Werken binnen de energietransitie: wel of niet doen?

Stratt+ Werken binnen de energietransitie- wel of niet doen

Als technicus kom je waarschijnlijk regelmatig interessante energietransitie-vacatures tegen. Denk je er ook over om binnen de energietransitie te gaan werken? In deze blog lees je er meer over.

De energietransitie: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

De energietransitie is de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energie. Hierdoor zijn we in de toekomst niet meer afhankelijk van vervuilende en niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals steenkolen en gas. Tegelijk maken we de overstap naar een klimaatneutraal energiesysteem.

Als de energietransitie een succes is, halen we onze energie dus alleen nog uit duurzame bronnen: zon, wind, water en biomassa. Voor onze klimaatdoelen is het heel belangrijk dat de energietransitie een succes wordt. De EU wil namelijk tegen 2050 CO2-neutraal zijn om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graad Celsius opwarmt.

Geen simpele opdracht, want hiervoor is goede samenwerking nodig op een enorme schaal. Voor de energietransitie is het belangrijk dat we overstappen op hernieuwbare energie en elektrificatie.

Daarnaast moeten we inzetten op circulariteit en CO2-opslag, en processen slimmer inzetten. Dit vraagt om een hoop geld, capaciteit en kennis. Kies je er als technicus voor om binnen de energietransitie te werken, dan help je om de transitie te realiseren.

Waarom zou je kiezen voor werk binnen de energietransitie?

Of je nu een werkvoorbereider, engineer of technisch projectmanager bent: in elk technisch beroep zul je in de nabije toekomst te maken krijgen met de energietransitie (als dat niet al het geval is). Maak je de keuze om binnen de energietransitie te gaan werken, dan is dat daarom niet alleen goed voor een duurzamere toekomst, maar ook voor je eigen toekomstperspectief als technicus.

Sommige banen zullen zelfs verdwijnen. Veel technisch professionals die nu bijvoorbeeld in de olie- en gasindustrie werken, zullen uiteindelijk moeten overstappen naar een duurzamer vakgebied. Daarom is het belangrijk dat technici beseffen dat er nieuwe werkzaamheden aankomen op het gebied van duurzaamheid en dat er daardoor nieuwe kansen ontstaan.

Maar werken binnen de energietransitie zorgt niet alleen voor baanzekerheid. Het is ook een manier om de toekomst te verduurzamen. In het komende decennium komen er naar verwachting zo’n 39.000 tot 72.000 fulltimebanen bij door het klimaatakkoord van juni 2019. Er zijn echter lang niet genoeg technici om dit op te vangen. Kies je voor een uitdaging binnen de energietransitie, dan help je dit tekort tegen te gaan.

De overstap naar duurzamere energiebronnen brengt tal van technische uitdagingen met zich mee. Ga jij binnen de energietransitie werken, dan heb je hier elke dag mee te maken. Zo word je uitgedaagd om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor het opwekken, opslaan en distribueren van hernieuwbare energie. Als technisch professional is het natuurlijk heel interessant om hier van alles over te leren.

Overweeg jij de overstap naar een duurzamere uitdaging? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Stratt+ werkt samen met verschillende partners in de energiesector, waar de energietransitie volop speelt. Om dit in goede banen te leiden, zijn technisch professionals zoals jij onmisbaar. Wij helpen je graag om een duurzame uitdaging te vinden die echt bij je past.

Werken binnen de energietransitie? Grijp je kans in de Rotterdamse haven

Eigenlijk zijn er voor technici die binnen de energietransitie willen werken te veel kansen om op te noemen. Toch willen we er een aantal projecten en mogelijkheden uitlichten die wat ons betreft erg interessant zijn. Hierbij focussen we op een van onze belangrijkste werkgebieden: de haven van Rotterdam.

Samen met onze Belgische partner Bennet Engineering dragen wij bij aan duurzaamheidsprojecten in de havens van Rotterdam en Antwerpen-Brugge. Bijvoorbeeld in het kader van de energietransitie. Hiervoor leveren wij de benodigde capaciteit aan bedrijven zoals Gate terminal, Koole Terminals en Neste. Zij werken met innovatieve technologieën als windenergie, groene waterstof en carbon capture.

De Rotterdamse haven is de grootste haven en industriecluster van Europa en zorgt voor veel werkgelegenheid. Maar dat niet alleen, de haven wil ook koploper zijn in de energietransitie en de circulaire economie. Hieronder lees je over een aantal interessante initiatieven voor de energietransitie in de Rotterdamse haven.

Initiatieven voor energietransitie in haven van Rotterdam

In de zomer van 2022 is recyclingbedrijf TES officieel gestart met de bouw van een nieuwe plant in de Rotterdamse haven. Het bedrijf realiseert hiermee de eerste Nederlandse fabriek voor de recycling van lithium-ionbatterijen.

Deze batterijen worden veel gebruikt voor elektrische auto’s. Ze zijn niet alleen oplaadbaar, maar hebben ook een hoge energiedichtheid en lange levensduur. Ga je als technicus aan de slag met het recyclen van deze batterijen, dan zorg je straks voor meer elektrische auto’s op de weg. En dat is belangrijk, want de vraag hiernaar blijft door de energietransitie stijgen.

Onze partner Neste begon in 2011 met de productie van hernieuwbare producten op haar locatie in de haven van Rotterdam. Momenteel heeft het bedrijf hier een capaciteit van 1,4 miljoen ton voor hernieuwbare producten (de grootste in Europa). Neste investeert ondertussen volop om deze capaciteit nog verder uit te breiden.

Door een investering van ongeveer 1,9 miljard euro moet de totale capaciteit voor hernieuwbare producten stijgen naar 2,7 miljoen ton per jaar. 1,2 miljoen ton hiervan is bedoeld voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Neste wil deze nieuwe productie-eenheid in de eerste helft van 2026 opstarten. Als technicus kun je hieraan meewerken en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van duurzame brandstoffen voor de energietransitie.

Onze partner Gasunie investeert momenteel in een landelijk waterstofnetwerk. De aanleg van het eerste deel daarvan start na de zomer in de haven van Rotterdam. Het netwerk moet vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland verbinden met die in onze buurlanden.

Het eerste deel van het waterstofnetwerk wordt ruim 30 kilometer lang en zal van de Tweede Maasvlakte naar Pernis gaan lopen. Het traject moet in 2025 operationeel zijn. In totaal moet het waterstofnetwerk 1.200 kilometer lang worden. Voor technisch professionals die binnen de energietransitie willen werken een erg interessant project met veel toekomstperspectief.

We kunnen er kort over zijn: werken binnen de energietransitie is voor jou als technisch professional een hele slimme keuze. Je draagt niet alleen bij aan een groener Nederland, maar kunt ook werken met innovatieve technieken. Bovendien blijft jouw werk ook in de toekomst van grote waarde.

Zet jouw energie slim in

Wil jij aan de slag gaan met duurzaam technisch werk? Bijvoorbeeld door mee te werken aan de energietransitie? Stratt+ heeft de mooiste technische uitdagingen waarmee jij je verder kunt ontwikkelen. Bekijk onze vacaturepagina over verduurzaming in de technische sector of neem direct contact op.

Bronnen: Gasunie, Neste, Port of Rotterdam, TES

Word jij de nieuwe 

Werken binnen de energietransitie: wel of niet doen?

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!