Een deel van onze technisch volgers gaf aan dat zij graag binnen de energietransitie willen werken, maar dit nog niet doen. Misschien loop jij als technicus ook wel tegen een aantal obstakels aan in je zoektocht naar duurzamer werk. Wij zetten de obstakels om binnen de energietransitie te gaan werken op een rij én bieden oplossingen.
Tekort aan technici groot obstakel voor energietransitie
Er zijn grote stappen nodig om de energietransitie te realiseren. Alleen op die manier kunnen we de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius beperken. Om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, moeten diverse technische sectoren sterk verduurzamen.
Deze complexe opgave vraagt om duizenden technische vakmensen, van installatiemonteurs en engineers tot werkvoorbereiders en calculators. Zij zijn bijvoorbeeld nodig voor de uitbreiding van onze energie-infrastructuur zodat we meer duurzame energie kunnen opwekken.
Er is echter een groot tekort aan technische vakmensen, waardoor de energietransitie gevaar loopt. Zonder de juiste technisch professionals zijn grootschalige veranderingen niet mogelijk. Het banenaanbod in de energietransitie is dan ook enorm. Toch weet nog niet elke technicus de stap naar duurzamer werk te zetten.
Weet jij ook nog niet hoe je als technicus binnen de energietransitie kunt gaan werken? Wij zetten op een rij met welke obstakels je te maken kunt krijgen en hoe je deze oplost.
Obstakel 1: gebrek aan kennis en opleiding
Een bekend obstakel voor technici die aan de slag willen gaan binnen de energietransitie, is dat zij nog niet over de juiste kennis beschikken. Jij hebt waarschijnlijke solide kennis van jouw technische discipline, maar weet je ook voldoende af van de specifieke werkzaamheden binnen de energietransitie?
Als engineer kun je bijvoorbeeld uitstekend mechanische ontwerpen maken, maar heb je waarschijnlijk geen ervaring met het ontwerpen van technologieën voor hernieuwbare energie. Je gebrek aan relevante technische kennis is dan mogelijk een obstakel.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit obstakel op te lossen. Een eerste optie is bij- of omscholing. Kijk naar aanvullende opleidingen of (online) cursussen in een relevant deelgebied binnen de energietransitie. Of onderzoek welke certificaten je nodig hebt en hoe je deze kunt behalen.
Ook kun je nuttige kennis opdoen door middel van zelfstudie en onderzoek. Online zijn er tal van bronnen die jou meer kunnen leren over de energietransitie. Of je nu de basis van duurzame energie beter wilt leren begrijpen of meer wilt weten over geavanceerde concepten om energie efficiënter in te zetten.
Realiseer je daarnaast dat de energietransitie nog continu in ontwikkeling is. Elke dag verandert er veel. Houd daarom je technische kennis up-to-date en volg de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van duurzaamheid
Obstakel 2: beperkte ervaring
Naast een gebrek aan kennis kan ook een gebrek aan ervaring een obstakel zijn als je binnen de energietransitie aan de slag wilt gaan. Beschik je nog niet over relevante ervaring dan is het vaak lastiger om in een nieuwe duurzame functie aan de slag te gaan.
Ook voor dit obstakel bestaan gelukkig verschillende oplossingen. Je kunt overwegen om praktische ervaring op te doen via een stage, leerprogramma of zijproject bij een organisatie die zich bezighoudt met duurzame energieprojecten. Je doet dan niet alleen waardevolle praktijkervaring op, maar leert ook direct een hoop van de professionals in het veld.
Daarnaast kun je door het behalen van relevante certificeringen aantonen dat je al wel de juiste vaardigheden en kennis in huis hebt, zelfs al heb je dan nog niet direct de bijbehorende werkervaring.
Verder kunnen je houding en aanpassingsvermogen je helpen om dit obstakel te overwinnen. Werkgevers in de energietransitie zijn namelijk vaak op zoek naar kandidaten met een passie voor duurzaamheid, die graag willen leren hoe zij nieuwe duurzame concepten kunnen implementeren. Laat jouw interesse voor duurzaamheid dus zeker zien.
Tot slot kun je ook veel leren van anderen. Technisch professionals die al experts zijn binnen de energietransitie kunnen jou helpen om je kennis en begrip hiervan te vergroten. Zoek bijvoorbeeld contact met een ervaren technicus in de energietransitie die bereid is om jou te adviseren en die je kan helpen bij het opbouwen van een professioneel netwerk.
Obstakel 3: lager salaris
Een derde obstakel waar je tegenaan kunt lopen als je binnen de energietransitie wilt gaan werken, is het salaris. Stel, je werkt momenteel in de olie- en gasindustrie, waar je meestal op een hoog salaris kunt rekenen, dan is de kans groot dat je er qua salaris op achteruitgaat als je voor duurzaam werk kiest.
Uiteraard moet je financieel in staat zijn om (tijdelijk) minder te gaan verdienen. Tegelijk is het ook belangrijk om naar de bredere voordelen van de energietransitie te kijken. Maak jij de overstap naar duurzamer werk, dan ga je bijdragen aan een schonere planeet en krijg je de kans om aan toekomstgerichte projecten te werken.
Bovendien kun je in sommige posities in de duurzame sector wel een competitief salaris verwachten. En de kans dat je later meer gaat verdienen neemt toe naarmate de energietransitie verder vorm krijgt.
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat een baan binnen de energietransitie veel toekomstperspectief biedt. Duurzame functies zullen niet snel verdwijnen, omdat het belang van duurzaamheid alleen maar toeneemt. Dit is een van de grote voordelen van duurzaam technisch werk ten opzichte van traditionele, minder groene functies.
Obstakel 4: niet het juiste netwerk
Wil jij aan de slag gaan binnen de energietransitie, maar heb je geen ervaring met dit werk? Dan is de kans groot dat je geen of maar een beperkt netwerk hebt dat je om hulp kunt vragen. Ook dit kan een obstakel zijn om een geschikte duurzame functie te vinden.
Om dit obstakel op te lossen, is het goed om jouw netwerk actief uit te breiden. Zo zijn er in Nederland verschillende energiebeurzen die je kunt bezoeken. En hetzelfde geldt voor workshops en seminars. Tijdens dit soort events kun je nieuwe contacten binnen de duurzame energie leggen en tegelijk je kennis uitbreiden.
Overweeg daarnaast om goed rond te kijken op X (Twitter) en LinkedIn. Wordt bijvoorbeeld lid van LinkedIn-groepen op het gebied van duurzame energie. Hierin kun je vragen stellen en kennis delen. En uiteraard nieuwe contacten leggen. Zorg dat je ook regelmatig zelf waardevolle updates deelt, zodat je opvalt, en houd je netwerk up-to-date door regelmatig contact te zoeken met je relaties.
Kun jij nog wat hulp gebruiken bij jouw overstap naar duurzamer werk in de techniek? Bekijk dan ook onze handige tips voor het vinden van een groene technische baan.
Ook bijdragen aan een duurzamer Nederland?
Dat kan als technicus bij Stratt+! Onze opdrachtgevers zetten elke dag stappen om te verduurzamen. Bekijk hier jouw mogelijkheden voor een duurzame technische uitdaging.
Bron: Mensen Maken de Transitie