daarom begonnen met de bouw van bio-raffinaderijen in Rotterdam, waaronder onze opdrachtgever Neste. Ze wil hier vanaf 2026 1,2 miljoen ton SAF gaan produceren. Daarnaast hebben verschillende andere bedrijven, zoals VARO, hier vergevorderde plannen voor.

VARO Energy helpt haar klanten om koolstofarm te worden. In de periode 2022-2026 wil ze 3,5 miljard dollar gaan investeren, waarvan twee derde bedoeld is voor duurzame energie. Met de bouw van de SAF-fabriek in de Europoort ondersteunt VARO Energy de EU in haar missie om koolstofvrij te worden.

SAF zorgt gemiddeld voor 90 procent minder uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met conventionele vliegtuigbrandstof. SAF is geschikt voor de huidige generatie vliegtuigen, omdat het compatibel is met bestaande infrastructuur voor brandstof- en vliegtuiglogistiek. Op grote schaal kan het een grote bijdrage leveren aan een koolstofvrije luchtvaartindustrie.

Klaar voor een duurzame uitdaging?

Ook aan de slag gaan met duurzaam technisch werk, bijvoorbeeld voor de productie van duurzame brandstoffen? Wij hebben de groene uitdaging die bij jou past! Kom direct in contact of neem een kijkje op onze vacaturepagina over verduurzaming.

Bron: VARO Energy

Word jij de nieuwe 

VARO bouwt grote fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!