Een werkvoorbereider, wat doet die nou eigenlijk? Bij Stratt+ zien we hem als het mechanisme dat technische projecten draaiende houdt. In ‘Functie uitgelicht’ vertellen we je daarom alles over de werkvoorbereider. Wij weten hoe onmisbaar hij is. Maar weet jij dat ook? We spraken twee ervaren technici actief in de werkvoorbereiding: Ruud en Adrie. Zij vertellen je alles over de wereld van werkvoorbereiding. Wie weet is dit veelzijdige beroep ook wel wat voor jou!
Een dag als werkvoorbereider: spanning en afwisseling
Hoe een typische werkdag van een werkvoorbereider eruitziet? We kunnen je alvast één ding verklappen: die is er niet! Ruud en Adrie vertellen je graag waarom.
Maar eerst een korte inleiding, want wie zijn deze ervaren werkvoorbereiders? Ruud Jonker en Adrie van der Poel werken beiden bij EQUANS, een grote technische dienstverlener. EQUANS verzorgt allerlei werkzaamheden op het gebied van technische installaties. Ze ontwerpen bijvoorbeeld hoogspanningsinstallaties en bouwen zelfs complete zonneparken.
Ruud is Teamleider Werkvoorbereiding en Adrie Coördinator Werkvoorbereiding. Vanuit het EQUANS-kantoor aan de Maas in Rotterdam werken ze aan allerlei prachtige technische opdrachten.
Voor Stratt+ beschrijven Ruud en Adrie hoe een dag als werkvoorbereider er uit kan zien:
De wekker gaat vroeg, want om zeven uur begint de werkdag. Eerst tijd voor een bakje koffie en dan neem je plaats achter je bureau. De computer gaat aan en je opent je mail. Vanaf het moment dat je gisteren naar buiten stapte, kan er van alles gebeurd zijn. Denk aan een bestelling die toch niet op tijd geleverd kan worden. Of een onverwachtse onderhoudsvraag.
Eerst dus checken of er nog updates zijn. Een klant heeft een vraag over de planning van een van de projecten waaraan je werkt, zaak om hem hierover te antwoorden. Na het checken van je mail, start je SAP op. Dit is een programma waarmee je het financiële gedeelte van een project runt. Hierin plaats je bijvoorbeeld bestellingen, maar verstuur je ook facturen naar de klant. Je kijkt of er meldingen zijn geweest de afgelopen nacht.
Om half acht is het tijd voor de voorbereiding van het ochtendoverleg. Samen met de andere werkvoorbereiders neem je alle lopende projecten door. Tijdens dit overleg komt er van alles voorbij. Denk aan veiligheid, planningen, meldingen en storingen. Deze morgen zou er eigenlijk gewerkt worden. Helaas waait het te hard. Daarom proberen jullie een oplossing te verzinnen zodat het werk toch zo weinig mogelijk vertraging oploopt.
Wat er daarna gebeurt, is elke dag weer anders. Deze ochtend zoek je vooral een hoop uit. Een project waaraan je werkt, zit namelijk nog in het offertestadium. Voor de offerte maak je een calculatie. Hiervoor moet je kosten opvragen bij diverse partijen, zoals de leveranciers van materialen. Zo krijg je inzicht in wat er op financieel vlak nodig is voor dit project.
Na de lunchpauze krijg je een belletje vanuit montage. De uitvoering heeft behoefte aan nieuwe materialen, dus daar ga je achteraan. Het gaat om hoogspanningskabels, essentieel voor de veiligheid bij elektrawerkzaamheden.
Terwijl je hiermee bezig bent, gaat plotseling de telefoon. Er is een storing in een van de machines! Je handelt direct, want de machine moet snel weer draaien. Gelukkig is de storingsmonteur in de buurt en is het snel opgelost. De gemaakte kosten, uren en eventuele materialen verwerk je vervolgens in SAP. Zo kun je ze gelijk indienen bij de klant.
De hoogspanningsspullen zijn besteld en je checkt wat er verder nog moet gebeuren. Er ligt nog wat werk voor aankomend onderhoud. Nauwkeurig leg je de laatste hand aan de werkpakketten voor de monteurs. Je belt even met de Chef-Monteur en checkt de laatste zaken voor de inspectielijsten. Zo, nu weet je dat zij hun werk ook probleemloos kunnen uitvoeren.
Als dat klaar is, rond je de laatste dingetjes af. En dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. Morgen weer een onvoorspelbare, maar hele leuke dag!
Meer lezen over wat een werkvoorbereider zoal doet? Lees dan het interview met onze collega Mario. Als allround werkvoorbereider in de petrochemie maakt hij elke dag wel iets anders mee.
Werkvoorbereiding is het grotere plaatje zien
Op een werkdag als werkvoorbereider gebeurt dus altijd wel iets onverwachts. Die onvoorspelbaarheid houdt het werk uitdagend, maar kan ook lastig zijn. Hoe zorg je dan voor structuur? Adrie en Ruud geven twee tips: richt je werkplek efficiënt in en plan momenten in voor vaste taken. Dit geeft rust.
Naast deze tips vertellen Adrie en Ruud wat je nog meer nodig hebt om werkvoorbereider te worden. Welke competenties zijn volgens hen onmisbaar?
Ten eerste is het als werkvoorbereider essentieel om het grotere plaatje te zien. Stel, je verzorgt de werkvoorbereiding voor onderhoud in een fabriek. Dan is het heel belangrijk om alle werkprocessen in deze fabriek volledig te begrijpen. Hoe kom je nou van de rol staal die daar ligt naar de vaten die daar staan? Door daar inzicht in te krijgen, weet je waarom je jouw werk doet. En wat de gevolgen zijn als je iets níet goed doet.
Daarnaast is goede communicatie onmisbaar. Als werkvoorbereider communiceer je de hele dag door met allerlei partijen. Denk aan engineers, projectleiders en uitvoerders. Ook ben jij hét aanspreekpunt voor de betrokkenen op de projectlocatie. Goede communicatieve skills zijn daarom onmisbaar. Je moet snel kunnen schakelen tussen al die verschillende collega’s.
En verder zijn passie voor en kennis van techniek natuurlijk essentieel. Jij stelt immers de werkpakketten samen voor de uitvoering. En je moet ondersteuning kunnen bieden aan de engineering, bijvoorbeeld bij storingen.
Zijn er daarnaast nog andere belangrijke eigenschappen? Jazeker! Overtuigingskracht, bijvoorbeeld, want niet iedereen zal het altijd met je eens zijn. En nauwkeurigheid, want voor de monteurs is het fijn als de werkpakketten er telkens weer hetzelfde uitzien.
Uitstekende baankansen en doorgroeimogelijkheden als werkvoorbereider
We zien dat er momenteel veel vraag is naar technisch personeel. Ook als werkvoorbereider heb je goede kansen op een baan, passend bij jouw niveau. Technici zijn echter lastig te vinden, merken we ook bij Stratt+. Het is daarom belangrijk dat meer jongeren voor een technische studie kiezen.
Misschien overweeg je wel een technische studie, maar wil je ook de handen uit de mouwen steken? Veel bedrijven in de techniek bieden studenten de mogelijkheid om werk en studie te combineren. Bij EQUANS gaat dit bijvoorbeeld via Goflex, een platform voor leren en werken in de techniek. Hiermee vindt het bedrijf ambitieuze, jonge werkvoorbereiders. Zij doen dankzij Goflex direct waardevolle praktijkervaring op. Ook junior-werkvoorbereiders hebben dankzij dit soort platforms goede baankansen.
Met de baankansen als werkvoorbereider zit het dus wel goed. Maar wat nou als je al werkvoorbereider bent en wil doorgroeien? Ook dan zijn er diverse mogelijkheden. Doe je meer ervaring op? Dan kun je uiteindelijk bijvoorbeeld aan de slag gaan als (maintenance) engineer of zelfs als technisch manager van een afdeling. Het ligt er maar net aan wat jouw ambities zijn.
Zelf zijn Adrie en Ruud hun loopbaan ook niet direct als werkvoorbereider begonnen. Ruud startte op zijn achttiende als monteur. Van daaruit groeide hij door naar de functie van leidinggevend monteur. En vervolgens werd hij werkvoorbereider. Na twintig jaar in het vak is hij inmiddels teamleider van de werkvoorbereiders bij EQUANS.
Adrie is ook vanuit de montage het vak van werkvoorbereiding ingerold. Uiteindelijk heeft hij zich hierbij ontwikkeld tot coach voor beginnende werkvoorbereiders. Voor werkvoorbereiders die niet direct de ambitie hebben om projectleider te worden, is dit een mooie uitdaging.
Maar ook voor jonge werkvoorbereiders is dit waardevol. Ze worden bijvoorbeeld op een groter project gezet en starten met een aantal deeltaken. Daarna worden hun werkzaamheden langzaam uitgebouwd. Zo leren ze op effectieve wijze begrijpen wat er nodig is voor goede werkvoorbereiding.
Voor jongeren zijn er dus legio mogelijkheden om als werkvoorbereider te starten of meer ervaring op te doen. Maar wat nou als je als ervaren technicus de overstap naar werkvoorbereiding wil wagen? Ook op dat vlak liggen kansen.
Adrie en Ruud kennen bijvoorbeeld werknemers die vanuit een andere technische functie aan de slag zijn gegaan als werkvoorbereider. Het werk van een werkvoorbereider is fysiek namelijk minder belastend. Bij EQUANS liepen bijvoorbeeld trajecten met een ex-fitter en een ex-lasser. Zij zijn inmiddels beide werkzaam als werkvoorbereider.
Bij Stratt+ weten we wat mensen nodig hebben om te switchen naar de techniek. Zo hebben we onze collega Scarlett geholpen met de overstap naar werkvoorbereiding. Ze had hiervoor nog geen technische ervaring, maar zit nu helemaal op haar plek als planvoorbereider bij een bouwbedrijf.
Hetzelfde geldt voor Edwin. Stratt+ heeft hem geholpen met de switch van programmeren naar werkvoorbereiding. Ondertussen heeft hij al aan vele interessante projecten mee mogen werken.
Slimme technologie helpt de werkvoorbereider vooruit
Er zijn momenteel dus volop mogelijkheden en baankansen voor werkvoorbereiders. Maar hoe ziet de toekomst van het vak eruit?
Digitalisering heeft al veel invloed en dat zal nog verder toenemen. We zien een hoop nieuwe technologie, zoals drones en slimme software. Toch hoeven werkvoorbereiders niet bang te zijn dat hun taken worden overgenomen door robots of nieuwe technieken.
Adrie en Ruud leggen uit dat deze technieken meer veranderen aan de uitvoering van werkzaamheden dan de voorbereiding. Voor werkvoorbereiding moet je zelf het veld ingaan en het werk opnemen. Het beeld van een drone kan hierbij helpen, maar zal op zichzelf niet volstaan. Technologie maakt het werk van de werkvoorbereider dus vooral makkelijker, maar vervangt het niet.
Een mooi voorbeeld hiervan is de inspectie van een pomp. Daar kwam normaliter altijd een trillingsspecialist naar kijken. Tegenwoordig heb je echter allerlei systemen die 24 uur per dag de stroom kunnen meten. Technici kijken op afstand op een dashboard en zien de kleinste afwijkingen vroegtijdig ontstaan. Dat soort technieken worden steeds belangrijker in de werkvoorbereiding. Hierdoor kun je als werkvoorbereider vroegtijdig ingrijpen. Dit noemen we predicatief onderhoud.
Daarnaast zijn er ontzettend veel tools beschikbaar voor het maken van berekeningen en ontwerpen. Er komen steeds meer moderne componenten op de markt die je moet programmeren met een computer. Als werkvoorbereider pak je tegenwoordig dus eerder de laptop erbij dan een rekenmachine.
Wat Adrie en Ruud ten slotte merken, is dat digitalisering de communicatie sterk heeft beïnvloed. Vroeger schreef een chef-monteur op een briefje welke materialen hij nodig had. Dit stuurde hij in een envelop op naar kantoor. Twee dagen later kwam het aan en dan werden de materialen besteld.
Werkvoorbereiders moeten nu sneller handelen. Zij zijn echter ook afhankelijk van veel andere partijen, zoals leveranciers. Dit kan een uitdaging zijn, want de voorraden zijn tegenwoordig klein. Veel leveranciers kopen zo laat mogelijk in. Magazijnen worden bovendien gecentraliseerd. De volgende dag iets op locatie hebben, is dus niet altijd zo simpel als het lijkt.
Helaas kun je als werkvoorbereider niet altijd de levertijd beïnvloeden. Wat je volgens Adrie en Ruud wél kunt doen, is goed en tijdig blijven communiceren, bijvoorbeeld bij een vertraagde levering. En soms loont het om creatief te zijn: bel eens een andere leverancier op en kijk hoever je komt.
Goede communicatie blijft dus ook in de toekomst essentieel voor de werkvoorbereider. Daarnaast is het voor werkvoorbereiders belangrijk om geïnteresseerd te blijven in nieuwe technieken. Er valt namelijk altijd wel wat bij te leren!
Een ontplofte medicijnenfabriek? Ook dát vraagt om werkvoorbereiding
Benieuwd waar je als werkvoorbereider zoal aan werkt? Dit kunnen allerlei soorten projecten zijn. Adrie en Ruud vertellen over twee interessante projecten uit hun lange loopbanen.
Het eerste project was de bouw van een fabriek in Moerdijk. Dit was een zeer uitdagend project, omdat er bij aanvang van de bouw geen compleet plan klaarlag. Er werd steeds stukje bij beetje gekeken hoe er verder moest worden gebouwd. De betrokken werkvoorbereiders moesten daarom extreem goed vooruitdenken en plannen om alles in goede banen te leiden.
Een ander bijzonder project had betrekking op de renovatie van een medicijnenfabriek. Deze was in het weekend ontploft. Er moest natuurlijk snel gehandeld worden om de boel te repareren. De fabrieksdelen lagen nog op de snelweg toen de betrokken technici hiermee begonnen.
Verschillende technici uit het hele land werden hiervoor opgeroepen. Zij kenden elkaar natuurlijk helemaal niet. Daardoor wisten ze dus ook niet van elkaar hoe de anderen te werk gingen. Het was hard werken geblazen om de fabriek te repareren. Op dat moment een heel lastige situatie, maar achteraf bezien wel een heel bijzondere om mee te maken. Als werkvoorbereider was het tof om te zien dat de fabriek na acht á negen weken weer productie kon draaien.
Deze twee projecten laten bovenal zien hoe uitdagend werkvoorbereiding kan zijn. Als werkvoorbereider kun je zomaar in onverwachtse situaties terechtkomen. Dit maakt het werk echter ook heel gaaf en bijzonder.
Bovendien leer je als werkvoorbereider veel van zulke projecten. Ze dwingen je om terug naar de basis te gaan en rustig na te denken om de situatie te overzien. Je moet overzicht bewaren, plannen en organiseren – precies de dingen die essentieel zijn voor een goede werkvoorbereiding!
We komen graag met jou in contact!
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd hoe Stratt+ jou kan helpen bij het vinden van een nieuwe technische uitdaging? Bijvoorbeeld als werkvoorbereider, net als Adrie en Ruud? Neem dan contact met ons op. We zijn je graag van dienst! Volg daarnaast onze socialmediakanalen voor meer interessante content.