In oktober en november vond de grootste onderhoudsstop ooit plaats bij onze opdrachtgever Yara Sluiskil. De Noorse kunstmestproducent investeerde hiervoor zo’n 80 miljoen euro. Diverse Stratters hielpen mee om deze stop succesvol te maken.
800 extra technisch specialisten in dienst
In circa vijf weken tijd was de onderhoudsstop een feit. Op Sluiskil werken normaal ruim 700 vaste medewerkers. Voor de omvangrijke stop was nog eens 1.200 extra personeel nodig. Op het hoogtepunt waren 800 mensen tegelijk bezig, waaronder veel buitenlandse specialisten.
Ook vanuit Stratt+ droegen meerdere technisch professionals bij aan het succes van dit project. Hieronder bevonden zich een Werkvoorbereider Rotating, een Technisch Administratief Medewerker en een Werkvoorbereider E&I.
Voor technisch specialisten is het aantrekkelijk om aan zo’n omvangrijke onderhoudsstop mee te werken. Onderhoudsstopcoördinator Maarten Van De Ginste legt uit: “Specialisten van Yara zelf en daarbuiten komen kijken hoe wij dat in Sluiskil doen, omdat ze ervan willen leren.”
Een van de energiezuinigste ammoniakfabrieken ter wereld
Er vond onderhoud plaats aan diverse fabrieksonderdelen, waaronder alle ureum-installaties en drie ammoniakfabrieken. Hierbij kreeg de kleinste ammoniakfabriek (Reforming-C) een extra onderhoudsbeurt. Deze kostte 40 miljoen euro. Door het onderhoud behoort Reforming-C weer tot de meest energiezuinige ter wereld.
Ureum-7, een plant die ammoniak en CO2 omzet in ureumoplossing, kreeg tijdens de stop een nieuwe stripper. Verder namen de technici twee granulatie-installaties en een synthese-unit onder handen. Ook beschikt de fabriek nu over een nieuwe reactor, waarmee Yara twee miljoen kubieke meter aardgas per jaar kan besparen.
Voor de stop vervingen en reviseerden de technici onder meer pompen en inspecteerden ze leidingen. Een ander belangrijk onderdeel van het werk was de uitvoering van keuringen en inspecties, bijvoorbeeld aan leidingen. Hierdoor blijft Yara voldoen aan diverse vergunningen.
Op weg naar duurzaamheid met Climate Roadmap 2030
In Sluiskil gebruikt Yara nu met name Noordzeegas voor de productie van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën. Het bedrijf investeert wereldwijd echter ook volop in duurzaamheid. Hiervoor heeft ze de Climate Roadmap 2030 ontwikkeld.
Met dit stappenplan wil de kunstmestproducent haar uitstoot van broeikasgassen met 85 tot 90 procent reduceren. Hiervoor bouwt Yara bijvoorbeeld een elektrolyser voor de productie van groene ammoniak in thuisland Noorwegen.
Voor de Climate Roadmap 2030 verving Yara dit jaar al de branders van haar salpeterzuurfabriek NA-7 in Sluiskil. Hiermee realiseerde ze een reductie van 110.000 ton CO2-equivalenten per jaar.
Tijdens de onderhoudsstop van deze herfst vonden er diverse kleinere duurzaamheidsprojecten plaats, zoals het omleggen van stoomcircuits en afvalwaterstromen. Hierdoor kan Sluiskil meer reststoffen hergebruiken en stoot de site minder broeikasgassen uit. Daarnaast zijn verschillende installaties geëlektrificeerd.
Meer weten over het nuttige werk bij Yara? Eerder gingen onze collega’s Ronald en Dina al op bezoek bij een aantal van onze technici in Sluiskil.
Op zoek naar een uitdagend technisch project?
Wil jij meewerken aan net zulke uitdagende projecten als de onderhoudsstop bij Yara? Ons team helpt jou hier graag mee! Neem eenvoudig contact met ons op.
Bronnen: Yara, Petrochem