Het vinden van een nieuwe technische baan kan jou veel tijd en energie kosten. Hoe maak je het sollicitatieproces sneller en eenvoudiger voor jezelf? Gebruik de veelzijdige chatbot ChatGPT om je technische motivatiebrief en cv te schrijven.
Gebruik ChatGPT in je voordeel
ChatGPT heeft eindeloos veel mogelijkheden. De chatbot kan data analyseren, een marketingtekst schrijven en zelfs liedjes verzinnen. En de kwaliteit van deze teksten is vaak niet van echt te onderscheiden.
Waarom zou je de chatbot daarom ook niet gebruiken als je een nieuwe technische uitdaging zoekt? Solliciteren kan immers best veel werk kosten. ChatGPT kan je helpen om een goede technische motivatiebrief te schrijven. Of een technisch cv dat echt opvalt. We leggen uit hoe. Ook vertellen we jou welke valkuilen je beter kunt vermijden als je de chatbot bij het solliciteren wilt gebruiken.
Optimaliseer je technisch cv met ChatGPT
a. Inhoud
Voor veel technici is het schrijven van een goed technisch cv een uitdaging. Wat vermeld je wel of niet? Hoe kom je professioneel over op een werkgever? En staan er geen spel- of taalfouten in?
Met ChatGPT maak je in een handomdraai een inhoudelijk sterk cv. De chatbot kan namelijk voor jou markeren wat de belangrijkste punten zijn in een vacature. Hij zet op een rijtje welke ervaring en skills je nodig hebt om deze specifieke positie in te vullen.
Op basis hiervan doet de chatbot je een voorstel voor de inhoud van je cv. Dit levert goede inspiratie op voor wat je in jouw cv kunt vermelden en kan je helpen bij het maken van een goede tekststructuur.
b. Keywords
Ook is ChatGPT goed in staat om ‘keywords’ te identificeren. Dit zijn relevante woorden die overeenkomen met de functieomschrijving in een technische vacature. Gebruik je deze woorden in je cv, dan is de kans groter dat je cv en LinkedIn-profiel worden gevonden door recruiters.
De meeste recruiters zoeken namelijk naar technisch kandidaten op basis van een aantal relevante keywords. Hiervoor maken ze bijvoorbeeld gebruik van een ATS (Applicant Tracking System), waarin ze relevante keywords invoeren om geschikte kandidaten te vinden. Of ze scannen cv’s op basis van deze keywords.
c. Taalgebruik
Twijfel je over het gebruik van bepaalde woorden of de opbouw van je zinnen? Geen nood, ook hiervoor biedt ChatGPT uitkomst. De chatbot kan je namelijk suggesties geven over het beste taalgebruik. Hij vertelt bijvoorbeeld welke actiewerkwoorden je kunt gebruiken om overtuigender over te komen.
Maar ook met het gebruik van goede grammatica en interpunctie kan de bot je helpen. Zo maak je de formulering van je technisch cv duidelijk en professioneel.
d. Lay-out
Daarnaast kun je de lay-out van je cv optimaliseren met behulp van ChatGPT. Zo kan de chatbot je suggesties geven over je lettertype en -grootte en het gebruik van opsommingstekens.
Een goede lay-out is voor jou onmisbaar. Meestal wordt er namelijk maar een paar seconden naar je cv gekeken. Daarom is het heel belangrijk dat de belangrijkste informatie in een oogopslag zichtbaar is. Daarnaast zorg je met een mooie opmaak opnieuw voor een stukje professionaliteit en is je cv fijn leesbaar.
Kun je nog wel wat extra hulp gebruiken bij het maken van je cv? Check dan ook onze 7 tips voor een technisch top-cv.
Schrijf een goede motivatiebrief met behulp van ChatGPT
Naast een cv is het schrijven van een goede motivatiebrief voor veel technici een uitdaging. Hoe vat je de essentie van jouw technische skills en ervaring het beste samen? En hoe zorg je dat deze informatie goed aansluit op wat er in de vacature wordt gevraagd?
Het is heel eenvoudig om ChatGPT om een opzet voor je technische motivatiebrief te vragen. Geef bijvoorbeeld de volgende input: “Schrijf een motivatiebrief naar aanleiding van onderstaande vacature:”. Vervolgens plak je daaronder de inhoud van de vacature, zodat de chatbot begrijpt op welke functie je wilt solliciteren. Staan de functie en bedrijfsnaam in de URL, dan voldoet het zelfs vaak al om deze te kopiëren.
ChatGPT levert je snel resultaat. Eventueel kun je hem vragen om de stijl van je motivatiebrief aan te passen. Vraag bijvoorbeeld om een ‘zakelijke motivatiebrief’ of een ‘enthousiaste motivatiebrief’. Voor het beste resultaat moet je wel altijd een zo specifiek mogelijke vraag stellen.
Met behulp van ChatGPT kun je dus een prima raamwerk creëren voor jouw motivatiebrief. Vul de brief echter wel aan met je persoonlijke kwaliteiten en kenmerken, zodat hij specifiek voor jou geldt. Zo voorkom je dat de brief te generiek wordt en niet aansluit op wat jij als technicus te bieden hebt.
Vermijd deze valkuilen als je ChatGPT gebruikt bij het solliciteren
Wat ons betreft kun je de AI-tool prima inzetten om jou als technicus te ondersteunen bij het sollicitatieproces. Er zijn echter ook een aantal valkuilen die je beter kunt vermijden.
Ten eerste geldt natuurlijk dat je altijd eerlijk moet blijven over jouw technische skills en ervaring. Je kunt ChatGPT om een goede opzet voor je cv en brief vragen, maar als deze je informatie geeft die niet voor jou geldt, moet je deze uiteraard aanpassen.
Daarnaast is het nooit goed om teksten zomaar een-op-een vanuit de chatbot kopiëren. ChatGPT is namelijk niet honderd procent betrouwbaar. Nog relatief vaak geeft hij onjuiste of inconsistente informatie. Soms verzint hij zelfs bronnen en links die niet bestaan. Bovendien geeft hij geen broninformatie, dus weet je niet precies waar eventuele onjuiste informatie vandaan komt.
Daarom raden we je aan om niet te sterk te leunen op de kennis van de AI-tool. Zie ChatGPT vooral als een hulpmiddel dat jou kan ondersteunen bij het formuleren van je beste technische cv en motivatiebrief. De bot kan het technisch sollicitatieproces dus niet volledig voor je overnemen, maar er wel voor zorgen dat dit jou veel minder tijd en moeite kost.
Wist je dat ook technisch recruiters hun voordeel kunnen doen met de chatbot? Ontdek welke vier voordelen ChatGPT biedt voor technisch recruitment.
We horen graag van je
Vond je deze blog interessant? Volg ons dan op social media voor nog meer gave technische verhalen. Zoek je een nieuwe uitdaging in de techniek? Neem dan contact op!