VCA: waarom dit certificaat zo belangrijk is voor technici

VCA waarom dit certificaat zo belangrijk is voor technici - Stratt+ 01

VCA helpt bedrijven en technici om veilig en gezond te werken. Voor veel technische functies is dit certificaat zelfs verplicht. Lees hier wat VCA inhoudt en waarom het als technicus zo belangrijk is om dit certificaat te behalen.

Wat is VCA?

VCA is de afkorting voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Dit certificaat kan zowel door bedrijven als individuele werknemers worden behaald. Bedrijven en personen laten hiermee zien dat zij veilig, gezond en met respect voor het milieu werken. Het is bedoeld voor werkzaamheden in risicovolle omgevingen.

VCA wordt vrijwel overal in de industrie en techniek gevraagd. Bijvoorbeeld in de chemie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en bouw. Het certificaat is bijvoorbeeld belangrijk bij het uitvoeren van onderhoud in een plant of fabriek of bij het werken op hoogte in de bouw.

VCA voor medewerkers: B-VCA en VOL-VCA

Als technicus krijg je in jouw werk vrijwel altijd met VCA te maken. Is een bedrijf VCA-gecertificeerd, dan moeten zijn medewerkers dit namelijk ook zijn. Er bestaan twee soorten certificaten voor medewerkers: B-VCA (Basisveiligheid VCA) en VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).

Beide certificaten zijn tien jaar geldig. Na die periode moet je opnieuw examen doen. Je moet zelf controleren wanneer jouw certificaat verloopt. Dit kan via het Centraal Diploma Register (CDR) .

Bezit je al een diploma Middelbare of Hogere Veiligheidskunde (MVK of HVK)? In dat geval hoef je geen VOL-VCA-certificaat te behalen.

B-VCA-certificaat

Ga je als technicus voor een aannemer werken, dan is een B-VCA-diploma meestal verplicht. Dit geldt ook als je een tijdelijke medewerker bent, zoals een technisch zzp’er. Met B-VCA toon je aan dat je over basiskennis beschikt van veiligheid, gezondheid en milieu.

Dit is erg belangrijk. Hiermee vergroot je namelijk niet alleen jouw eigen veiligheid, maar ook die van je collega’s. Met B-VCA heb je kennis van relevante wet- en regelgeving. Ook ben je in staat om gevaarlijke situaties en acties te herkennen en te voorkomen.

VOL-VCA-certificaat

Voor operationeel leidinggevenden is er VOL-VCA. Met dit VCA-certificaat laat je zien kennis te hebben van veiligheid, gezondheid en milieu.

Daarnaast toon je hiermee aan dat je deze kennis kunt toepassen voor zowel jezelf als de technici die je aanstuurt. Je bent hiermee ook een volwaardig aanspreekpunt voor bijvoorbeeld medewerkers, het management en opdrachtgevers.

Bij VOL-VCA komen dezelfde onderwerpen aan bod als bij B-VCA, maar dan vanuit het perspectief van een operationeel leidinggevende. VOL-VCA vraagt bijvoorbeeld om meer kennis en is meer praktijkgericht. Het gaat er bijvoorbeeld niet alleen om dat je weet hoe je veilig werkt, maar ook hoe je dit stimuleert bij anderen.

Waarom is het belangrijk om VCA te behalen?

Naast dat het waarschijnlijk verplicht is voor jouw technische functie, zijn er verschillende andere redenen waarom het goed is om een VCA-certificaat te behalen.

Ten eerste zorg je met VCA dat je zowel nu als later gezond blijft en dat ook jouw collega-technici veilig en gezond kunnen werken.

Ook is het een goede manier om jezelf verder te ontwikkelen als technicus. Voor veel technische functies is het dus zelfs verplicht, omdat alle werknemers van een VCA-bedrijf dit certificaat ook moeten hebben.

Bovendien stelt VCA je in staat om uitdagend technisch werk te doen. Hiermee weet je namelijk hoe je adequaat moet handelen in verschillende risicovolle situaties.

VCA voor bedrijven: VCA, VCA** en VCU

In Nederland zijn er ruim 15.000 duizend bedrijven met een VCA-certificaat. Hiermee garanderen ze dat zij de juiste kennis hebben om hun werknemers veilig te laten werken. Dit voorkomt de kans op ongelukken op de werkvloer. Ook voor bedrijven zijn er twee soorten certificeringen: VCA* en VCA**.

Beide certificaten hebben betrekking op ‘aannemers’, waarmee in deze context niet alleen aannemingsbedrijven worden bedoeld. Het gaat om alle bedrijven die een project of opdracht uitvoeren.

VCA* is voor onderaannemers, bedrijven die door andere bedrijven worden ingeschakeld om mee te helpen met (een deel van) een project. Een onderaannemer staat meestal alleen in contact met het bedrijf dat de opdracht uitvoert en niet met de opdrachtgevers.

VCA** is bedoeld voor hoofdaannemers. Een bedrijf heeft als hoofdaannemer meer verantwoordelijkheid dan een onderaannemer. Daarom is dit certificaat uitgebreider dan VCA. Er komt bijvoorbeeld ook een stukje kennis van beleid bij kijken. Heeft een bedrijf overigens meer dan 35 werknemers, dan moet het altijd een VCA*-certificering hebben, ook al doet het werk als onderaannemer.

Daarnaast is er nog het VCU-certificaat: Veiligheid en Gezondheid (VG) Checklist Uitzendkrachten. Stratt+ heeft het VCU behaald. Hiermee hebben we aangetoond dat wij onze gedetacheerde technici veilig en gezond laten werken.

Ook veilig en gezond werken in de techniek?

Bij Stratt+ heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Ben jij op zoek naar een nieuwe technische uitdaging in een gezonde werkomgeving? Neem dan contact op!

Bronnen: VCA, Arbo

Word jij de nieuwe 

VCA: waarom dit certificaat zo belangrijk is voor technici

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!