Drie doorgroeikansen voor young professionals in de techniek

Doorgroeien als young professional in de techniek - Stratt+ 01

Ben jij klaar voor ‘the next level’ als young professional in de techniek? Wij leggen uit hoe jij als jong talent kunt doorgroeien. Hierbij focussen we op drie veelvoorkomende technische beroepen: Voorman, Projectleider en Maintenance Engineer.

Waarom jij wilt doorgroeien in de techniek!

Je bent nu een aantal jaren actief in de techniek en hebt nuttige ervaring en skills opgedaan als Voorman, Projectleider of Maintenance Engineer. Maar je merkt dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Kortom, je wilt de volgende technische stap zetten als young professional. Dan is het tijd om door te groeien.

Doorgroeien in de techniek levert jou als young professional een heleboel op. Je krijgt nieuwe taken en verantwoordelijkheden, waar je veel van opsteekt. Dat geeft je werk en motivatie een nieuwe boost. Bovendien groei je ook als persoon, omdat je allerlei nieuwe ervaringen opdoet.

Als je de tweede stap zet in de techniek breid je daarnaast je netwerk uit. Je komt in contact met veel nieuwe mensen en dat kan goed van pas komen in het vervolg van je technische carrière. En tot slot ga je meer verdienen, ook niet onbelangrijk!

Hieronder lees je hoe als Voorman, Projectleider of Maintenance Engineer kunt doorgroeien in de techniek én hoe wij jou als young professional hierbij kunnen helpen.

Young professionals in de techniek - liggende banner - Stratt+ 01

1. Doorgroeien van Voorman naar Uitvoerder

Ben jij inmiddels al een tijdje aan het werk als Voorman? Dan ben je waarschijnlijk klaar voor de volgende stap als young professional. Doorgroeien, dat is wat jij wil! Wist je dat een functie als Uitvoerder tot jouw mogelijkheden behoort? We leggen uit wat je hiervoor nodig hebt.

Om als young professional door te groeien van Voorman naar Uitvoerder, heb je de juiste diploma’s nodig. Als Voorman heb je waarschijnlijk al een VOL-VCA-diploma, maar is dit niet het geval, dan is dit een eerste logische stap. Met VOL-VCA leer je hoe je jouw collega’s veilig kunt laten werken en ben je op de hoogte van geldende wet- en regelgeving.

Daarnaast heb je veel aan een cursus Technisch Projectleider. Deze kun je bij verschillende opleiders volgen. Met dit certificaat doe je nuttige kennis op over leidinggeven en processen beheren én onderscheid jij je van andere (young) professionals die Uitvoerder wil worden.

Verder zijn er branchespecifieke kwalificaties die je nodig hebt om door te groeien naar de rol van Uitvoerder. In de elektrotechniek is een NEN-certificering een must, zoals NEN 3140 voor laagspanning, NEN 3840 voor hoogspanning en de meer algemene NEN 1010-kwalificiatie. Werk je in een omgeving met explosiegevaar? Dan kun je niet zonder de ATEX-certificaten 114 en 153. Goede opleiders voor deze cursussen zijn bijvoorbeeld HER en ROVC.

Naast de juiste papieren is ervaring key. Veel bedrijven vragen om een aantal jaar ervaring voor je bij ze als Uitvoerder aan de slag kunt gaan. Het is mogelijk dat je als young professional nog niet over deze ervaring beschikt, maar wel in de nabije toekomst wilt doorgroeien. Wat doe je dan?

Je kunt dan bij een aannemer aan de slag gaan. Hier kun je vaak sneller doorgroeien dan bij een plant manager, omdat er een hoge doorloop en afwisseling aan projecten is. Zou jij als young professional bij een aannemer aan de slag willen gaan? Dan vinden we voor jou een goede match bij een technisch topbedrijf!

Meer weten? Lees dan onze blog over doorgroeien van Voorman naar Uitvoerder.

2. Doorgroeien van Projectleider naar Projectmanager

Ben jij geen Voorman maar Projectleider? Ook voor jou zijn er geweldige doorgroeikansen in de techniek. Bijvoorbeeld naar de functie van Projectmanager. Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee rollen, maar ook een aantal verschillen waar je rekening mee moet houden als young professional.

Voor beide functies is het belangrijk dat je flexibel en resultaatgericht bent. Ook moet je zelfstandig en verantwoordelijk werken en een leider durven zijn. Aan de andere kant heb je als technisch Projectmanager te maken met projecten met een groter budget dan als Projectleider. Bovendien beslis je zelfstandig over de projectinhoud naar aanleiding van de gestelde projectdoelen. Dit is vaak niet het geval als Projectleider.

Wil jij de stap zetten en doorgroeien naar de functie Projectmanager? Dan is het dus heel belangrijk dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheid. Daarnaast heb je sterke leiderschapskills nodig. Deze kun je als young professional verder ontwikkelen met een cursus Technisch Projectmanager.

Deze cursus bereidt jou ook optimaal voor op het behalen van bekende managementcertificaten waarmee jij je verder onderscheidt als young technisch professional. Meestal heb je een of meerdere van deze certificeringen nodig om Projectmanager te worden. De bekendste zijn PRINCE2, IPMA en PMI. Deze cursussen bieden jou als young professional verschillende dingen, maar zijn allemaal nuttig als je door wilt groeien naar de rol van Projectmanager.

Ook de rol van Projectmanager vraagt om de nodige ervaring in de techniek. Hoe doe je deze op als young technisch professional? Een goede optie is om in jouw rol van Projectleider steeds meer coördinerende taken op je te nemen. Zo bereid jij je gelijk voor op een rol als Projectmanager.

Verder kan het handig zijn om ervaring op te doen met het financiële aspect van projecten, al blijft de technische kant uiteraard het belangrijkste. Daarnaast helpt het om goed te kijken naar jouw meer ervaren collega’s en van hen te (blijven) leren.

Ben je klaar om projecten te managen in de techniek? Wij kunnen je in contact brengen met unieke opdrachtgevers waar je aan de slag gaat met innovatieve projecten. Check daarnaast onze blog over doorgroeien van Projectleider naar Projectmanager voor meer handige info.

3. Doorgroeien van Maintenance Engineer naar Maintenance Manager

Een laatste doorgroeikans die we in deze blog uitlichten is die van Maintenance Engineer naar Maintenance Manager. Als Maintenance Engineer houd jij je bezig met het onderhoud binnen een bedrijf en zorg je dat dit op de juiste manier verloopt. Als Maintenance Manager krijg je echter een heel nieuw takenpakket. Je focust dan op het managen van het engineeringteam, verzorgt de planning en lost problemen en klachten op. Jouw werk verschuift dus van de uitvoering naar het strategische niveau.

Wat heb je nodig om als young professional door te groeien naar de functie Maintenance Manager? Een aantal jaar ervaring als leidinggevende is onmisbaar. Mogelijk heb je die al opgedaan als Maintenance Engineer. Maar het is ook goed mogelijk dat je hier nog stappen in kunt zetten. In dat geval is het goed om de cursus Technisch Projectleider te volgen. Hiermee leer je een hoop bij over leidinggeven en technische processen beheren.

Daarnaast is Maintenance Manager een managementrol en dus is het ook hierbij handig om een aanvullende managementcursus te volgen, zoals Technisch Projectmanager. Later vul je dit dan eventueel aan met een cursus PRINCE2, IPMA of PMI.

Tot slot kan het noodzakelijk zijn om je kennis van wet- en regelgeving voor onderhoud bij te spijkeren. Ook hierin bestaan verschillende cursussen en trainingen.

Heb jij de ambitie om als Maintenance Engineer door te groeien naar de functie van Maintenance Manager? Dan kun je rekenen op de expertise van Stratt+. Wij vinden de match die bij jou als young professional past, of je nu nog wat extra ervaring met maintenance kunt gebruiken of al klaar bent om deze mooie volgende stap te zetten.

Klaar voor jouw volgende carrièrestap?

Vanuit welke technische functie je ook wilt doorgroeien, als young professional zit je goed bij Stratt+. Wij bieden jou de begeleiding die je nodig hebt. Check hier hoe we dat doen en kom direct in contact!

Word jij de nieuwe 

Drie doorgroeikansen voor young professionals in de techniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!